自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

岩岩同老公講完, 佢係我隔離一齊上網, 跟住玩野話"我返房先,等你自己上網喇。你望下個窗! 睇你仲理唔理我自己玩電腦玩到唔理我!"

大宅

亞仔成日都話好驚呀

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原文章由 pinky00110 於 08-8-15 23:24 發表
亞仔成日都話好驚呀

我教個女若見到,即刻唸 : 南無觀世音菩薩
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

子爵府

我記得我細佬好細個果陣(識行路),我全家一齊去深圳,o係一間酒店房入面(間酒店唔錯架),阿爸阿媽就切緊買返黎既西瓜,我就去緊廁所(廁所o係大門旁)打Game Boy,阿媽就叫細佬黎叫我去食西瓜,點知佢好開心咁行行跑跑到大門果陣,突然間就大喊起黎,嚇親我地,果陣大門無開,周圍亦唔嘈,同埋酒店房非常光猛!
媽話通常細路仔會易見d!

琥珀宮

子孫唸經俾先人,勝過燒金銀衣紙十倍,雖然我唔認為可以完全洗擦到先人既業,但唸經係希望先人早往極樂,悟既往一齊不可追,唔再留戀人世間,放下執著。

通常呢D野,都係傳傳下當真,人類經過咁多千年,現代人好多連祖先叫咩名都唔知,冇人供奉,咁計呢個世界咪應鬼多過人?人死如燈滅,不該仍留在一個不屬於自己所在的空間,佢地本身都辛苦啦!不如讓先人歸去應該去既地方,對雙方都係好架。

原文章由 魔鬼天使 於 08-8-15 23:02 發表

聽人講,如果唔供奉,祖仙冇地方落腳會變遊魂野x架喎,

琥珀宮

以佛角度,如此變相係以暴亦暴,鬼魂係唔會無緣無故攪人架,必定係該人與之有緣或業,所以先會纏上。如果再用殺生方法去軀趕,即係再造業,似係解決左目前既事件,但又再添業,始終治標不治本。

原文章由 阿藍2006 於 08-8-15 23:06 發表
我唔係鼓勵大家用呢種方法,只係我99佢地係大陸係咁做...
個隻狗係老公舅父身前養,佢地個個都唔要隻狗,但就唔知佢地點殺呀,因為係我99旖後話我知.......
如果有陪先人嘅遺物都好呀,因為我爺爺個時唔係度,媽咪買左d嘢 ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我個仔尋日傍晚6:45pm無端端同我講:monster....我問: 邊度呀? 我個仔指住客廳個窗出面 我即刻關埋窗簾開冷氣

原文章由 bb012506 於 08-8-15 17:55 發表
离日得我同阿仔(2歲半)響屋企,當時阿仔響廳到玩緊車仔,我就入左房,突然阿仔走黎搵我,話出面有個叔叔望住佢玩車,我嚇左一跳,即刻問阿仔叔叔響邊到,佢就指住廳隻窗出面上方,話有個叔叔爬爬爬,望住佢玩車車,我即刻望上樓上有無人 ...

已刪除用户

複式洋房

我想問好耐, 其實個d "朋友仔" 白天會唔會出現呢? 之前係"見到鬼" 個個topic, 話見到個d 都冇人答我!

複式洋房

我都試過係葵芳mtr 月台上等車, 我個仔(k1ork2) 同我講

點解個伯伯用stick 打個個叔叔呢, 點解個叔叔任佢打, 係咪叔叔唔聽話?

但係當時我淨係見到個叔叔咋

大宅

開頭會驚,但係嚇到我d小朋友ga話,我會將驚變成嬲,保護自己仔女緊要,一定鬧佢

公爵府

原文章由 29XX86 於 08-8-15 23:06 發表
我家姐細個時都成日見到架, 佢話試過夜晚1-2點時係籃球場度見到, 佢話有隻係籃球板上行平衡木來來回回, 我問返我家姐點行呀, 塊板咁薄, 我家姐話佢地唔一定會同真人一樣高, 佢果次見到既係好似小朋友既高度,但個樣係 ...

如果小朋友見到

我聽過有人教小朋友講:

有怪莫怪,細路仔唔識世界, 有事天包晒

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

好恐怖....

