跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次去悉尼, \"乡下人进城\"

各位悉尼妈妈, 我想去悉尼玩3-4天, 如果只在city 玩几天, 需要租车吗? 只依靠悉尼的公共交通, 可行吗?

悉尼机场到市中心远吗? 是要坐出租车去酒店还是有火车或是公共巴士可以乘坐?

市区附近有的酒店有哪些价格便宜又干净的?

不好意思, 问题多多

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

引用:第一次去悉尼,+\\\"乡下人进城\\\"各位悉尼妈妈

原帖由 hk_woman68 於 15-12-05 發表
第一次去悉尼, "乡下人进城"

各位悉尼妈妈, 我想去悉尼玩3-4天, 如果只在city 玩几天, 需要租车 ...
你去玩咁開心?同囡囡啊?
Airport to city - 要快同方便,train 啦。bus都有,平少少,但怕塞車哦。
City 玩可以唔洗租車,city開車同泊車都唔方便,而且貴。你可以搭train/ Bus / free bus 再行少少路就可以到主要景點eg Sydney bridge , opera house, fish market, china town, QVB, the Rocks⋯
你可以選擇租車/ join tour 去埋blue mountain 不過嗰個要預一日行程。

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-12-05 發表

原帖由 candyaust 於 15-12-05 發表
你去玩咁開心?同囡囡啊?
Airport to city - 要快同方便,train 啦。bus都有,平少少,但怕塞車哦。
City ...
唔该晒, 火车系悉尼机场有?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆:hk_woman68 的帖子

有 www.cityrail.info

大宅

引用:Quote:原帖由+candyaust+於+15-12-05+發表

有。你電話有冇Google map? 可以用嗰個search.

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-12-05 發表

原帖由 candyaust 於 15-12-05 發表
有。你電話有冇Google map? 可以用嗰個search.
我有Google map, 唔该晒

男爵府

引用:有 www.cityrail.info

原帖由 eggma 於 15-12-05 發表
有 www.cityrail.info
多谢info

公爵府

引用:Quote:原帖由 candyaust 於 15-12-05 發表

有呀,站名叫Domestic if u come from brisbane. 去city 方向 站名系Mascot, Green Square, Central, 轉火車下站去Town Hall。QVB,Darling harbour 就系呢个站喇。唔轉火車都可直去town hall, 只糸搭多几个站: museum, st james, circlar quay, wynard, town hall.

city weekday 有free bus ride between china town and circlar quay 。harbour bridge, opera house, the rocks,ferry to tarroga zoo 就糸呢度,同時亦糸火車站。

join local tour 通常糸china town 老麥上車,住holiday inn 就方便,过条马路就系。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:第一次去悉尼,+\\\"乡下人进城\\\"各位悉尼妈妈

第一次去悉尼, "乡下人进城"

各位悉尼妈妈, 我想去悉尼玩3-4天, 如果只在city 玩几天, 需要租车 ...
咁開心我覺得揸車唔方便,可能d路太亂,成日行錯路...上次我住vibe有埋車位,如果租車可以搵包埋車位嘅。玩得開心d

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-05 發表
有呀,站名叫Domestic if u come from brisbane. 去city 方向 站名系Mascot, Green Square, Central, 轉火 ...
哇! 多谢袋鼠妈妈 ! 好详细, 正

袋鼠妈妈, 我如果圣诞日飞到, 系咪所有铺头都唔开们架? Chinatown果d 有冇开?

男爵府

原帖由 goosema 於 15-12-05 發表
咁開心我覺得揸車唔方便,可能d路太亂,成日行錯路...上次我住vibe有埋車位,如果租車可以搵包埋車 ...
唔该晒鹅妈妈, 我应该唔揸车咯

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-12-05+發表咁

唔该晒鹅妈妈, 我应该唔揸车咯
明智

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-05 發

袋鼠妈妈, 我如果圣诞日飞到, 系咪所有铺头都唔开们架? Chinatown ...
鬼应该唔开,人嘅应该开,我指街铺。
shopping centre 25/12 就应該唔开喇,連有d 景点都唔开架,上景点个web site check 清楚先好呀。

以上有錯請指正。

你25 号黎,打算boxing day shopping 同ny eve 睇煙花嗎?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

回覆:hk_woman68 的帖子

火車10 -15 mins 出到市中心架喇,Sydney 机场好近城。

男爵府

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-05 發表
shopping centre 25/12 就应該唔开喇,連有d 景点都唔开架,上景点个w ...
袋鼠妈妈, 我0地28/29号就走啦, 我周末几日飞过去玩下咋, 我冇攞大假

男爵府

shopping centre 25/12 就应該唔开喇,連有d 景点都唔开架,上景点个w ...
系喔,boxing day shopping, Sydney city边度好啊?

子爵府

親子王國15週年勳章

goosema 發表於 15-12-5 13:44
咁開心我覺得揸車唔方便,可能d路太亂,成日行錯路...上次我住vibe有埋車位,如果租車可以搵包埋車 ...

我住咁多年都覺得亂,gps 係城又唔多 work。

子爵府

親子王國15週年勳章

hk_woman68 發表於 15-12-5 16:20

袋鼠妈妈, 我如果圣诞日飞到, 系咪所有铺头都唔开们架? Chinatown ...

如果去開 Wynyard 有間 Lee's Malaysian 啲 laksa、咖哩,平靚正。近唐人街就去食越南粉。

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-05 發

原帖由 hk_woman68 於 15-12-06 發表
系喔,boxing day shopping, Sydney city边度好啊?
city westfield myer . 零晨就已經有人排队,好顛。

翡翠宮

引用:Quote:goosema+發表於+15-12-5+13:44+咁開

原帖由 Lower_Primary 於 15-12-06 發表
我住咁多年都覺得亂,gps 係城又唔多 work。
係呀係呀,唔知係咪d橋阻住gps收得唔好

Lower_Primary    發表於 15-12-6 19:30
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

首頁

尾頁

跳至