懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

各位請先看看這個 : http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1673369&extra=page%3D1&page=1

100%全天然坐月用黑糖薑皂 , 用冷製法製造 , 能保存最多天然營養在皂內 , 絕非皂基皂 !

材料 : 洋甘菊浸橄欖油 , 乳油木果脂 , 有機椰子油 , 棕櫚油 , 黑糖薑水 , 純薑汁 , NaHO
添加物 : 維他命E油 , 薑渣 , 薑E.O
性質 : 中性、洗澡專用 ~ ( 無香 )

共600g皂 用了200g老薑 ~

一部份的薑切片加入黑糖用水煮 , 一部份磨蓉榨汁 ~

把磨出來的薑汁加入油脂 ~

入模了 ~

可看到微細的薑蓉在皂內 ~

P.S. 皂基(MP皂)含有酒精成份 , 絕非100%天然 , 洗後皮膚會比較乾澀 , 製成後脫模便能立即使用。
冷製皂(CP皂)用天然油脂、食材製造 , 十分溫和 , 但製作過程也比較複雜 , 脫模後也要靜待4-8週才能使用。

珍珠宮

畀面勳章

support 你
有麝自然香

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

ha.haa
支持你! 我撐妳...

原文章由 dincat 於 08-8-21 11:22 發表
support 你
有麝自然香

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

ha.haa
支持你! 我撐妳...

原文章由 dincat 於 08-8-21 11:22 發表
support 你
有麝自然香

男爵府

環保接龍勳章

小妹post的東西 , 目的是想讓更多媽媽可以了解什麼是真正天然薑皂 , 怎至可以動手自己做 , 絕不是掙生意 ! 很多哇認識的媽媽也知道 , 哇是送贈的 , 沒有收錢的 ! 但BK竟然有這麼如此沒人格的人 , 為利益高價賣一些全不天然 , 連洗手也怕它粗的皂基皂 !

各位媽媽... 最後要多謝妳們的support , 日後買任何皂時也請各位萬分小心 ! 雖然哇稱不上是專家 , 但若有什麼疑問 , 小妹一定會盡量解答大家的 , 或可到哇的blog瀏覽有關資料 : http://hk.myblog.yahoo.com/imhahaa

男爵府

環保接龍勳章

P.S. 皂已熟成 , 哇自己已啟用了 ! 感覺很溫和 , 有淡淡的生薑味 , 洗時不會有辣或發熱的感覺 , 薑味也隨水沖洗後 不會停留在皮膚上 , 母乳媽媽也能安心使用 ~

P.S.S.歡迎各位對CP皂有興趣的人士查詢

http://hk.myblog.yahoo.com/imhahaa/index?l=f&id=18 <--- 這裡還有很多款不同性質和用材的皂皂 , 歡迎瀏覽 ~

伯爵府

Hi, i'm interested in ginger soaps for use after giving birth.

But I'm concerned the method to make 冷製皂. May I ask whether 冷製皂 is suitable for mami after giving birth because I know mami shouldn't use water/things that have been put in the fridge (or similar). Same applies to ginger water that they must use boiled ginger water.

大宅

support 你
有麝自然香

男爵府

環保接龍勳章

哇想妳有小小唔會這個"冷製皂"的"冷"字了 !
其實冷製皂的製法是先將油加溫 , 和Lye混合之後就不再加溫 , 由它自然升溫皂化。這樣的製法可以讓更多油脂內的營養保留在皂內 , 但缺點是 ; 必需經過4-8週的自然皂化才能使用。而市面上的皂或沐浴露是從頭到尾也是高溫製造 , 天然的營養盡失 , 但優點是 ; 可即時使用 , 怎至有製造商先把皂的天然甘油取走 (甘油是護膚品、化妝品主要的材料 , 所以很賣錢喔 !!) 才賣上市面 , 所以大部份市面上的皂 , 也很乾澀的 !

P.S. 當然 ; 在坐月時洗澡能配合薑皮煲水沖身就最理想啦 ! 如果妳有興趣 , 詳細的資料可到哇的blog瀏覽 ,

原文章由 zxzx 於 08-8-24 03:14 PM 發表
Hi, i'm interested in ginger soaps for use after giving birth.

But I'm concerned the method to make 冷製皂. May I ask whether 冷製皂 is suitable for mami after giving birth because I know mami shou ...

[ 本文章最後由 ha.haa 於 08-8-24 18:12 編輯 ]

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我想買,要唔要訂,請回覆
[email protected]
thx!!!!

