自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

講個例子, 我同事個女讀緊半日制, 但出名谷的小學. 一樣做功課, 溫默書, 溫到喊. 成績唔好一樣見家長見到傻.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:Tsa

支持半日制

大宅

我小學半日制嫁,返到屋企食完飯下午可以去玩,玩完返屋企做陣功課仲可以睇電視,不過依加既功課量5同

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

贊成半日制

珍珠宮

贊成有得揀!半日全日隨家長選擇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

半日的確多D 時間用

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

catfy 發表於 15-12-2 11:50
最好上午學習,下午做功課溫習。咁返嚟就玩

象牙宮

半日好D,功課慢慢諗慢慢做,訓飽D個人都精靈D啦!而家D學校導修堂,唔係用黎教書就用黎班務,一係課外活動,不如返半日仲好

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:Tsa? 半日制?

我印象中轉全日制個原意其實係上午教書,下午食完飯後係比學生留校做功課,但我覺得呢個原先既方案好似未行過,間間都係食完飯後又繼續上堂
我都覺得tsa 無必要cut,要改既香港教育制度,只要行返原先轉全日制既方案都已經好好多

珍珠宮

muimui2 發表於 15-12-2 11:18
的而且確我覺得而家小學生嘅自由活動時間太少,真係唔多健康。但我覺得原兇唔係tsa, 係全日制。

試想下, ...

轉半日好大件事因為有D家長無人湊, 去開補習社個D要做點去錢又會多咗..

其實我覺得只係下午既時段係功輔班同課外活動班咁就最好. 返到屋企可以多點親子或者家司可以比小朋友做一D額外既習作

大宅

回覆:muimui2 的帖子

我支持轉番半日制

伯爵府

kptsui 發表於 15-12-2 11:44
以前小學一樣半日制, 一樣無問題...
其實幾時開始轉左全日?
以前除了中英數音樂體育堂,你地有冇上電腦科技堂、兒童文學丶戲劇丶英文話劇、常識、社區服務堂等?
依家學習內容同以前唔同呀啦,咁多堂,唔用暑期點補得番。

大宅

功課多唔多,間間學校唔同,好難一概而言係因為半日定全日。

至於講到接送問題,呢樣每個家庭都有自己難處,好難要一個制度附合哂所有人嘅期望。

針對番反tsa 嘅原意係還小朋友一個快樂童年, 我唔認為無左tsa 個天即刻光哂。每間學校有不同次數嘅測考,默書,同功課量,呢啲都好直接影響到小朋友究竟有幾多時間玩。

與其討論去廢除一個考試,點解唔從根本入手?一轉半日起碼"數量"上係多左時間出唻,到時你想點安排都適隨尊便。

伯爵府

missshasha 發表於 15-12-2 11:36
使乜呀?現在都有小學半日制,人地都係返長短週之嘛
我知。有傳統名校,d功課、考試多都嘔。
人地放學後,大部分去某幾間補習社補底,因為學校教得太快。

珍珠宮

引用:講個例子,+我同事個女讀緊半日制,+但出名谷

原帖由 blee427 於 15-12-02 發表
講個例子, 我同事個女讀緊半日制, 但出名谷的小學. 一樣做功課, 溫默書, 溫到喊. 成績唔好一樣見家長見到傻 ...
但係上立法會嘈嗰班小學生話要去公園,返全日制根本滿足唔到佢要求!

個班反TSA嘅家長又話TSA會迫死d學生,講到死字咁嚴重,行半日制,咁全世界咪一齊返少幾個鐘,上堂時數少咗,課餘時間多咗,先可以達到目的,而反TSA嘅家長應該要教協去爭取可以俾家長自行調節功課量,咁樣先可以針對性解決問題!

如果單單靠取消TSA,d學生咪一樣無時間去公園,問題始終未解決喎!

咁大家要睇反對TSA班家長係唔係真心想小朋友可以去公園玩先?

禁止訪問

大宅

第一,半日制,係咪只做上午班? 如果唔係,邊個肯讀下午班?
第二,有好多全日制既學校行夏令時間放2點前(飯都係要回家食) 同半日都無分別
第三,學校其實要嚴格行使下課前有功課堂
第四,讀半日制,咁多兩職家長,而家外傭又咁多唔可靠,咁放學後咪只係去補習社,即係番第二間學校啫!
第五,tsa, 我仔同我講,唔好cut tsa 啦,有練習做下幾好吖,有時在學校做一,兩篇。其實係好睇你學校校長點樣理解呢樣野,校長沒有給壓力老師和學生。老實講,沒有tsa paper, 家長都係會買一大堆補充比細路做。

利申: 我細路仔讀全日直資,傳統既學校,有功課既但真係沒有一天十幾樣,學校有功課堂,好多時做晒番家。就算有課外活動遲番家,可能5點零,其實仲有好多時間,睇下點安排既啫。太多時間比佢,都係無聊中渡過,唔識善用

大宅

agree x10000

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

全日制無問題, 但下午尤其係低年級應是教興趣班,做好功課,溫好書。咁放學就放學乜都唔駛搞可能盡情去玩.

男爵府

好媽媽勳章

如果每堂上完加多十分鐘功課間咪得囉,唔識又可以問老師,遲個半鐘返到屋企但都起馬做左8成功課啦!

首頁
12345...10

尾頁

跳至