婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆:我同99的相處之道

同99的第一次戰爭:
我辭職回家休息,其實俾佐我更加多時間胡思亂想&99「關心」我的時間⋯
自從我99得知我辭職的消息,佢基本每日都call我一次,問下佢個仔的各種情況,又問下點解我未有bb之類⋯
每次聽完佢電話,我都覺得是種折磨⋯⋯然後有一日參加完朋友的baby shower,見到我C6羨慕的眼神,又聽到我99的電話⋯我終於忍唔住.
99:最近點啊?有無煲我寄俾你的補品吃?你記得吃啊!好野黎的⋯
我:喔,有啊!知道啦⋯⋯
99:其實有無睇醫生?係咪你條輸卵管塞住佐啊?不如你返來check下,樓下張太bla blabla⋯
我:無事啊,身體好好,可能寶貝仔d精子最近懶,天氣凍啊嘛,哈哈哈哈
99:之前佢check過,佢無問題,有問題果個肯定係你啦!(好嚴肅的語氣)

當我聽到99咁講,我心裡面好似有條線斷佐,嘣一聲⋯我好似發癲咁對住電話大叫:係啊!我有問題,宜家係你新抱我生唔到仔,唔係你寶貝仔有問題⋯我C6係房間聽到我發癲,即刻沖出來cut佢媽媽線,然後緊緊地擁抱我,我當時只有失聲痛哭⋯⋯
其實我真的唔知道點算!我好愛我C6,唔想失去佢,但我又好想自己生BB,我唔明白點解咁簡單的事情,係我身上變得咁奢侈?!

我情緒平靜些的時候,我C6就話去tesco買野,我知道其實佢係打電話俾6299,因為我哭的時候,99狂打過來,C6頂唔順就關機⋯我話天氣好凍,不如我去公園散步啦!你唔好出去了,我想抖抖氣⋯

我唔知道C6同6299點講,反正我係公園同狗仔小朋友玩佐好耐,玩到個天都黑曬,C6眼紅紅咁過來接我翻屋企⋯⋯我地翻去途中,C6就不停安慰我,話萬大事有佢之類⋯

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:22

子爵府

引用:直到現在,+你6299都唔知道???

原帖由 茶靡 於 15-11-25 發表
直到現在, 你6299都唔知道???
唔係,後來我身上發生佐奇蹟!

別墅

樓主加油

珍珠宮

變態99

大宅

子爵府

過佐幾日,我收到媽媽call
原來99約佐媽媽出來飲茶,想知道我地究竟想點
我媽媽有同99say sorry,話果日我唔係有心鬧佢⋯
我99就話佢都明白我只是情緒唔好,但生BB一定要面對這個問題,99就提出,叫我同C6翻去,然後我就睇中醫調理身體,到時再ivf之類,反正佢一定要有孫之類!如果我真的生唔出,大家都早些安排好其他事情(意思即係話離婚)

我媽媽問我意思係點,我就話C6話會支持我之類,我媽媽當說就話:佢現在係支持你,遲些唔支持點好?人地講明要有小朋友!不如你唸清楚,趁後生,可以早些搵第二個⋯我知道媽媽都好內疚,因為自從佢知道我身體有問題之後,一直都失眠,所以都入左醫院幾次⋯
夜晚我就同C6講,不如我地翻去同大家父母講清講楚,睇下點解決⋯我唔想再咁樣落去,大家都辛苦!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:22

大宅

好慘呀 .....
所以永遠都話,結婚完全唔係兩個人的事 .....

大宅

子爵府

我C6就話好,但佢要做埋個project,要大概半年⋯其實從我知道自己身體唔舒服到我地翻大陸,中間拉扯佐好耐,我都去私人診所做過ivf(用曬我同C6的積蓄),可惜都是失敗⋯

