自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

珍珠宮

baba987 發表於 15-12-2 11:31
功課堂好多時都唔係做功課
點解GE?係咪因為比老師拎埋黎補課?

珊瑚宮

muimui2 發表於 15-12-2 11:18
的而且確我覺得而家小學生嘅自由活動時間太少,真係唔多健康。但我覺得原兇唔係tsa, 係全日制。

試想下, ...
我唔知你有冇實際上參考過依家上半日同全日嘅學校時間表、功課量?

我係阿仔上小學前, 有搵過親友孩子嘅時間表、功課量比較過:

1) 上半日上全日, 基本上一日都係上8 至9 堂, 即係要學嘅野冇少到, 但係半日會逼係較短嘅時間完成。

2) 功課上, 半日學校其實家課多些, 因為小息短, 能拿來做功課的時間也短。

3) 我識讀半日嘅, 幾乎個半晝排滿晒課外活動~~~唔係補習, 就追一體一藝XYZ......個個晚上做功課到10 點大有人在。

4) 我都問過可否考慮周日唔補習/唔做課外活動, 幾乎所有回覆都係: 唔得。因為係時間短, 老師自然教得急, 老師未必有時間回應孩子問題, 亦唔係個個細路一點就明, 之後最好立刻有人幫下解難、以免積弊, 所以補習變成合理安排。

呢啲同好多人嘅"美好"回憶完全唔相乎, 以為返半日等於輕鬆嘅人其實冇諗過"課程份量"才係真正壓力, 而唔係係學校多長時間。

比你做細路, 我話日日下午你可以喪玩又如何? 試下咁試過一星期, 好易做到呀~~~家長肯寫張紙解釋就是了, 但個細路一樣唔會開心, 因為返學唔識嘅積埋, 人地交功課, 自己冇得交........感覺孤立, 唔係媽媽陪玩就可以補返。

點狂想, 除非大家接受比全日學慢學少係完全OK,

伯爵府

kptsui 發表於 15-12-2 12:47
以前係... 中英數社科健 音樂體育電腦美術... 之後仲有可選參加課後活動 (如中樂, 西樂, 話劇, 泳隊, 常識 ...
睇得出你好年輕下喎!

大宅

回覆 muimui2 的帖子

元凶好多時係家長, 就算做完功課, 都要返補習班, 或者買D習作比學生做.驚比人比下去.

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:說真的。++我係在職媽媽我需要全日制。+如

原帖由 口水包包 於 15-12-02 發表
說真的。 我係在職媽媽我需要全日制。 如果全日制同半日制同時出現。
半日制嘅小朋友吸收知識會比全日制 ...
但我仔全日功課都平均每日十樣,番半日點都唔會日日廿樣功課掛

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:Tsa? 半日制?

我支持半日制
但一定好多要番工既家長反對,因為佢地當全日制學校係托兒所

jolo    發表於 15-12-2 19:35

男爵府

全日又好、半日又好?取消TSA也好?總有人不滿,冇一個制度是完美!倒不如取消各位家長心目中那條"起跑線",唔係既話最終也是苦了孩子!

複式洋房

回覆:muimui2 的帖子

Agree 全日制真係攪到d小朋友玩樂時間都冇埋,不過點解當初d小學會變晒全日制

子爵府

引用:Quote:kptsui 發表於 15-12-2 11:44 以前小

原帖由 lalalumlum 於 15-12-02 發表
以前除了中英數音樂體育堂,你地有冇上電腦科技堂、兒童文學丶戲劇丶英文話劇、常識、社區服務堂等?
依家 ...
仲有普通話,科技日,戶外學習日,參觀……
我地細時淨係坐喺課室做填鴨,現在活動教學左,只是我地處身資訊爆炸既年代,小朋友要學既相對多左

公爵府

好媽媽勳章

keroppipooh 發表於 15-12-2 12:05
我印象中轉全日制個原意其實係上午教書,下午食完飯後係比學生留校做功課,但我覺得呢個原先既方案好似未行 ...
其實咪又係同TSA一樣, 比D學校為咗爭名次而攪到扭曲咗當初實行呢個政策的原意囉

本來係應該上午上堂, 下午就課外活動&功課堂, 咁小朋友就可以在校完成大部份功課,功課唔明又可以功課堂時問老師咁就唔駛去補習 , 3點幾放學後就可以睇電視, 瞓晏覺.....

