論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企2個小朋友,9歲,5歲,姐姐黎左2星期,我無定佢時間起身同瞓,但佢每日洗完玩碗,就去沖涼瞓,一般8點半佢已入左房瞓左,但其實我小朋友仲未沖涼,雖然兩個都係自己沖,但攞衫有時都要跟頭跟尾,特別細仔,同埋我細仔瞓覺都仲要著片,我感覺佢係未完成工作就去左瞓,同埋如果有1日,我兩公婆都夜返,咁佢根本都唔識攪佢兩個瞓覺,如果我開口叫佢夜d瞓會唔會好唔人道?我仔女一般9點半前入房

水晶宮

回覆:工人9點前就瞓

點解唔一早include埋係個schedule?

大宅

回覆:karryho 的帖子

唔會!
趁佢黎左只有2 星期,快d糾正佢!同佢講以後攪掂2個仔先訓!

jumug    發表於 15-11-30 08:25
hsbc005    發表於 15-11-30 02:21

男爵府

公平啲,要知佢每朝幾點起床做家務才可以中立地比意見。將心比己!

大宅

其實佢知道我仔要著片,之前有幾次佢瞓左但聽到我地著片佢都起身幫手,但依家瞓到唔起身,佢每朝6點半起身,但其實我無需要佢咁早起,佢絕對可以跟我仔時間表,瞓到7點半至8點,但佢自己就好早瞓好早起。

男爵府

引用:其實佢知道我仔要著片,之前有幾次佢瞓左但

原帖由 karryho 於 15-11-30 發表
其實佢知道我仔要著片,之前有幾次佢瞓左但聽到我地著片佢都起身幫手,但依家瞓到唔起身,佢每朝6點半起身 ...
你叫佢9:30pm等小朋友上咗床先可以返房,叫佢7:30pm先起身。無影響佢休息時間

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我屋企2個小朋友,9歲,5歲,姐姐黎左2星期

我屋企2個小朋友,9歲,5歲,姐姐黎左2星期,我無定佢時間起身同瞓,但佢每日洗完玩碗,就去沖涼瞓,一般8 ...
照直講囉!最緊要係溝通。

男爵府

同佢講照顧小朋友都係佢日常工作的一部份,未完成工作,唔可以自動波休息,同埋,叫佢每晚完成工作後通知你一聲,你ok才叫完成當天工作。
至於6:30起身,你又佢,佢遲下會唔覺意遲d起身架喇,大前提係佢起身時唔好阻住成家人用廁所,同埋不能遲過你起身

別墅

我果個初頭來時9點半起身,4點半已經沖凉,等我媽咪煮飯,吃完,就洗碗休息,經過20幾日都係咁,我終於忍不住同佢講,佢就話我對佢好衰,開頭鬆慣,之後就麻煩,你要盡快同工人講

大宅

其實工人嘅嘢,最好係第一日同比張工作schedule佢,再同佢講清楚,等佢自己知道有乜嘢係要佢負責。開頭做壞咗,第時好難要佢改。趁佢嚟咗兩個星期,快啲同佢講喇

大宅

我琴日同佢講左,我話你要跟埋小朋友沖涼,幫細佬著埋片,先叫完成工作,佢地瞓,你就可以瞓,佢話ok。

公爵府

咁好撈

男爵府

最好講明幾點起身同瞓覺,之後先講一定唔鍾意! 小朋友細
最好搞掂晒先瞓覺!

男爵府

育兒性格勳章

其實來左2星期,應該開心見誠講,溝通好做要.

我家姐姐大約9點半訓,我囝係我老公幫沖涼的,不過佢都會等埋我囝和老公沖完涼佢先沖之後入房訓,有時我先生夜番,佢會幫我手再等埋先生番來先入房訓,不過就佢自己主動的,我和佢講姐姐你眼訓訓先啦,佢都會答我唔眼訓~~~所以都好睇個姐姐本身的.

都係那句你對佢好,佢對你好(雖然好多姐姐對佢幾好都無用,不過我覺得要過得自己對得人)

男爵府

不好意思插咀,5歲着bb尿片還是學習褲瞓?我仔3.5歲夜晚可以自己換學習褲瞓

別墅

你可以同佢講十點半前會給她睡,如果提前做完野可以提前訓

大宅

回覆:maaron727 的帖子

我比佢著片,因試過著學習褲經常漏尿

大宅

已同姐姐講左,呢兩晚會都攪掂晒先瞓

男爵府

引用:其實佢知道我仔要著片,之前有幾次佢瞓左但

其實佢知道我仔要著片,之前有幾次佢瞓左但聽到我地著片佢都起身幫手,但依家瞓到唔起身,佢每朝6點半起身 ...
甘你可以同佢講聲你既要求。我姐姐我要求佢七點起身,夜晚有晚八點幾已入房。有時我地夜返十點幾都試過,但佢朝早都唔係準時起身,不過無過七點半。我都唔太多野俾佢做都無所謂。阿仔三歲,基本上沖涼刷牙換睡衣我地都自己跟返,親子時間嘛。。。甘有時我叫佢幫手佢都會既。

其實點解唔佢佢等小朋友沖完先沖?

大宅

引用:Quote:原帖由 karryho 於 15-11-30 發表其

原帖由 blackcurrant00 於 15-12-01 發表
甘你可以同佢講聲你既要求。我姐姐我要求佢七點起身,夜晚有晚八點幾已入房。有時我地夜返十點幾都試過,但 ...
其實我自己跟唔係問題,不過我覺得佢應該要學,要識,萬一有日我地兩公婆都夜返,起碼佢知點攪。

首頁

尾頁

跳至