想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前小產兩次, 隔了一年, 剛發現又有了, 正考慮應否請假留家安胎, 我本身已是高齡了, 工作是教書, 上班時間很長, 其實有擔心的。

現看的產科醫生主動要寫假給我, 但每次寫一星期, 好像會令僱主及同事很麻煩....想上班, 但又怕再小產...

想問一問同樣有小產經驗的媽媽, 會選擇上班還是告假安胎? 最後有順利生B嗎?

請大家幫幫忙我, 真的很想知道大家的經驗。

大宅

原文章由 gracedolly 於 08-8-15 10:43 發表
之前小產兩次, 隔了一年, 剛發現又有了, 正考慮應否請假留家安胎, 我本身已是高齡了, 工作是教書, 上班時間很長, 其實有擔心的。

現看的產科醫生主動要寫假給我, 但每次寫一星期, 好像會令僱主及同事很麻煩....想上 ...

gracedolly,

你在學校是否任職多年呀﹖係就不用擔心,學校不會因為你請假而不高興,你只要連續請三天假,佢地都已經可請代課老師,請幾個月都得架,只要你預早通知,相信不太困難,亦不會帶給同事不便,無甚麼比bb重要,即使份工無咗,可再找,況且學校比私人公司還好,人工不是校長比,係由政府支出,所以你應該聽醫生說話,在家安胎。若你今次有咩不測,將來好難再有bb架。

大宅

原文章由 華太太 於 08-8-15 11:40 發表

gracedolly,

你在學校是否任職多年呀﹖係就不用擔心,學校不會因為你請假而不高興,你只要連續請三天假,佢地都已經可請代課老師,請幾個月都得架,只要你預早通知,相信不太困難,亦不會帶給同事不便,無甚麼比bb重要,即使份工無咗 ...

完全同意!!!
無野比bb重要..$可以搵過..唔好做一d令自己有機會後悔既事!!!

大宅

原文章由 gracedolly 於 08-8-15 10:43 發表

現看的產科醫生主動要寫假給我, 但每次寫一星期, 好像會令僱主及同事很麻煩....想上 ...

一定會在家休養, 因為bb先係最重要呀
想問你之前2次小x後有無睇中醫調理身體?

大宅

大宅

原文章由 華太太 於 08-8-15 11:40 發表

gracedolly,

你在學校是否任職多年呀﹖係就不用擔心,學校不會因為你請假而不高興,你只要連續請三天假,佢地都已經可請代課老師,請幾個月都得架,只要你預早通知,相信不太困難,亦不會帶給同事不便,無甚麼比bb重要,即使份工無咗 ...

好多謝, 聽完妳的說話, 我放心多了。
我做了十年以上了。
我打算先請兩個月, 等bb四個月穩定下來再決定是否續假, 這樣安排好嗎?

大宅

to JBlam,
認同~~對哦~ 若真的不請假, 又出事, 我一定後悔。

to ybym,
妳朋友有沒有安胎方法可以分享呢?
好高興聽到成功case~~

to 卡樂B薯片,
我兩次小產後都有看中醫喝中藥, 最近中醫介紹我吃了一個月的蟲草丸。

今次驗到有便開始吃中藥安胎。一星期喝六天, 藥好苦.....

大宅

我記得我中學時有好幾個miss都小產,其中一個第二胎就休學一年呀,之後都番來教書。老師的壓存真的好大的。我係做training,都要成日企架。

珍珠宮

當然請假啦,如果可以同醫生講下,每次假寫長d,方便學校安排人手,其實如果你d同事知道,都一定會明白啦!

我都係教書,都係小產過2次,去年生了bb仔,陀住bb時,初時我個醫生就無寫假比我,不過有時太累腰骨痛,一同醫生講,佢就會即刻寫一個星期假我休息,同事都好明白亦很體諒

所以你唔好擔心咁多,bb係無價的

大宅

如經濟許可, 我想要休學. 錢可以搵過, bb是不可以的.

大宅

to ksman,

聽說教師外, 護士和空姐也容易小產, 做training除了要企外, 壓力也很大吧?

to lovebbb,
那妳頭三個月有沒有請假呢? 昨天奶奶出聲叫我請假不要返學~~

to dora611,
對, 計算下來, 若再小產一次, 醫生費及檢驗費比少了的幾個月人工說不定更多~~

珍珠宮

原文章由 gracedolly 於 08-8-16 22:59 發表
to lovebbb,
那妳頭三個月有沒有請假呢? 昨天奶奶出聲叫我請假不要返學~~

沒有,因為醫生沒有寫假,而且當時有左無耐就開始放復活節假,不過同事知道有了bb,都很幫忙,幾乎所有粗重功夫,以至訓導學生都加以協助,反而後期個肚越來越大時,就斷斷續續請了很多假,有一次因為學生出水痘,醫生知道又要我放假,腰痛又要放假...我好慶幸同事好照顧及體諒的

其實工作幾時都可以繼續,bb就很難得到,而且如果唔小心,就會變成習慣性流產,所以既然醫生肯寫假,一定要放啊!

