嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇BB有毛細血管痣(草莓痣)?會幾耐至退?

luckybaby,

你唔講我都無留意到你BB有函痣!我個BB個痣都係由出世後一個星期左右慢慢深色架,你係邊度keep住check架?點解我睇果個兒科話唔洗醫既?我個BB個應比起剛剛出果時大左1 mm左右,但係就 紅左好多,人人都問係咩,真係好煩!我期待佢一歲散就 好啦!唔知得唔得。

大宅

我個BB個痣旁有

別墅

mirandasuper,

我囡囡係在瑪麗keep住check,可能我bb嗰粒太近隻眼,所以先要比醫生check咋,我都希望粒士多啤利早d散.
[size=xx-small]大女 : [size=xx-small]9 Sep 03 - 3.57kg (52cm); 9 Sep 07 - 13kg (103cm); [size=xx-small]細仔 : [size=xx-small]5 May 05 - 3.89kg (50cm); 10 Jun 05 - 4.95kg; 9 Jul 05 - 5.52kg (60.5cm); 10 Sep 05 - 6.7kg (66.5cm); 15 Oct 05 - 7.32kg (68cm); 11 Feb 06 - 8.01kg

大宅

luckybaby,

今日我同BB去打針,個醫生話個痣會大到一歲至會定喎 ,之後就 散,希望係啦!我個朋友搵到個page畀我,你都click去睇下丫。

https://www.enfamama.com.tw/main/newtec/newtec10.htm

大宅

up

複式洋房

原來咁多BB也有STRAWBERRY MARK,我囡囡也是一出生便有,生在手臂上,姑娘也說大個些便會消失。

大宅

請問你地

複式洋房

我囡囡一出世到現在17個月大,草莓痣也是咁大?

大宅

plmok,

ic,咁你個女個痣係唔係開始退色啦?,有冇 突架?

大宅

up

大宅

:lol:

大宅

我囡囡都有血管痣o係塊面度, 依家都快兩歲, 但一o的減退既跡像都無, 好擔心, 究竟會唔會退o架? 佢就快in K1, 好驚因為咁無學校收。
:idea:

民房

放心啦!到妳個囡囡3歲左右塊痣就會開始散.因我囝囝都有同樣的草莓痣在額頭中間(尾心),當時我都有同佢睇過醫生.係醫生話我知大約3歲左右塊痣就會開始散,他現在5歲塊痣就唔見左啦. :lol:

大宅

wowoyeung

咁你囝囝既血管痣係唔係三歲開始退? 係唔係一退就好快唔見o左?

大宅

一休,

你個女個痣有幾大?有冇突架?

wowoyeung,

退左色,會唔會突者凹返?

大宅

mirandasuper

我囡囡既血管痣係三個形, 大概1cm, 紅色平既, 無突出。

大宅

一休,

乜平既咁好既!我個女果粒好凸架!好似貼左粒大 紅豆上面咁架!

大宅

雖然係平, 但由於面積大, 所以非常礙眼, 我為o左佢既血管痣成日自責, 係唔係我陀佢時做o左o的唔應該做既事同食o左o的唔應該食既o野, 攪到佢咁, 佢係女仔o黎o架, 大個o左佢問我點解佢塊面會咁, 我真係唔知點面對。

大宅

一休,

你又唔巹咁諗,呢

大宅

You are right, I will try my best to overcome. Thanks.

首頁

尾頁

跳至