大宅

學名都打錯仲話自己係高手
油又唔係冷壓有幾高營養呀~~
你知唔知製油要幾多度呀~~
呀高手你去買油的地方咪又係分裝貨
仲有唔該COPY人地D野,自己睇下有無錯
Lye<-----你知唔知係咩呀~~
唔好去人地個道睇咗當自己先得家
自己未生過用薑皂緊無事la~~
你有無試ph呀~~
人奶媽唔用得啵
打皂有幾難呀~~

男爵府

環保接龍勳章

e位小姐 :
1. 請問我何時有說過自已係高手呢 ?
2. 我全部所識的 也是在書本所學的 !
3. 如果妳o甘唔滿意我的東西 , 妳為甚麼仲要來我的blog呢 ?
4. 我自已本身用的材料是喜歡去大行買 , 唔喜歡去小舖仔 , 難道o甘都有問題 ? 可能妳買o個D係cheap油 , 所以咪冇乜營養o掛 !?
5. 妳話我抄人Do野 ?! 難道用真金白銀買D手工皂書回來自學 , 學識後同其他人分享又唔得呀 ? 我抄誰呀 ? 妳呀 ?
6. 唔該 ~ 妳邊隻眼、耳看到或聽到我有收過人錢呀 ? 我D皂全部是送贈 , 免費試用o架 !!!
7. 妳識我的嗎 ? 識埋我的家人朋友嗎 ? 妳見過我呀 ? 又知我未生過 ? 我已經在我自已個blog打得很清楚 , 妳唔好睇D又唔睇D啦 !

妳係唔係被我踢爆了 , 現在來搞事呀 ? 我又唔係好似妳o甘 , 屋企等錢開飯 所以要賣流嘢 ! 妳搞唔到我o架喎 ! :;pppp:

最後... ... 我知妳好叻 ! 係高高手 , 但係唔代表人哋也識就係代表抄翻來 , 或者一定係渣嘢 ! 難道 ... 我家今晚煮蒸肉飯、炒菜芯、雞翼 , 我又係抄人哋D食譜咩 ?

原文章由 wendycheuk 於 08-8-24 09:49 PM 發表
學名都打錯仲話自己係高手
油又唔係冷壓有幾高營養呀~~
你知唔知製油要幾多度呀~~
呀高手你去買油的地方咪又係分裝貨
仲有唔該COPY人地D野,自己睇下有無錯
Lye ...

[ 本文章最後由 ha.haa 於 08-8-24 22:33 編輯 ]

大宅

[quote]原文章由 ha.haa 於 08-8-24 22:30 發表
e位小姐 :
e位小姐 :
1. 請問我何時有說過自已係高手呢 ?<-------你係自己個blog
2. 我全部所識的 也是在書本所學的 !<-------係咪真??咁點解去問人要form呀~~仲要人地唔比你講粗口呀~~
3. 如果妳o甘唔滿意我的東西 , 妳為甚麼仲要來我的blog呢 ?<<-----睇下1個6月尾唔識打皂要講粗口8月就有皂賣,做d咪野la
你唔鍾意人地睇你個blog咪鎖咗佢la,我明人唔怕黑唔學人地

4. 我自已本身用的材料是喜歡去大行買 , 唔喜歡去小舖仔 , 難道o甘都有問題 ? 可能妳買o個D係cheap油 , 所以咪冇乜營養o掛 !? <-----永興就係大行,你唔去獅球x到賣,你自己唔係唔記得自己打過咩呀??
ar仲有基底油同食油都唔識分
5. 妳話我抄人Do野 ?! 難道用真金白銀買D手工皂書回來自學 , 學識後同其他人分享又唔得呀 ? 我抄誰呀 ? 妳呀 ?<------你自己copy自己知la
6. 唔該 ~ 妳邊隻眼、耳看到或聽到我有收過人錢呀 ? 我D皂全部是送贈 , 免費試用o架 !!!<-----試用就唔收郵費la
7. 妳識我的嗎 ? 識埋我的家人朋友嗎 ? 妳見過我呀 ? 又知我未生過 ? 我已經在我自已個blog打得很清楚 , 妳唔好睇D又唔睇D啦 !

妳係唔係被我踢爆了 , 現在來搞事呀 ? 我又唔係好似妳o甘 , 屋企等錢開飯 所以要賣流嘢 ! 妳搞唔到我o架喎 ! :;pppp: <----等$$開飯好似係你啵,ar唔係係等$$開舖

最後... ... 我知妳好叻 ! 係高高手 , 但係唔代表人哋也識就係代表抄翻來 , 或者一定係渣嘢 ! 難道 ... 我家今晚煮蒸肉飯、炒菜芯、雞翼 , 我又係抄人哋D食譜咩 ?<------copycat高d
仲有我問d野你無覆我啵

唔該覆我la

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 wendycheuk 於 08-8-24 10:58 PM 發表
[quote]原文章由 ha.haa 於 08-8-24 22:30 發表
e位小姐 :
e位小姐 :
1. 請問我何時有說過自已係高手呢 ?

我承認 ...我有去過一些有關手工皂的網 , 發問問題 , 但妳說我講粗口 ? 我可以攞埋我成家上上下下 , 怎至我日後的BB的生命來擔保 ! 我絕對沒有講過任何粗口罵任何人 ! 不如妳拿証據讓大家看吧 !

