嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇BB有毛細血管痣(草莓痣)?會幾耐至退?

我個BB有草莓痣,出世無架,係十幾 日至出出黎 ,唔知多數幾時至會退呢?個痣會大到咩地步架?可唔可以分享下經驗?

大宅

Re: 有冇BB有毛細血管痣(草莓痣)?會幾耐至退?

這種血管痣在出世後才出現,會漸漸擴大.
如果發現沒有再擴大,便即大定了.

鮮紅色凸出的痣會消退.一般約在5-7歲前便會完全消退.

大宅

我個仔仔都有,一出世就有,佢而家睇梗UCH嘅ski n,個醫生話呢D係血管增生,所以要盡量避免損傷,因萬一損而出血係好難止血要立刻去睇急症。仲有呀個血管痣會一路增大至一歲,一歲打後會慢慢縮細,通常10歲前會完全消失,但亦會有機會有"喇"!
我個仔一出世個痣成個'豬皮'咀唇,而家大到7x5cm(大約)
HI ! 我叫MATTSON 仔,

男爵府

唉吔!我個女又係出左血痔係塊面,其實都幾突出,成日行街都有好多人問這問那,有些好心人又介紹點樣除,各式其式...佢出世係無痔的,過左唔知幾多日由小點變左大點,到佢而家2歲半,好像再無擴大跡象,我亦經常聽人講紅色的痔會退的,希望係真的喇!!

複式洋房

囡囡出世時都有血管誌在背部, 四五個月左右有增大, 不過八個幾月開始縮小, 現在23個月, 什麼痕跡也沒有.

別墅

囝囝出生後也有個血管痣在手背上,一路增大至一歲左右,一歲打後慢慢縮細,至現在兩歲,差不多完全消失, 紅色退了,但曾突起的皮層,還是顯現 .

子爵府

我bb隻腳(在 knee位置)都有, 一出世就有,增大的原因是因為佢長高, 拉開0左, 而家六個多月, 淺色0左, 醫生話六, 七歲就會減到最淡色or消失.
[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

大宅

potatoo,

7x5cm(大約)咁大? UCH 係邊? 你個仔個痣生係邊? 係咪真係好難止血架如果損傷?

大宅

qqwong,

咁你個女個痣而家有幾大個?係唔係都係生係眼下面個度?你都見我個女張相啦,佢都未夠兩個月大,咁啲人介紹你點樣除架?

別墅

我家姐個仔出世時冇的, 出世後3日黃左去左照燈, 照完一日就生左一粒係額頭, 大約直徑1cm左右, 一歲時再大左dd, 而家3歲就自動消左lu. 帶出街時都成日有d師拉問係咪整親佢個頭-__-"

複式洋房

my baby have oe strawberry mark on his eyelid, the docotr said if it doen't grow it will fade at the age of 5-7 years old. rite now my osn is 3 and the mark is lighter and smaller now.

大宅

晴朗天,

一出就 有一cm 咁大?咁再大左dd即係大左大約幾多呀?

大宅

我仔仔個頭頂都有一粒士多啤梨痣,次次出行d人都會問,點解會整親個頭 :-( .
每發燒一次,個痣會細粒

男爵府

我個女同樣地都係生係眼下面,唔算太大粒,但係近看或遠看都好突出..以前我個女入醫院時,諗住順便做埋手術脫痔,點知醫生話佢太細喇!做手術前一定要打麻醉針,一來對佢不太好,二來又怕佢郁來郁去,始終所生的位置太接近眼部,怕有一定影響.起碼要等到佢大一點,叫佢唔郁就唔郁先得喎!醫生提過會用Laser脫痔,快靚正..不過,曾經有專家講過,未必一次就得,要做多幾次先至徹底...你的小朋友面上是紅痔,應該會退的,至於啡色或黑色就退唔到喇!

大宅

qqwong,

其實我都聽好多人講文血痣會退,但係我此終唔係好安樂,話晒都係係個面上面嘛!你個女個痣擴到幾大呀而家?我個女個痣而家好突呀!

大宅

qqwong,

其實我都聽好多人講文血痣會退,但係我此終唔係好安樂,話晒都係係個面上面嘛!你個女個痣擴到幾大呀而家?我個女個痣而家好突呀!

別墅

後來已經唔係圓形咁啦, 長長地, 1cm x 1.5cm左右啦, 而且凹凸不平, 3歲左右係退晒d色, 其實仲睇到d印, 而家就快4歲, 都仲睇到dd印, 不過已經冇乜大問題了. 你唔好擔心啦, 我諗好多野都因人而異, 如果真係想醫生搞搞佢, 真係等大d先搞會好d既, 我都明出街d人望同有d人會問係咪整親佢係唔係幾好受既, 但係睇張相, 我姨生果粒大粒過你張相果粒, 不過佢就係額頭(眼眉上d).

anyway, 我都希望你囡囡可以快d退左個痣佢.

男爵府

我個女個痣與你的小朋友size差不多,亦是在眼下面,都幾突出!我都擔心佢返學時,有些小朋友會問點解,又怕個女會自卑,又俾人笑!但佢年紀還小,未適宜做手術,所以等佢再大小小,而又無跡象退印,再考慮做手術.唉!若果佢唔係生在咁當眼處,就唔使煩喇!最幣佢係女仔呢!

別墅

mirandasuper,

我個囡囡粒士多啤梨痣都係出世後一星期左右先出黎,而且仲係眼角位添,現在要到醫院keep住check,醫生話如無影響視力的話就不需理會,因小學時會散.至於會大到咩地步就因人而異.
[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

大宅

qqwong,

咁你個小朋友幾大?我個女個應都好突架,佢好細當然唔知係乜啦但係大左.....希望個痣快

首頁

尾頁

跳至