論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期六(8月9日), 大約早上8:30, 我在寶琳地鐵月台等車, 見到個印印帶少主(女仔, 大約三四年級)去學游水, 當時印印掛住和同鄉傾計, 少主問佢野, 佢好唔耐煩, 少主再問, 佢就一巴打落少主咀邊, 話佢好駁咀, 小女孩唔敢出聲, 跟住一齊上車, 印印又用手指不停督個女孩個頭, 又 "meet" 佢大脾, 印印好陰濕, 打人時笑笑口, 扮到好似同佢玩咁樣, 但我睇得出佢係惡意打個女仔, 女仔俾佢打到眼濕濕, 又唔敢出聲。

這時列車大約去到將軍澳站, 我本來坐在印印對面, 忍唔住起身行過去大聲"喝"個印印停手, 叫佢唔好再"meet"個少主, 全車人望住我, 我大數印印打小孩經過, 印印死"撐"話佢只是同個女仔玩, 我一輪咀係咁鬧佢, 仲叫個女孩打俾佢媽咪, 可惜個女孩唔敢出聲, 呢個時候, 個印印就在調景嶺站拉個女仔落車。

最衰當時我無影低佢打人經過, 個印印大約5'2", 短直髮(做左負離子)去到膊頭, 眼大大, 眼神同個樣都很兇惡,; 小女孩戴眼鏡, 扎住兩條辮, 長度過膊頭, 文靜唔多敢講野, 當時帶住泳具, 應該係去學游水。

我見到印印打小孩, 個心真係好痛, 我地做生做死, 俾錢請佢番來照顧小孩, 包食包住包醫療, 佢就當小孩係"出氣袋", 又打又鬧, 真係好激心。

公爵府

你挺身而出是十分對的,香港人好多都反應,你出聲可等D衰人在外面唔好打得咁過癮.大家僱主應守望相助,見到D工人衰,就應阻止佢地.這情況下,若小女孩怕,應表示她平日在家都被個衰嘢打,所以極其怕佢.如小女孩唔講媽咪電話,可以問個衰嘢,如果衰嘢唔講,我就會話:你唔講我就立即報警,因為你虐待小孩,我可做證人.到聯絡到個媽咪後,知會佢件事,睇吓佢點處理.如果佢拉小孩下車,我就跟住下車,如果佢唔講個電話出來,我就自己報警

雖然僱主們都好忙,報警會做多咗嘢,但係都值得,免卻小孩再受害.
有次我見到個工人幫六歲女孩在跳舞室門外除衫換衫,幸好我識個僱主,我便通知佢此事,叫佢工人留意.

別墅

next time call the police. if the police is involved, must get contact with the employer.

大宅

應該報警

男爵府

原文章由 ekh 於 08-8-18 12:50 發表

應該報警

我家下有帶開相機係身..一睇到 d 人有咩唔岩..我就會啦啦淋影底佢..

男爵府

我成日都見到d 工人拖住少主時, 一邊行一邊講電話, 我都好想走去鬧佢地

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 ekh 於 08-8-18 12:50 發表

應該報警

大家媽咪都係呀,見到d咁嘅野,即刻報警呀。

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

樓主好勇敢呀! 但個小女孩好慘, 佢咁驚, 可能俾個賤工人成日打, 成日恰架喇!
將心比己, 如果嗰個係自己既仔女, 同樣咁慘, 都好想有好心人通知自己, 大家守望相助! 希望家長們早日知道個工人咁賤, 等個位小女孩早日重見光明喇!!
好心痛啊!!!

大宅

原文章由 wanzz 於 08-8-18 13:17 發表
我成日都見到d 工人拖住少主時, 一邊行一邊講電話, 我都好想走去鬧佢地

我都係! 唔好話打小朋友, 傾電話我都忍唔到. 太分心喇!

別墅

非常同意. 我有次在自己屋苑見到一個印印只顧跟同鄉傾計, 同行的約三歲小孩則自顧自踏三輪車, 我就站著"bie"著她:-x, 她才叫小孩跟著她......

原文章由 小圓圓 於 08-8-16 11:38 發表
你挺身而出是十分對的,香港人好多都反應,你出聲可等D衰人在外面唔好打得咁過癮.大家僱主應守望相助,見到D工人衰,就應阻止佢地.這情況下,若小女孩怕,應表示她平日在家都被個衰嘢打,所以極其怕佢.如小女孩唔講媽咪電話 ...
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

別墅

非常同意. 我有次在自己屋苑見到一個印印只顧跟同鄉傾計, 同行的約三歲小孩則自顧自踏三輪車, 我就站著"bie"著她:-x, 她才叫小孩跟著她......

原文章由 小圓圓 於 08-8-16 11:38 發表
你挺身而出是十分對的,香港人好多都反應,你出聲可等D衰人在外面唔好打得咁過癮.大家僱主應守望相助,見到D工人衰,就應阻止佢地.這情況下,若小女孩怕,應表示她平日在家都被個衰嘢打,所以極其怕佢.如小女孩唔講媽咪電話 ...
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

大宅

我而家最担心, 反而係個工人拉咗少主落車後, 報復心態再打過個少主.

大宅

我而家最担心, 反而係個工人拉咗少主落車後, 報復心態再打過個少主.

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

陰公囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

做得好,如果當場報警則更好。

原文章由 RoseTutoria 於 08-8-16 10:09 發表
上星期六(8月9日), 大約早上8:30, 我在寶琳地鐵月台等車, 見到個印印帶少主(女仔, 大約三四年級)去學游水, 當時印印掛住和同鄉傾計, 少主問佢野, 佢好唔耐煩, 少主再問, 佢就一巴打落少主咀邊, 話佢好駁咀, 小女孩 ...

伯爵府

做得非常好!如果是我,我也會這樣做的。

原文章由 lormy 於 08-8-22 13:10 發表
淨係鬧個pk 無同既, 係我就幾唔得閒都要搞大佢, 一定報警, 要俾佢僱主知道先有用架!

我都試過在自己屋苑見到個pk 工人推住個坐輪椅既老伯, 睇個老伯係完全無自理能力, 全身唔郁得, 可能講野都有問題, 個pk 掛住同d ...

首頁

尾頁

跳至