之前我仔報小學嗰時都有D學校係好似上述咁行, 但係到而家, 選小學個個都係睇住個升中派位嚟揀, 學校為咗可以提高個派位比率咪一味谷學生, 亦有唔少家長覺得谷D, 教快D先係好, 咁咪攪到下就都上埋堂

就算下午上埋堂都唔係問題, 但係唔好比咁多功課囉,
我仔之前小學功課唔多, 佢就算返全日, D功課佢同轉堂D時間都做咗大部份, 返嚟做一陣就攪掂, 佢就可以一路嘆下午茶睇晒下午三套卡通片, 夜晚食完飯練一陣笛之後仲可以睇晒三線劇, 呢D先係一個小學生的生活嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:的而且確我覺得而家小學生嘅自由活動時間太

原帖由 muimui2 於 15-12-02 發表
的而且確我覺得而家小學生嘅自由活動時間太少,真係唔多健康。但我覺得原兇唔係tsa, 係全日制。

試想下, ...
同意,尋日先同朋友傾開,係全日制問題

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:muimui2 發表於 15-12-2 11:18 的而

原帖由 wonderlulu 於 15-12-02 發表
我唔知你有冇實際上參考過依家上半日同全日嘅學校時間表、功課量?

我係阿仔上小學前, 有搵過親友孩子嘅時 ...
我同意~你列出第 3、4點和上述的問題。

但那些問題,無論在半日/全日都有機會發生。以我所知~全日制學校一樣有教唔切的情況出現。

第2點:半/全日制小休時間一樣是 15分鐘,但每節課堂(半)就比現時少咗 5分鐘。應該唔會影響學生的休息時間。

至於第1點:

就算就讀同一間學校,都有機會是 精英班 教得晒,但個別(班別)教唔切,有時會向 視藝/音樂/體育科借堂。甚至 抽起唔教 的。

既然,全日制都會出現教唔切的情況,而爭取取消 TSA 的原因是想小孩獲得 快樂童年 的話~
我覺得應該向教育局爭取 半日制上學 和 精簡課程內容。以彌補 ~半日制缺少咗的時間。

亦都唔應該~硬性規定要全港小學是全日制。應讓 辦學團體和學校以自主。讓有質素的學校能收更多的學生,令不受家長歡迎的學校自然被淘汰。

咁先係~真正為學生好。

大宅

引用:同意,唔洗cut+Tsa+換半日制便可以

原帖由 baba987 於 15-12-02 發表
同意,唔洗cut Tsa 換半日制便可以
算罷啦,港島跑馬地某間半日制小學勁多家長支持全日制,反對半日制!因為仲未知全日制的辛苦!

大宅

半日制轉全日制,初初學校可能會答應下午時間唔上堂只做功課,整整下就變咗要上堂。

大宅

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-12-02+發表

原帖由 ning.. 於 15-12-02 發表

但那些問題,無論在半日/全日都有機會發生。以我所知~全日制學校 ...
有冇人提出先得㗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-12-02+發表

但那些問題,無論在半日/全日都有機會發生。以我所知~全日制學校 ...
你講果啲問題中曬point,但有冇家長support?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 ning.. 於 15-12-02 發表我同

原帖由 lam322 於 15-12-02 發表
有冇人提出先得㗎?
間唔中都有人提下。但無辦法好似 國教和 TSA 咁炒得咁熱…傳媒又唔探討!

我哋又學 反TSA 咁…喺呢度推囉!

大宅

引用:Quote:原帖由+lam322+於+15-12-02+發表有冇

間唔中都有人提下。但無辦法好似 國教和 TSA 咁炒得咁熱…傳媒又唔探討!

我哋又學 反TSA 咁…喺呢度推囉 ...
上次有媽媽喺度提出,俾人轟炸

大宅

引用:Quote:原帖由+lam322+於+15-12-02+發表有冇

我哋又學 反TSA 咁…喺呢度推囉 ...
我一定 support 你!

男爵府

引用:的而且確我覺得而家小學生嘅自由活動時間太

原帖由 muimui2 於 15-12-02 發表

試想下, ...
叻~説出個重點來

首頁
23456...10

尾頁

跳至