跳至

首頁

尾頁

別墅

精緻種植勳章

0605既B係唔係只有我亞b唔識分顏色 & 形狀 ?

我亞b講到我斷氣都仲係答 "紅色red color"
有時我懷疑佢係色盲
問佢形狀仲衰,眼尾都唔睇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 elaine808e 於 08-8-20 12:08 發表
0605既B係唔係只有我亞b唔識分顏色 & 形狀 ?

我亞b講到我斷氣都仲係答 "紅色red color"
有時我懷疑佢係色盲
問佢形狀仲衰,眼尾都唔睇

顏色同形狀對2歲幾b嚟講會唔會深左d呢.....
我記得我大女, 我到佢3歲, 我至開始教佢...當時教時.
已教到我嘔血...但佢之後慢慢先開始吸收到. 再教佢時
佢已認得一部分..
所以...你個b應該唔係有問題...你試下遲些至教佢啦.

別墅

我就比DVD澔霖睇, 睇得多, 佢就會跟住講D顏色出黎, 但到我攞D實物出黎問佢咩色嘅時候, 佢有時會答啱, 但有時就會亂咁答...
[size=small]Cammy

別墅

精緻種植勳章

回覆 #2 qq媽媽咪 的文章

印像中見過呢度d post話幼稚園面試會問,

我咪以為亞b應該要識咯, 點鬼知教到我癲咗佢都唔識

如果係佢未ready, 咁我就唔需要

另外, 我覺得狗姐個仔同我個仔好似呀:lol

大宅

顏色方面, 妳可以試下買m & m 最細size果隻朱古力比佢食. 一次攞晒6隻色出黎, 答中先有得食.........好快就得架喇

別墅

咁我哋幾時會一會呀? 嘻嘻...

原文章由 elaine808e 於 08-8-20 15:36 發表

另外, 我覺得狗姐個仔同我個仔好似呀:lol ...
[size=small]Cammy

別墅

精緻種植勳章

回覆 #1 狗姐 的文章

實有機會既, 不過澔霖仔~你記得出來時唔好著咁型喎

別墅

2歲未識顏色都好 common.... 唔使擔心!
伍小b都唔識講出顏色, 隨咗紅分.
只係識分顏色.

以下係 colors 影片

[ 本文章最後由 伍小B 於 08-8-23 14:28 編輯 ]

大宅

我個囡分顏色同形狀都ok,而家開始要教埋其它嘢,唔係幼稚園面試就.........

首頁

尾頁

跳至