論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

僱主反口報警 官指受誘導招認
涉偷錢 麥潤壽女傭獲撤控
16,972

• [url=]適中字型[/url]
  • [url=]較大字型[/url]

■麥潤壽笑言自己是邪教教主方能誘導印傭認罪兼還款。

【本報訊】DBC數碼電台前台長及前電台DJ麥潤壽的住所閉門失竊,其妻發現放於衣櫃的韓圜兩度不翼而飛,麥向印傭查問時要求對方「老老實實,做咗要認」,更承諾不會報警,惟印傭招認後,麥氏夫婦稱擔心女傭「走佬」而反口報警。案件昨審訊後,裁判官認為印傭受麥誘導而招認,更在非自願下向警方招供,遂撤銷控罪。麥潤壽得悉後笑稱不明白判決理由,更謂:「咁就叫誘導,咁我識得催眠,同係邪教教主啦!」
記者:陳美莉 陸羽平

■被告印傭Sri Devi Yatemo獲撤控後離開法庭。

33歲印尼籍女傭Sri Devi Yatemo昨否認盜竊罪,指她於去年8月至今年10月11日,在麥位於麥當勞道的寓所盜取屬麥妻張貝詩的320萬韓圜,即約2.1萬元。
被告昨無律師代表,控方先後傳召麥潤壽夫婦作供。麥指與家人去年8月到韓國旅遊後,將餘下約400多萬韓圜帶回港並藏於衣櫃。妻子於本年8月稱「唔見咗一半」,上月「又唔見一半,剩返幾張」,夫婦懷疑是印傭所為,故麥向被告查問。

麥妻憂被告走佬

被告初時否認,麥潤壽遂說:「你老老實實,如果你攞咗就認,我唔會報警拉你!」言畢被告以食指與拇指比劃出約2吋空間,並稱「我只係攞咗一叠」,多番強調好少錢。麥直言:「我話其實嗰度好多……後來先知點解佢話好少錢,因為佢搵人換錢時,人哋只係畀3,000蚊(港幣)佢。」
麥潤壽稱從未想過要被告還款亦無報警,因不希望她入獄,想給她改過機會。直至10月14日,麥氏夫婦因僱傭合約快將到期,與被告到外傭中心,被告亦曾向職員承認偷錢,更答應翌月還1萬元。惟被告被問及護照時卻支吾以對,麥妻擔心被告走佬,決定報警。被告向警方承認盜款。
裁判官馬保華待控方舉證完畢後,認為被告受麥誘導,才先後向麥及警方招認,故對其招供的自願性存疑。
另外,警方曾向被告提供英文及印尼文撰寫的羈留人士通知書,但法庭不能確定警方的繙譯員是否合資格,也不知被告是否了解通知書內容,故拒絕接納所有招認口供及文件,裁定表面證供不成立,被告當庭釋放。
麥潤壽得悉結果後,多番說「好唔公平」,對裁判官及主控失望。他笑言「冇偷過嘢人哋點誘導你呀」,他更謂:「話我誘導佢令佢認咗?仲要話還錢?咁就叫誘導,咁我識得催眠,同係邪教教主啦!」他一直希望印傭承認犯事,若被定罪,必會替她求情。對於反口報警,麥坦言:「因為知佢想走,覺得佢唔知錯,所以太太決定報警。」
案件編號:ESCC3386/15

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151126/19388480

男爵府

" 另外,警方曾向被告提供英文及印尼文撰寫的羈留人士通知書,但法庭不能確定警方的繙譯員是否合資格,也不知被告是否了解通知書內容,故拒絕接納所有招認口供及文件 "

男爵府

大宅

咁的判法, 令D 工人偷野都唔使驚, 更壯大佢地個膽去偷野...唉..
香港請緊工人的僱主的一個惡夢...

男爵府

PonyMom 發表於 15-11-26 11:10
[/td][/tr]
[/table]
[/td][/tr]

香港有這些狗官,真喺可悲。咁,張來所有有關偷嘢的案,不論是外傭還是香港人,個個都話喺被誘導去認。

男爵府

回覆:荒唐: 官指受誘導招認 涉偷錢 麥潤壽女傭獲撤控

個法官係咪傻架?

公爵府

引用:個法官係咪傻架? +

原帖由 jumug 於 15-11-26 發表
個法官係咪傻架?
不分是非黑白的法官喎!不如話僱主自有財物令外傭偷了是僱主的錯!

子爵府

搞錯!
呢位法官真係顛倒是非黑白!

大宅

好恐怖,發現人家偷嘢時,講說話都要小心D,費時話我誘導人家.

大宅

個官唔好話人地擺D錢出黎誘導到工人偷???
唔係黑心呀...鬼唔望同樣既事發生0係佢身上呀

男爵府

畀面勳章

回覆 PonyMom 的帖子

官字兩個口, 點判都得, 香港外庸顧主唯有自求多福吧啦, 非常同情麥生. 可以的話, 不要再請外庸吧.

首頁

尾頁

跳至