我從頭到尾 沒有說自己是高手 , 一直也自覺是新手 ! 我的確是5月才接觸手工皂 , 7月去了台灣旅行探親時學做母乳皂 !

開舖 ? 開什麼舖 ? 我也很想 , 可能在將來吧 ! 我現在報讀了其他couse , 9月上堂了 開什麼舖呢 ?

至於買油 ; 因為有人問我材料在哪裡找 , 只是在我自已個blog說我喜歡在哪裡採材 , 有什麼問題呢 ?

我送皂給人都建意面交的 , 如果要郵寄 , 郵費對方付也不行 ?

最後 ; 我不想和妳吵架 , 我現在馬上去把我的皂書 拍照下來 , 放在blog內 , 如果妳仲有什麼懷疑 , 我會盡量解釋 , 我絕不是一個以為在網上世界的事就不用負責任的人 !

大宅

請問你知唔知自己打過咩字
開頭就話自學
宜家又話去台灣學

仲要自己未生過b
叫d人奶媽媽用??<------你自己打

唔該仲有我d問題你未答啵

大宅

ar~~
唔該要post書係呢道post
我想睇下你係邊本書有教打薑皂
要1樣啵

仲有覆post唔好打自己blog link
sale有皂la

仲有唔該覆我問題la

大宅

e...嘜突然間咁有火藥味?!
我唔識做皂, 但想生完BB後學吓自製皂自家用.
我都有問過ha.haa有關資料, 亦知佢真係送出自製皂比好多媽咪, 而且拒收分毫.
老實講, 我覺得佢真材實料, 而且好有心機做皂.

但Wendy似乎對佢出品有所質疑, 請問可唔可以據體講吓有咩問題?
你認為佢出品有問題? 唔適合坐月媽媽?
佢問你攞info, copy你嘅資料, 仲用粗口駡你?

我只係多口問句, 絕對唔係撩交嗌.....

民房

我路過架炸, 絕對唔係撩交嗌, 只係奇怪點解樓主話睇"書" d資料同我睇過既1個網站完全1樣既, 連heading, 擺法, 顏色都完全1樣既?

就係呢個網站啦:
http://lisa-web.myweb.hinet.net/aboutme1.htm

大宅

e...嘜突然間咁有火藥味?!
我唔識做皂, 但想生完BB後學吓自製皂自家用.
我都有問過ha.haa有關資料, 亦知佢真係送出自製皂比好多媽咪, 而且拒收分毫. 郵費唔係$$,係呀ha.haa自己話送30g比人但收唔只$1.4啵<-----佢自己打
老實講, 我覺得佢真材實料, 而且好有心機做皂.
如果比心機and睇咗咁多書Naoh都打錯,定係唔係真材實料呀~~
但Wendy似乎對佢出品有所質疑, 請問可唔可以據體講吓有咩問題?據體<----??ar~~
1.菎麻油有酒精成份,佢又落??
可能有人只睇info,無睇其他la<----唔好問我點解知,皂書有寫家

2.我不過問佢知唔知油點做,佢又唔答,只講d油有幾高營養
3.Lye<------係咩來又無答??係佢自己覆人咩係冷製皂到打但佢自己都無用<-----唔係copycat咩,你唔好叫我搵link呀~~請自己搵
4.開頭又話自學,跟隨又話去咗台灣學,宜家又話9月去學,即係點呀,搵白老鼠都唔好搵坐月媽媽呀~~仲有坐月係用薑皮煲水,唔係薑肉啵
5.請你自己試下薑汁加油會係點??
6.有人係台灣手工皂協會會員,去到台灣都無得即日學皂la,定係人地有無學,定是在台灣住咗成個月,定是??ar唔係台灣d課程要幾個月前要報名,唔好要我答la
7.唔係sale野,點解覆post要打blog link呀~~
8.叫d唔識做皂的媽媽去佢個blog到問做皂問題,唔係高手係咩呀??
9.自己話唔買大陸野,但係用啵

你認為佢出品有問題? 如你認為無問題,請生完bb後即試用,請要洗私處及有傷口的地方,唔係唔知問題出處唔適合坐月媽媽?<----仲有人奶媽媽
佢問你攞info, copy你嘅資料, 仲用粗口駡你?<----點解你唔問佢有無做過??係唔係要搵佢同人當面對則,有無做過呀~~,但係有人用太空咭,唔怕對無証句

我只係多口問句, 絕對唔係撩交嗌.....

我都唔係撩交嗌
如有錯別字請原諒

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係母乳媽媽,亦有做手工皂/母乳皂,樓主妳口口聲聲話d薑皂"母乳媽媽也能安心使用",請問妳o係邊度睇架? 不如妳問清楚先啦,因為我生之前問過有關人士母乳媽媽用薑係有某d禁忌要注意,妳賣嘢還賣嘢,唔好攞人地既bb黎"較飛"!!
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至