跳至

首頁

尾頁

別墅

晴晴到而家都仲未識講野,係完完全全唔識,全部都係火星話 ,而且一少少唔鐘意就發脾氣打人或者大喊,都唔知應唔應該今年幫佢報幼稚園做細仔學下d紀律,但係晴晴真係咩都唔識,片又未介,仲要係連用黎痾大大/小 果隻鴨仔都唔識用,因為佢唔肯坐 ,我平時係屋企同佢講野佢都唔理我架:;pppp: 都唔知點同佢去幼稚園面試,定係應該等佢3歲8先讀好呢?

男爵府

佢平時係邊個湊㗎?? 歲半返健康院時姑娘有冇叫佢2歲再返去睇吓佢講野個進度??

原文章由 sunny^^ 於 08-8-13 16:34 發表
晴晴到而家都仲未識講野,係完完全全唔識,全部都係火星話 ,而且一少少唔鐘意就發脾氣打人或者大喊,都唔知應唔應該今年幫佢報幼稚園做細仔學下d紀律,但係晴晴真係咩都唔識,片又未介,仲要係連用黎痾大大/小 果隻鴨仔都 ...

別墅

平時咪係我湊囉 佢去健康院姑娘有叫佢2歲再返去check呀!因為好多test都唔pass

男爵府

唔好太擔心啦,到時睇吓點至再作打算啦!!  

你平時有冇播d 兒歌, 比佢睇吓d Disney Channel 之類?? 如果你全職湊佢我相信你都係比咗好多心機㗎喇,佢多唔多機會見其他小朋友?? 又或者多唔多表兄弟姐妹同佢玩??

佢依家2歲都末夠, 比 d 時間睇定d 先!!!

原文章由 sunny^^ 於 08-8-13 16:58 發表
平時咪係我湊囉 佢去健康院姑娘有叫佢2歲再返去check呀!因為好多test都唔pass

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 sunny^^ 於 08-8-13 16:34 發表
晴晴到而家都仲未識講野,係完完全全唔識,全部都係火星話 ,而且一少少唔鐘意就發脾氣打人或者大喊,都唔知應唔應該今年幫佢報幼稚園做細仔學下d紀律,但係晴晴真係咩都唔識,片又未介,仲要係連用黎痾大大/小 果隻鴨仔都 ...

我女都唔識講野㗎! 來來去去個幾隻字, 無論乜野都係o個3,4個音

我比佢做細呀! 佢都未戒片, 佢上星期五開左學喇(nursery), 但佢一個week只係返3日, 到今日係佢第3日返學.

我見佢係唔識講野, 但表現可以話不比大b差, 老師3日都讚佢very good. 今日係第一次正式唔比家長陪同, 佢喊都無喊, 無嘈過要揾我哋, 佢好enjoy, 放學仲唔捨得走添!!但班中有小朋友喊都係正常, 但我暫見我個女唔會follow up唔到, 所以話細b不比大b差!

別墅

我平時成日播兒歌比佢聽架,佢識好多首兒歌既音,仲好叻咁我唱少少佢又跟住咁唱d音出黎,d音好準添,但係硬係唔識講/唱d正確既字,我教佢既時候,佢係唔會理我

佢無表兄弟姐妹架,同我同輩果d無人結左婚/有小朋友,但係我成日同佢出街,佢都唔係好肯同其他小朋友玩 真係好擔心佢
原文章由 pb12hk 於 08-8-13 17:21 發表
唔好太擔心啦,到時睇吓點至再作打算啦!!  

你平時有冇播d 兒歌, 比佢睇吓d Disney Channel 之類?? 如果你全職湊佢我相信你都係比咗好多心機㗎喇,佢多唔多機會見其他小朋友?? 又或者多唔多表兄弟姐妹同佢玩??

佢依家2 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 sunny^^ 於 08-8-14 03:29 發表
我平時成日播兒歌比佢聽架,佢識好多首兒歌既音,仲好叻咁我唱少少佢又跟住咁唱d音出黎,d音好準添,但係硬係唔識講/唱d正確既字,我教佢既時候,佢係唔會理我

佢無表兄弟姐妹架,同我同輩果d無人結左婚/有小朋友,但係我 ...

你有無帶佢去playgroup之類呀? 玩下會好好多.

我個情況同你差唔多, 我個女平日都係無差唔多年紀嘅人同佢玩㗎!
但佢都幾鍾意小朋友, 出街有時會追住大d嘅哥哥姐姐, 成日嚇親人! 但你話佢識得點同其他小朋友玩, 佢又唔識囉! 一係就一手囉人d野, 一係就比人拎走佢d野, 係唔識點樣一齊玩同一樣野!

大宅

同意foggyao的講法, 去下playgroup真係會好d, 我個b都係較內向, 但返下playgroup, 接觸多d小朋友一定會有進步

大宅

原文章由 sunny^^ 於 08-8-14 03:29 發表

佢無表兄弟姐妹架,同我同輩果d無人結左婚/有小朋友,但係我 ...

返playgroup真係好好多

大宅

我囡囡同你一樣呀,又係唔識講嘢,兼夾一唔鐘意就大喊、發脾氣、打人添。我都啱啱開始有同佢返playgroup,返咗一個月,暫時未見到有成效,不過都會繼續,希望有改善。
不過雖然係咁,但我都會比佢做細囡,因為等多一年,又好似太大啦,如果真係讀唔掂,最多repeat一年k1囉。

首頁

尾頁

跳至