當半年後,我係碼頭見到我媽媽的時候我真的忍不住哭佐出來,因為我見到大家的父母都老佐好多,我知道呢個問題真的折磨住我地所有人!
每次排卵期前後去醫院做檢查,打針那些日子真的好難受!然後我仲要忍受每一次的失望⋯好多次我都係屋企大哭發洩,我身邊的朋友都勸我,生唔到都算了!唔好再折磨自己⋯因為吃藥,我都肥左好多⋯
99見到我第一句就是:XX,面色幾好啊!最近肥佐好多喔⋯
然後我C6就話我係吃藥的關係,然後大家就沈默了,唔講野,去到酒樓吃完飯就各自回家,我跟我媽媽回家,佢跟佢父母回家⋯
我唸大家都一定好多野想同自己的父母講⋯
果晚我基本無訓過,一直唸緊大家條路點行,差不多天光的時候,我就收到C6的sms:對我而言,有你的地方才是我的家!
我真的不知道點樣reply,隔左一陣,佢又send,I love you not because of who you are,but because of who i am when Im with you⋯
然後我就一直反覆睇呢2個sms⋯一直哭

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:23

子爵府

引用:樓主加油

原帖由 sunalwaysshine 於 15-11-25 發表
樓主加油
我一直在努力ing!

子爵府

引用:變態99

原帖由 namnamnamlolo 於 15-11-25 發表
變態99
只能說大家立場不一樣

子爵府

引用:好慘呀+.....所以永遠都話,結婚完全唔係兩

原帖由 mrsmamama 於 15-11-25 發表
好慘呀 .....
所以永遠都話,結婚完全唔係兩個人的事 .....
故事後面有轉折點⋯
換個角度唸,有家人都是一件幸福的事情

複式洋房

引用:見到這裡很多jm都無法同99好好相處,我就想

原帖由 nanananana 於 15-11-25 發表
見到這裡很多jm都無法同99好好相處,我就想分享下自己的故事⋯

例牌人物介紹:
咁就大wok, 個仔談戀愛都管,咁個仔婚後就一定吾放手

子爵府

係自己屋企平靜左一陣,住左幾日,我就有晚翻6299度吃飯,吃飯途中,我姑仔俾佐張紙俾我,話是佢best friend的媽媽介紹的醫師,話好好,叫我去睇下⋯
我當時第一反應就是同99講:99,我知道你好心急,但你都唔洗周圍同人講我生唔到BB
99當時係好錯愕,話我無啊!自己新抱生唔出又唔係咩高興事,點解要周圍同人講!
然後姑仔就話:唔係媽媽講,係我朋友的媽媽話你地結婚咁耐都無,好心叫阿嫂你去睇下!
然後我聽完就全場dead air⋯呢個時候,平時一直唔講野的62突然講:XX,其實99都好關心你,佢知道你的事情之後,都開始吃齋,周圍拜神⋯我都知道你都唔還好過⋯你地仲細,努力下⋯
然後大家就散了!C6送我回家時,就話:我公司有野要搞,我要下星期就走,不如你留係大陸住下,陪下岳母⋯睇下醫生⋯

大宅

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-25+發表

原帖由 Peacepeace 於 15-11-25 發表
咁就大wok, 個仔談戀愛都管,咁個仔婚後就一定吾放手
我99好傳統,講究門當戶對

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Peacepeace 於 15-11-25 發表

我99好傳統,講究門當戶對
好彩你兩個真心相愛

伯爵府

BK Milk勳章

子爵府

調理身體篇:
於是我就留係大陸睇姑仔介紹果個醫生,C6就翻去英國賺錢⋯我大概係大陸住佐8個月,一半時間係自己屋企住,一半時間同6299住⋯個醫生係脾氣好怪又好惡的人⋯你一定要完全follow佢的要求,如果不是,佢就會唔睇你,然後一個星期只有三日翻工,每次翻4個鐘⋯所以每次我都要中午就去排隊,但佢果度真的好多人睇⋯我開始其實覺得佢係呃人的醫生
但因為有一次媽媽陪我睇,見到佢朋友,佢朋友話佢已經睇左呢個醫生好多年,然後分享左佢的經驗,我先慢慢有些信心⋯

每次我去,佢都會幫我針灸,中藥理療,打針,真的好辛苦⋯如果我係媽媽度住,翻家就可以攤屍做公主,係99度就唔可以⋯仲要陪99 social⋯
反正每次睇完,99都會即刻審犯咁問我情況如何⋯當時已經有些煩不勝煩!真系聽到佢把聲就想嘔!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:24

大宅

引用:Quote:原帖由 mrsmamama 於 15-11-25 發表

故事後面有轉折點⋯
換個角度唸,有家人都是一件幸福的事情
當同c6 相處完全無問題好恩愛
而下下因為家人有拗撬我就唔覺得係件幸福事

首頁
12345...7

尾頁

跳至