樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

封面標題
美聯掠水三人組

顧耀彬 ALEX

吳嘯峰
SAM

曾俊賢
IVAN

大宅

2015年 11 月12 號 第1340 期
壹週刊封面

2015 11 11

近期最震撼地產界的新聞,非美聯炒樓三人組七折買嘉湖莫屬。三名美聯地產代理,以260萬元(較市價平超過100萬)買入嘉湖山莊美湖居441實呎單位。原業主市傳是年紀老邁的兩夫婦,兩人於2003年沙士期間,以75萬元購入,縱劈價賣樓仍賺185萬元。

單位為獨家代理盤,9月時原先以360至370萬元市價放,但乏人問津,大部分美聯經紀都將這個盤放入「雪櫃」,殊不知,十月上旬簽臨約時,竟以跳樓價260萬成交。無論美聯高層如何為下屬辯護,指有向業主披露物業代理身份,並遵照條例及申報機制,但明眼人一睇,也知道內有古怪。

如果是豪宅、成交疏落屋苑,為求脫手套現,劈價兩成賤賣並非出奇,但問題係,這宗離奇成交,卻出現在全港單位最多、成交量最密的屋苑。由代理數據顯示,今年頭十個月,嘉湖平均每月成交48宗,就算是下半年成交轉冷,每月成交亦超過30宗。

如果是急於出讓,劈價半成、甚至最多一成,已經可以易手。一個有職業道德操守的代理,肯由客戶利益角度出發的話,只要勸其放下身段,減價一成已經不愁客路,今個月同一期數、同一座、較筍盤更高層的同方向單位,就以330萬賣出,比260萬元離奇盤,高出70萬或27%。

單位最終以低市價三成、由三個代理圍威喂接手。如果沒有利益衝突,難道是個客嫌錢多,不肯高價沽貨嗎。單位臨約在10月上旬簽訂,成交消息一直收收埋埋,直至一個月後,本月初臨約上田土廳才被傳媒公開。背後原因,其實是避免業主反悔撻訂,因為就算賠訂重賣,原業主都有著數。

《壹週刊》指美聯三人組造低樓市,或者有些偏激,但今次單位易手,肯定是三粒老鼠屎整壞了一鍋粥。同區代理坦言,自七折嘉湖交易曝光後,買家還價狼死,「宜家個個買家走入黎分行,都話要搵260萬盤」,業主開價360萬,買家鋤價至310萬,甚至要260萬。今個月頭10日,嘉湖成交只有8宗。事件發酵後,估計全月廿宗亦可能不保,涉及佣金收入損失何止百萬元。

董建華97年有八萬五宏願,18年後牽頭的團結香港基金就希望八成港人做業主。港樓市最大的隱憂,不是加息、不是撤辣、不是供應,而是人為災難。三個愚蠢代理的人為災難,間接隊冧及扭曲一個屋苑價格。就算賬面可能賺百萬又如何,冇誠信輸一世。

大宅

美聯掠水三人組低價買樓 獲高層護航
1,113 views │ 2015年11月11日

WhatsApp
LINE it!

本刊今日踢爆三名美聯屯門區經紀顧耀彬、曾俊賢、吳嘯峯聯手入市,搶得嘉湖山莊美湖居筍盤,他們以平市價三成多入貨,手法惹起行內爭議,大劈價事件更觸發細價樓減價潮,據區內經紀紀指出,美聯掠水三人組低價搶盤,贏面極大。

區內經紀指,若三人開價二百九十萬至三百萬再放盤,仍然低於市價,很快會有人承接,故他們入貨的值博率甚高。本刊曾到該分行查訪,但三人多日不在鋪頭,致電及WhatsApp亦無回覆。過去這三人做經紀甚「chur」,近月開賣的尖沙咀新盤AVA62,三人涉及促成的交易,約有三千二百萬元,計算佣金及獎金,與公司拆賬後,每人仍收近二十五萬,剛好可做嘉湖單位的首期。

這單離奇交易事件,獲美聯高層護航,美聯住宅部行政總裁布少明指,是業主主動減價一百一十萬元,而他們設有員工物業交易申報機制,三名經紀有向該業主披露其身份,成交過程合法。姑勿論如何,經紀指,自該劈價盤通天後,整個天水圍及屯門區都瀰漫慘淡氣氛,「依家業主唔再企硬喇!

