家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

好煩惱,每朝起身熄冷氣後,每間房都出晒水,D水係多到流晒向地下,我已經唔打開房門,不過一樣照流水,有咩辦法?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一向都擺兩個比較容量大既吸濕器係地下 , 都有幫助架

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 #2 babylaw 的文章

如果你屋企是鋪地磚, 則可能樓下的冷氣出風位向上, 當你每朝關冷氣後, 房間溫度上升, 樓下溫度低, 則你家的地磚表面, 有機會因此而出水, 請通知屋苑管理處與樓下業主跟進.

因為我仔間房多年前都試過這現象, 每朝關冷氣後不久, 就要用毛巾抹水, 同裝修師父講, 佢都是這樣說, 通知管理處之後, 就再冇出水的情況出現.

[ 本文章最後由 諺諺mum 於 08-8-14 07:40 編輯 ]

複式洋房

原文章由 諺諺mum 於 08-8-13 22:38 發表
如果你屋企是鋪地磚, 則可能樓下的冷氣出風位向上, 當你每朝關冷氣後, 房間溫度上升, 樓下溫度低, 則你家的地磚表面, 有機會因此而出水, 請通知屋苑管理處與樓下業主跟進. ...

可能樓下的冷氣出風位向上, 當你每朝關冷氣後, 房間溫度上升, 樓下溫度低, 則你家的地磚表面, 有機會因此而出水 <-- I think "condensation" is very low possible to happen like this, your Downstair should stay in a very low temperature and your room should stay at a very very hot.
Please consider the slab at least has 300mm in thickness, that is including (downstair ceiling paint finishes+plaster+concrete+few layers steel bar+concrete+placter+floor tiles).............
請通知屋苑管理處與樓下業主跟進<-- propoerty management also cannot give any help to you.......

伯爵府

人地係牆出水喎, 冇提過用地磚, 如果係我,我會每次關冷氣後開抽濕機, 成間房都爽晒。

大宅

唔好意思,我係牆身出水,多到流落地下,唔係地下出水呀,但如果要開抽濕機,咁我每間房都要擺一部?又係要長期用電

男爵府

你有無關了冷氣後, 馬上打開窗?? 因房內空氣一冷一熱容易產生水氣, 試吓關冷氣後, 不開窗不開門, 有沒有改善.

原文章由 babylaw 於 08-8-13 12:31 發表
好煩惱,每朝起身熄冷氣後,每間房都出晒水,D水係多到流晒向地下,我已經唔打開房門,不過一樣照流水,有咩辦法?
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

伯爵府

我係逐間抽的而且只需抽一陣就爽了。

大宅

我沒有打開門和窗,打開就大件事喇,可能工人成日都出出入入啦,如果用抽濕機,每次抽幾耐?

大宅

babylaw

有小小心得,你可以試下work 唔work .
當你想關冷氣的時候,唔好即刻關!打開度門一陣,等內外溫度自然調節一下,唔好比佢突然溫度相差太大,梳洗完就返黎熄機,大約10-15分鐘左右,試下啦!應該ok架!記住係開門一陣關冷氣,唔係關冷氣開門!

[ 本文章最後由 por 於 08-8-15 00:29 編輯 ]

大宅

POR

唔該晒,我聽日開始試下

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係未聽過會咁樣???????????

大宅

我屋企都係敢呀
一熄冷氣機
3間房、睡房走廊既牆身全部都出水
阿囡問我d牆做嘜好似流汗咁
我都唔識答佢

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至