男爵府

畀面勳章

原文章由 bb012506 於 08-8-15 21:00 發表

因為我細個時係睇到,大大下就睇唔到啦!
咁我又想見到樓上真係有人整野,咁咪唔洗驚囉!點知樓上無人住!

bb012506:
我又係細個時真係成日見,大大吓真係好少見LA,我都唔知呢D眼係米大大吓會冇GA?
不過前幾日約7pm左右,我正準備開車返屋企時,突然有個白影喺我司機位邊閃過,我仲即心諗:"好彩末開車咋",但再望倒後鏡,後面&側邊都冇任何人行緊 所以我呢幾日揸車都5敢開甘快

子爵府

我睇晒咁多post, 覺得無咩好驚, 5係因為我大膽, 我自己係超細膽, 但因為要保護個仔, 所以5可以驚....
我老公細細個都見到, 佢話成日有小朋友陪佢玩, 到佢大左, 佢都有啲5識既周不時嚟搵佢, 所以我老公都習以為常, 老公話果啲'老人家'5會害佢喎....
到我個仔出世, 我老公都知個仔係幾時嚟, 老公話因為係啲'老人家'一早同佢講左......
以前我聽聽埋埋都會好驚架, 但自從呢2年, 我迫住自己5好驚, 因為老公話, 我個仔同我老公細個一樣, 都會見到, 而且數量比我老公細個見到既更多, 即係有好多'老人家', '小朋友'會成日嚟'探'我個仔....
老公叫我千祈5可以驚, 因為如果大人驚, 好易會比啲另外既'好兄弟'入侵, 咁為左保護個仔, 我都要扮堅强....
講開又講, 早2日, 朝早帶個仔返學, 差5多出門口之際, 個仔突然对住個窗話 : 88, 小朋友....
我重好鎮定咁問亞仔, 你88边個呀, 但亞仔又5出声.....
不過, 學我老公話齋, '佢地'要嚟既, 你擋佢5住架, 無論早定晚, 只要'佢地'要嚟, 你無得say no, 更5關有無安地主事, 因為如果果啲係你home已过身既老人家, 你安左地主, 佢一樣入到嚟架....
所以呢排我個仔, 成日瞓到半夜就起身(當时係闔埋眼), 猛叫5好走, 又係度揮身 (对住牆), 有時又會喊住叫我, 我都只係氹返佢瞓咋....
重有呀, 萬一小朋友真係見到啲叔伯兄弟, 千祈咪大叫'走開啦'之類既說話, 因為萬一果啲5係你家既先人, 而係街外既'好兄弟', 你好大机會激嬲佢地架, 到時你就麻煩啦.....

[ 本文章最後由 chinghomama 於 08-8-16 10:44 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

嘩......你地講到好得人驚....好驚呀

咁借問聲點唸經?
唸乜經.有幾多種
長唔長難唔難記

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

尋晚瞓到半夜3點幾, 聽見個房出面有D DO DO聲, 以為新來工人個鬧鐘壞左, 所以係咁響, 但越聽越唔對路, D 聲係隔幾個字響幾聲, 持續左半個鐘到, 最奇係一向醒瞓o既c6竟然mug都聽唔到, 係咁瞓, 咁我咪出房睇下咩事law, 原來係呀女d玩具可能壓到個制係到響, 但好奇怪點解成晚都唔響, 瞓到半夜三更先響呢? 咁我攪點左咪返入房law, 點知到c6先左身話有隻大曱甴入左房, 平時日光日白想捉都唔易啦, 尋晚個隻竟然可以係唔開燈o既情況下, 比我c6用報紙了幾了趕左出window, 真神奇. 我頭先先醒起尋晚係7月15炸.

水晶宮

嘩!好驚呀!!!淨係咁睇你講番,我幻想番當時你仔同你見到既情形,真係仲驚過睇見鬼(套戲)~~~!!!

不過細路仔係咪易見到呢D野架呢?我仔嗰陣同你仔差唔多年紀時,都有兩三次話見到有野...我地當佢講笑咋,因為佢又唔驚,只係無啦啦指住空氣話有姨姨...我仔由細到大,由BB時期開始已經成日識得整蠱我,所以我唔當一回事咋...

首頁

尾頁

跳至