婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

見到這裡很多jm都無法同99好好相處,我就想分享下自己的故事⋯

例牌人物介紹:
我--脾氣不好的壞新抱
我C6--一個好脾氣但又咩都無所謂的好仔
我99--脾氣直腸直肚,佢唔多理會其他人的想法!
我62--我真心尊敬的長輩,明事理
我媽媽--普通C9一個

我同我C6其實算我媽媽同我99刻意安排下認識。我地兩家人一直係街坊,然後彼此父母都認識彼此的家人,但唔知道點解我一直都無見過C6,後來C6同一個女仔拍拖,99唔喜歡個女仔,就開始偷偷幫我C6留意下有無其他選擇,咁啱我放假翻黎,佢就睇中我!
選擇我的原因有幾樣野
第一:覺得我的學歷,生活環境襯得起佢個仔
第二:對我家庭知根知底,尤其佢覺得我媽媽係個好犀利,能文能武!覺得我應該會學到我媽媽的本事
第三:基本每次我翻黎都會同我父母散步飲茶之類⋯⋯佢覺得我都是個孝順的女仔

因為當時我同我C6都在英國,我係讀書,佢係工作,所以佢就炸炸帝叫我幫佢帶些東西比我C6。

但唔知道點解,我又對我C6一見鍾情

後來我地係英國就開始佐,雖然大家不在同一個城市,但感情發展好順利,我畢業之後就搬去C6的城市,開始了sweet的同居生活

伯爵府

引用:見到這裡很多jm都無法同99好好相處,我就想

原帖由 nanananana 於 15-11-25 發表
見到這裡很多jm都無法同99好好相處,我就想分享下自己的故事⋯

例牌人物介紹:
99揀新抱,咁99係咪對你好好??

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

說好的相處之道呢?

睇黎睇去都係因為99打從開始就鐘意你咋播...
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-25+發表

原帖由 hanbb 於 15-11-25 發表
99揀新抱,咁99係咪對你好好??
你地睇落去就知道啦!我99喜歡我只是好表面那種⋯即係覺得我幾乖果種

子爵府

回覆:我同99的相處之道

我C6屋企系做生意,做得比較好,所以C6高中就出佐英國讀書,然後我認識C6的時候,佢已經係英國的公司做得比較好⋯⋯我地開始同居生活的時候,所有事情都好美好!除佐99!

我地基本每個weeekend都會開車周圍玩,去附近的town或者國家玩,反正就是好忙的weekend⋯我基本平時都同媽媽打電話,講幾句就cut線(因為我唔鍾意講電話,又真的無咩特別野要講)
但我99就好唔同!佢喜歡detail!好似驗屍咁!基本每日個仔做咩吃咩都要知!但因為我C6平時翻工好忙,所以佢地之前的習慣就是週末一次講得好詳細,估計1-2個鐘果種,但其實我聽過佢地的對話,應該半個鐘都多

但自從同我一齊之後,明顯C6就無咩時間理99,所以99都有同姑拉同姑仔投訴,覺得個仔唔理自己(當時佢未覺得係我的問題)
然後我地同居之後,我99就開始轉移視線,先係我度了解佐C6的日常,之後再關心C6

例如:佢會同C6講,XX(即係我)話你好夜先吃飯,你記住身體要緊之類⋯⋯

我當時仲係英國搵緊工,時間比較多,我99開始佐對我的疲勞轟炸!時不時遙控我煮咩,煲咩俾C6,每次我地去玩都會問得一清二楚!

la_source    發表於 15-11-27 10:59
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:16

子爵府

我當時真的覺得煩到嘔電!所以基本99 「關心」我之後我都會笑翻我C6,例如:你媽媽今日好擔心你餓親啊你千期唔好餓親啊!如果唔係你媽媽即刻飛過來

但因為我地大家的距離好遠,所以無咩其他相處問題⋯⋯
我同我C6一直都是相處的好好,所以我地開始商量結婚。
我其實係打算簡單旅行結婚就算,但我C6係大家族,而且佢算「長子嫡孫」,所以我地係一定要擺酒

大宅

伯爵府

留毛追你既由外玩到香港故事。

子爵府

籌備婚禮篇

當時我master 的tutor好熱心幫我搵到份筍筍job,於是我一邊做野,一邊搞結婚的東西
我C6難得體貼一次,所以我同我C6連埋我父母一齊去佐愛琴海度簽字結婚,當時我地有邀請6299,但因為62好忙無辦法過來,99係因為要睇住姑仔,所以都無過來參加.我就影佐好多相順便拿埋俾媽媽帶翻去俾家裡人睇!我C6仲好窩心,P佐佢地全家人落去我地張合照度:

