自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

回覆:你嘅小朋友會點表達自己有壓力呢?

半夜定時喊,我怕醒佢,佢一路喊一路問我佢做完功課未

水晶宮

回覆 知足樂 的帖子

你囡囡情況同我仔差不多,我都無迫佢,但原來佢自己都有壓力~我仔好自覺,做功課,自理都唔駛我理....到佢五年級一開學,連功課都未有就日日返黎喊..........喊左幾日我先意識到佢有壓力,我同佢傾計,同佢講我好愛佢,無論BANK1定BANK3,我都會咁愛佢.......跟住身體力行真係唔再提佢成績,等等~一有時間就同佢去玩,落公園都好...慢慢佢真係無再喊,而五年級呈分試成績都唔算差....
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

水晶宮

1仔1女 發表於 15-12-5 23:09
好心痛

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出濕疹,meet自己D肉

我為貓狂

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

失眠!成日醒!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

引用:半夜定時喊,我怕醒佢,佢一路喊一路問我佢

原帖由 1仔1女 於 15-12-05 發表
打錯字,係拍醒

侯爵府

引用:Quote:1仔1女 發表於 15-12-5 23:09 半夜定

原帖由 vienchan 於 15-12-05 發表
真係好多功課做? 聽到都心痛
因為佢唔叻,做得慢又成日錯,所以成日做到9-10點,之後仲要温默書,後來我寧願佢默書錯到9彩都唔洗佢温,快快脆去訓覺算

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:charmaine_1 發表於 15-12-5 20:48

原帖由 vienchan 於 15-12-05 發表
對自己有要求係好事,不過真係要識減壓喎!
好在佢考完試,就無哂事,正常番晒

順順利利 大吉大利       

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

vienchan 發表於 15-12-4 10:36
呢排人人都講小朋友有壓力,TSA、學校、家長等都令小朋友好大壓力,其實你地係點樣睇到小朋友壓力大架?定 ...

女的壓力來至學校社交.

輕微有:咬下唇,抓/摸(手指/手腳),摸頭髮

普通有:以上,再加制做傷口(如咬手指,爪手指/手腳),咬頭髮,開始變得易哭.

再嚴重啲有:以上,再加不停爪傷口令傷口不能好番,發夢會大叫,開始出現拔頭髮(間中一兩條),開始容易出現大哭大叫.

目前試過最嚴重的,以上,再加-壓加性嘔吐及身體不適,頭痛頭暈....(回到家一陣就無事),開始表示不想上學.

不停拔頭髮(一札一札一次幾條至十幾條咁拔)<這樣小一試過,因心理治療師題醒過,如出現這情況係開始危險的警號,學校安排了遊戲治療.之後無再試過.通常都係頭三個情況.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

1仔1女 發表於 15-12-5 23:34
打錯字,係拍醒
不好拍醒他,會令他加深事件印象.

當他喊時雙手緊抱着他,用手輕拍背部或口心副近,不段細聲說唔怕有媽媽係到,無事的快睡吧.當開始定時放鬆雙手抱着他,再減慢拍背的速度,再輕手啲拍,再輕聲說,無事,無事,好乖快睡吧.

到第天放學時才問他有無嘢想同妳分享,同妳傾下,就會放鬆.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至