大宅

AA 不能盡信.

一定要自己多問多找資料.

為左$$,
有D AA 可以不擇手段.

禁止訪問

公爵府

搵老人家笨

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不知所謂,害群之馬
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

自己都要判斷,不過老人家就難講喲

珊瑚宮

回覆:美聯經紀$260 萬買嘉湖事件

禁止訪問

侯爵府

试過被玩拉,,不過我信有天理,等多幾年等天收

大宅

好想知真相。。擺明蝦老人家唔識,
希望萬能記者搵到老人家。

男爵府

有無攪@錯

別墅

賤人扼老人家錢,等報應。
美聯一樣垃圾,包疪缺德賤職員。
相信好快又不了了之,真可悲 等天收。

大宅

jk2013 發表於 15-12-9 21:35
賤人扼老人家錢,等報應。
美聯一樣垃圾,包疪缺德賤職員。
相信好快又不了了之,真可悲 等天收。
AA 講野不能盡信.

為左開單, 有D 真係可以不擇手段.

大宅

高羊 發表於 15-12-6 13:29
美聯掠水三人組低價買樓 獲高層護航
1,113 views │ 2015年11月11日
多謝美聯教識我, 等我第時揾代理可以揾小間. Thank you!!!

男爵府

我蠢,唔明?
如屋苑甘多盤, 個業主減價急走套現?又唔係蝕賣!有買有賣,有乜出奇?
最近新聞常有,東方,蘋果一有此等新聞,放大黎講 Tim ! 唔明點解佢地依頭讚,果頭鬧??
而家人人話樓價貴,樓市太高價,近乎瘋狂,好多人付擔唔起!
經濟唔好,好多人睇淡後市,希望樓價回落番。
咁我又覺得,賣出價錢實屬合理!

大宅

引用:我蠢,唔明?如屋苑甘多盤, 個業主減價急走

原帖由 kiwibaby2015 於 15-12-11 發表
我蠢,唔明?
如屋苑甘多盤, 個業主減價急走套現?又唔係蝕賣!有買有賣,有乜出奇?
最近新聞常有,東方, ...
合理
有冇睇內文?
獨家一個月放唔出,
之後低70萬賣出比3個奸9,
臨約收起,最後個刻先交出。
合理完全不能應同
平市價70萬,獨家,老人家,經紀買左。。合理

大宅

sunshineday 發表於 15-12-11 17:22
合理
有冇睇內文?
獨家一個月放唔出,

三條賤A 其中一條唔知點講叫到老人家簽獨家.
個盤由頭到尾都無放係公司網內.

無人帶客睇樓.

三條賤A 便同老人家講無人買, 說服老人家業主賣比佢地三條粉腸.

ELJCHL    發表於 15-12-13 21:05

男爵府

引用:Quote:原帖由+kiwibaby2015+於+15-12-11+發

原帖由 sunshineday 於 15-12-11 發表
合理
有冇睇內文?
獨家一個月放唔出,
無錯,一句年紀老邁,就已經令到佢哋兩位業主感覺上很可憐。
雖然我唔知道個三個經紀係咪全心全意搵業主老襯,但係冇人知道可能呢一個單位係兩位老人家,佢地名下20個物業其中一個,眼見該單位賺咗三倍所以賣出。重有大把貨係手,唔可以排除呢一個可能性!

美聯炒樓三人組今次合共260萬元買入天水圍嘉湖山莊2房戶,假設即日以市價360萬元沽出,賬面賺100萬元,盡管要支付雙倍印花稅SSD、佣金及雜費,合共約80萬元,但仍然淨袋20萬元,人人可以分6萬元。但媒體報導後,怕不敢有甚麼動作吧!

那麼,如呢幾條友短期都唔敢放盤,過一年跌到200萬喊都冇用,到時三人一定鬼打鬼。攞黎衰(騙子沒好結果),陳生,騙二十億,換十二年自由。
媒體嘅報道方法對讀者真係有好大影響。

佢地如果真有心呃老人家,也不得好結果,大家放心!

首頁

尾頁

跳至