我同我C6註冊之後,我都開始佐我的空中飛人模式,因為我份工要去不同的地方,所以真的無時間plan,於是我就叫我媽媽同99一齊搞,我地到時出席

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:17

男爵府

子爵府

籌備婚禮篇 II
99同我媽媽佢地傾好禮金酒席之類,然後搵場地,因為我地係大陸擺,所以我大概知道場地係邊度,大概咩類型,我99已經搵曬人,都要1年後先有場地,佢問我點算好,我就例牌答佢無所謂啦!你喜歡⋯
我開頭唔知道點解,反正99都是book佐果個場⋯
我就繼續同C6係英國生活,由於工作關係,99都無辦法遙控我點樣照顧佢個乖仔

生活本來應該好寧靜,沒有旁人的指點,反而我同我C6就產生佐好多問題!

男爵府

一切都好順利喔,水到渠成既感覺

子爵府

婚姻危機➕擺酒篇:

其實我唔知道點寫呢段好!因為太多事夾雜係一齊,好怕亂

我同C6同居無幾耐已經有要BB的共識,於是我地好多時候都是不設防但就唔知道點解我地就一直都無bingo!註冊之後,等擺酒呢段期間,99其實已經有言語間催我地,話就算大肚擺酒都無所謂啦!可以雙喜臨門,無人會笑新娘之類⋯⋯99一直以為我係唔想大肚擺酒⋯我C6就一直敷衍佢媽媽

好快就1年,我地要翻去大陸擺酒了!係呢1年間,其實媽媽同99都做佐好多事情,我都好感激佢地,例如99買佐間新屋俾我同C6作為新房並裝修好(其實我當時唔知道點解要買,後來先知道原來我自己太天真)
安排好賓客名單,反正我媽媽就話好似佢同親家結婚咁!
於是婚禮前2日,我同C6就翻大陸準備婚禮
我當年係外地已經買佐套vera wong的婚紗,我朋友都幫我搵左化妝師攝影師之類,所以我都好輕鬆。返來敷下mask,試下裙褂,就安心準備婚禮!

結婚果日,個婚禮真的盛大到我O嘴!我終於知道點解99就算等1年都要book果個場🙄因為佢係唯一一個可以擺超過100圍的場地!!
當我去到擺酒果度,我竟然見到好大張結婚相,不過不是我同我老公果張,係我C6當年P的那張「家庭大合照」

然後我一換好婚紗就已經斟茶男家親戚,我大概由3點一直針到5點幾6點,而且大部分都是跪著針⋯男家親戚都好熱情,反正我當日淨係知道不停斟茶,然後佢地又俾金器我!

好辛苦先針完男家,女家又開始有親戚到酒店,但呢個時候我99就叫我不要斟茶要出去招呼客人!於是我又被我99拉佐出去⋯當晚我其實覺得好暈,好暈、根本唔知道自己發生咩事,只知道要不停笑,影相!
然後擺酒時我要敬酒,我係敬曬所有酒席!我當時真的好餓好暈!算⋯
挨到afterparty,我同C6同朋友玩到凌晨3點準備回家休息的時候,我99竟然打電話問我地係邊,訓未啊之類⋯
C6答完佢媽媽之後,我仲話唔通你媽媽要check住你有無洞房?!講完咋,99果然打來叫C6落去攞野!凌晨3點幾,我C6拿住兩兜大補湯回家!一兜係佢的「鹿茸大補湯」,一兜係我的「生仔神湯」
我地飲左小小先去訓,第二日早上7點我99竟然殺上門!叫我地起身去送親戚!

7點,係早上7點!我尋晚係4點幾5點先訓!我根本連眼皮都張不開

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:18

大宅

引用:婚姻危機➕擺酒篇:其實我唔知道點寫呢段好

原帖由 nanananana 於 15-11-25 發表
婚姻危機➕擺酒篇:

其實我唔知道點寫呢段好!因為太多事夾雜係一齊,好怕亂
睇見都眼訓!訓得咁少!

子爵府

究竟家在何處:

成個婚禮我休息了好多日先恢復過來,果幾日我好似陀螺咁,係男家親戚同女家親戚之間不停吃吃吃!大家都問:幾時要BB啊!
然後我99每晚都燉好那些補湯俾我進補⋯仲有意無意叫我地去睇下醫生,check下!
我就覺得自己仲後生,唔需要急,所以都是敷衍親戚好友,然後又翻英國.