大宅

原文章由 lovebbb 於 08-8-16 23:51 發表

沒有,因為醫生沒有寫假,而且當時有左無耐就開始放復活節假,不過同事知道有了bb,都很幫忙,幾乎所有粗重功夫,以至訓導學生都加以協助,反而後期個肚越來越大時,就斷斷續續請了很多假,有一次因為學生出水痘,醫生知道又 ...

我的校長主任們都好善良及關心我, 我上次一有孕他們便減少了我的工作量, 但上次工作量已不算多, 仍是小產, 所以今次有點擔心

原來後期也要請假的, 我還希望請假至過了三至四個月再上班會好一點....很擔心啊~~
請問妳當時是怎樣調適心情的?

大宅

原文章由 gracedolly 於 08-8-15 16:03 發表
to JBlam,
認同~~對哦~ 若真的不請假, 又出事, 我一定後悔。

to ybym,
妳朋友有沒有安胎方法可以分享呢?
好高興聽到成功case~~

to 卡樂B薯片,
我兩次小產後都有看中醫喝中藥, 最近中醫介紹我吃了一個月 ...

蟲草丸貴唔貴? 可唔可以介紹你中醫比我呀

大宅

原文章由 卡樂B薯片 於 08-8-19 18:53 發表

蟲草丸貴唔貴? 可唔可以介紹你中醫比我呀

我去年小產後只調理了兩個月便停了中藥,計劃有BB前約兩個月再去看了佐敦北京同仁堂的一位女中醫,她叫我不用喝藥, 吃同仁堂出那樽蟲草丸, 我買的時候有折, 忘了是多少折, 約五百元一樽,每日一粒一樽吃一個月。但有孕後我就沒吃了~

因跟了另一位中醫喝安胎中藥。

大宅

gracedolly,

之前都有睇過你的經歷.....我也是教書,亦連續xx了兩次。今次有了亦一直作小產,病假直至成4個月才返工。當然會帶給同事同學生不便(我想上層同老細都好嬲我),但冇野係重要過bb。既然醫生肯開假紙,你當然唔好再返工。最好你可以一次請幾個月(如果醫生唔寫假就當no pay leave),到個胎穩定先決定返唔返。一次過請學校同學生影響都冇咁大。 touchwood4個月後我返工都冇問題,一次病假都冇請,我下個月生啦!

放鬆d,多d休息,祝一切順利!!

大宅

原文章由 heygirl 於 08-8-19 23:59 發表
gracedolly,

之前都有睇過你的經歷.....我也是教書,亦連續xx了兩次。今次有了亦一直作小產,病假直至成4個月才返工。當然會帶給同事同學生不便(我想上層同老細都好嬲我),但冇野係重要過bb。既然醫生肯開假紙,你當然唔好 ...

原來三個月都未夠穩定, 我本打算過十二週就上班, 那我要考慮告多一個月了。我猜要no pay leave才可以, 醫生開假紙通常一個星期接一個星期開, 未必肯一開兩三個月,我後天去檢查時問問醫生。認同啊~一次過請兩三個月, 可以找一個長期代課, 對學生比較好~~

妳有沒有安胎心得呢? 可以分享下嗎? 應否要完全臥床?

恭喜妳~~祝生產順利~~~

大宅

原文章由 gracedolly 於 08-8-20 07:46 發表

原來三個月都未夠穩定, 我本打算過十二週就上班, 那我要考慮告多一個月了。我猜要no pay leave才可以, 醫生開假紙通常一個星期接一個星期開, 未必肯一開兩三個月,我後天去檢查時問問醫生。認同啊~一次過請兩三個月, ...

我因為一直流啡,所以大部分時間都臥床,亦一直食中藥,其間我兩次試返工,不過一返就流啡,最後差不多4個月先再返工。中醫都可以寫假紙的。祝順利!!

大宅

原文章由 heygirl 於 08-8-20 22:17 發表

我因為一直流啡,所以大部分時間都臥床,亦一直食中藥,其間我兩次試返工,不過一返就流啡,最後差不多4個月先再返工。中醫都可以寫假紙的。祝順利!! ...

多謝您, 我會忍耐著臥床及keep住食中藥的~~
我決定告假了~至少等 BB三至四個月才上班~~^^

珍珠宮

其實都係平常心啦!我都好明白懷著bb的心情的,儘量放鬆吧!
16wks之後比較穩定,千萬不要急著上班,工幾時都有得做,bb要緊
如果沒有特別不適,也不一定要絕對臥床,可以去散步的晒下太陽
祝你順順利利,生個健康bb!!!

首頁

尾頁

跳至