我仲記得翻到去無幾耐🤔我係度收拾行李,準備第二日飛其他地方,我C6竟然走過來同我傾落籍的問題,我以為佢想入紙申請落籍,仲話你記得快些填好表!好似policy會改之類,點知道C6係我臨走前送個炸彈俾我!佢唔會落籍,佢要翻大陸!我話我翻去搵唔到類似的工作,而且我地係英國咪生活得幾好咯,點解要翻去?!而且重點系我拿澳洲passport!我翻唔到大陸生活得!我已經無戶口!點工作!

我C6就話佢一直都唔喜歡系外國的感覺,今次翻去見到自己的親戚朋友,佢更加想念自己的家!
我話有我同你的地方就是家!
佢就話今次翻去佢見到99老左,99又成日唔舒服之類⋯反正吵左一晚,我堅持唔翻大陸,如果我C6喜歡可以去澳洲!唔留英國⋯同時我都發現原來我99趁我不在同佢個金叵羅講到自己好慘好可憐!自己好需要個仔!

但佢一直係我媽媽,男家親戚同我面前講,覺得自己個仔係外國發展都好好!我仲以為99好pround ofC6的成就

果晚我真的好嬲我99!覺得佢陰左我一獲!
於是我就帶著氣憤的心情出trip⋯⋯

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:19

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-25+發表

原帖由 au.ting 於 15-11-25 發表
睇見都眼訓!訓得咁少!
我果個假期都是基本7點起身!因為99好體貼,驚我地唔吃早餐身體唔好!日日上來煲粥整早餐俾我地吃!
寶貝仔肯定覺得媽媽好體貼!壞新抱就覺得好炆!大佬,樓下就有早餐吃🤔唔需要搞咁多野!

子爵府

出trip期間,我一直同我C6冷戰ing,呢次係我地最長最耐的一次戰爭!我地平時基本無乜點吵,我好徬徨無助,我知道我C6今次係一定要翻去的決心!我就即刻call我的軍司--媽媽出場

媽媽聽完之後,都唔同意我翻大陸,因為我媽媽都覺得我已經無大陸戶口,翻去吃西北風咩!然後呢個時候,我媽媽就講:唔怪得之你99一早買間新屋!原來佢一早就打算叫你地翻黎發展⋯但佢驚你知道唔肯屈服,就係你老公度落手⋯⋯難怪之前聽佢講咩:反正遲早都要住之類!

翻到英國的家,仲未同C6合好,大家一直冷戰時,有一晚我夢到我死鬼阿爺,佢竟然叫我即刻去body check,醒左之後,我就即刻去gp度排期睇醫生!等到毛都長埋,終於做到
,醫生竟然講我知道,因為我子宮的問題,所以比較難有bb!當時我聽到呢個消息真的好晴天霹靂!我記得自己當時好傻,以為自己英文唔好,仲拿手機出來,叫醫生將個名寫落黎,立刻google!

我當時拿住份報告,係條街度行行下,就崩潰大哭!
我真的好無助,唔知道點算好!我哭到暈左係條街度!反正我醒翻已經係醫院⋯我C6話有路人見到我暈佐call白車送我去醫院!我C6問我咩事,我就將我的病痛同佢講⋯佢聽完之後就話不如我地去london搵私家醫生再check下!

於是我同我C6前後係London,Leeds
,southhamton都分別搵過醫生睇,但結果都是一樣!我真的好絕望⋯當醫生都覺得我不是好適合接受ivf!
我當時已經做佐最壞的打算,就是同我C6離婚!我知道佢都是好喜歡小朋友的,我不能因為呢個就剝奪佢擁有自己小朋友的權利

我最後都是講呢個消息同我媽媽講佐,我媽媽都同意我同我C6離婚呢個打算,因為佢知道我6299好恨抱孫,如果俾佢地知道都肯定接受唔到!與其後面搞到難堪,不如提早離場,大家都留些情份

我同C6講佐離婚呢個決定,c6係反對,佢話我地唔返大陸了,留係英國啦!呢件事我唔會同6299講~無人會知道!然後我C6就叫我辭職,唔好再飛來飛去了⋯我覺得佢有道理,就辭職回家休息⋯

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:20

子爵府

引用:一切都好順利喔,水到渠成既感覺 +

原帖由 子皓媽媽 於 15-11-25 發表
一切都好順利喔,水到渠成既感覺
開頭我都以為是!

大宅

直到現在, 你6299都唔知道???

珍珠宮

首頁
12345...7

尾頁

跳至