夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

不知是否我太多心,但是我總感覺我的老公不太喜歡我的父母。

我與6299住得很近,星期一至五都會一家三口在他們家吃晚飯,但是娘家遙遠,一星期只有一天可與父母見面。我很珍惜與父母的見面時間,因為他們都老了(父親已70多歲),我希望在他們仍健康時可以讓他們多享湊孫樂。但是,6299家的親戚很多,有很多家庭聚會,很多時我與父母的聚會都要讓路,為此我常與老公吵架。

這個星期就只有星期日可以回娘家吃晚飯,但是62有親戚突然說請吃飯,老公說要跟我的父母改吃午飯,我不想,因為我們當日午飯前後都有活動,午飯只有很短時間,而且囝囝又多半會在午飯時間扭眼訓,心情不好。為此,又與老公彊住了。我不明白,為何要sacrifice的總是我的家人?

老公回我的娘家時總是很少說話,也不喜歡我父母與囝囝獨處,而且又試過沒有問我便delete我電腦上囝囝與我父母的合照,我從各方面都感到他不喜歡我的家人,但是問過他,他說沒有此事。

我明白我的父母不及6299有知識及後生(只有50多歲),但是他們都很像6299一樣愛他們的孫。我一向很尊重6299, 與他們的關係也很融洽,不明白為何老公總是不喜歡我的家人。

我可以怎樣做?你們有相同的情況嗎?

[ 本文章最後由 hanahaha 於 08-8-20 17:30 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我比較好彩, 一開始同我老公一齊時, 我已經同老公傾好, 所有嘢都要以女家為先, 大時大節都一樣要返女家做節, 而且一定要正日.....可能我老公嗰邊屋企人大家關係都唔好, ...咁我老公對佢男家都冇咩感情, 所以我提出呢個要求, 佢都冇反對, 咁多年嚟佢都會同我一樣, 所有事以女家為先, 就算我爸媽少少病痛, 唔開心....佢都會去了解同關心, 我老公成日話, 我爸媽仲好過佢自己爸媽.....

大宅

thank you for sharing. 我不期望老公會親我家人多些, 只要他尊重他們和不反對我多見他們就好了。

大時大節, 我早已知道要以夫家為重。

究竟我可以怎做才可以改善老公的態度? 想過跟6299商量(他們都很開明), 或跟與老公的common friend傾, 但又怕老公唔鍾意我同其他人提及此事。好煩惱。
原文章由 咕b 於 08-8-20 18:31 發表
我比較好彩, 一開始同我老公一齊時, 我已經同老公傾好, 所有嘢都要以女家為先, 大時大節都一樣要返女家做節, 而且一定要正日.....可能我老公嗰邊屋企人大家關係都唔好, ...咁我老公對佢男家都冇咩感情, 所以我提出呢 ...

大宅

你嘗試吓同C6講,6299我們差不多日日見,但係我父母年齡開始大,講真老人家到某個年齡會多病痛,我都希望係我還做得到的時候盡量多啲帶個孫比佢哋見,如果你平時不用上班可以的話多啲同BB過去爸爸媽媽到,或者講清潔一星期邊日一定要去同爸爸媽媽食飯,如果個日要同6299食,你就話唔去要同BB去爸爸媽媽到食,C6問點解你話之前已經講咗返爸爸媽媽到食,你唔返就我自己返,有時啲事一定耍大家講清楚,以免大家日後相處越嚟越彊。

大宅

心果句,直接講出黎就得,如果係親戚聚會都要犧牲妳父母果邊,妳就自己帶個仔返娘家,佢唔肯就好委屈咁喊啦!千祈唔好鬧交,一定要"委屈"同"嗲",祝妳成功!

大宅

心果句,直接講出黎就得,如果係親戚聚會都要犧牲妳父母果邊,妳就自己帶個仔返娘家,佢唔肯就好委屈咁喊啦!千祈唔好鬧交,一定要"委屈"同"嗲",祝妳成功!

大宅

thank you all for your support!

其實我已經講過好多次, 口講, MSN, email都講過。我要返工, 只有星期六至日至得閒, 老公要返shift, 好多時星期六/日都要返工, 如果佢返左工, 我daddy mami就會上來我地屋企探bb, 因為我daddy mami屋企遠, 老公唔比我自己同囝囝返去, 一定要佢唔駛返工至可以車我地返去食飯。一個月最多只有兩次可以返去daddy mami屋企食。

你地覺得如果同6299預早講定, 有邊d日子我地plan左返daddy mami屋企食, 好唔好?
原文章由 ka_hei 於 08-8-21 01:06 發表
你嘗試吓同C6講,6299我們差不多日日見,但係我父母年齡開始大,講真老人家到某個年齡會多病痛,我都希望係我還做得到的時候盡量多啲帶個孫比佢哋見,如果你平時不用上班可以的話多啲同BB過去爸爸媽媽到,或者講清潔一星期邊日一 ...

[ 本文章最後由 hanahaha 於 08-8-21 10:06 編輯 ]

大宅

剛剛與老公再傾今個星期既安排, 又吵左一場。我propose星期六晚佢返夜班時自己同囝囝去daddy mami屋企食, 佢話如果發生d咩野事會怨我一世。

其實我已經好平心靜氣, 而且响公司, 我都好細聲好平靜, 但係我老公又"kum"我線, 同埋話開始懷疑我地响埋一齊係錯誤, 我真係好傷心。

唔通如果我想要老公, 就一定要放棄屋企人?

可能我地兩個都太孝順, 太為屋企人著想。好想喊, 但係而家返緊工。

[ 本文章最後由 hanahaha 於 08-8-21 16:26 編輯 ]

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

乜你老公咁鬼乞人憎架,,,,比著我就唔鬼理佢,照番去, 同佢鬧過,,,,,不過個個人性恪唔同, 我諗你都係唔好用我個方法,,,,,,,,,,,,你問吓佢自己搭的士返去得唔得呀,,,無你老公喺身邊, 你同個仔邊到都唔去得架咩
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

子爵府

你的囝囝有多大, 為何他不准你自已不可帶他上街? 他可能害怕你應付不了, 但我只覺得他太專橫了. 若是我, 我一定不會理他, 自已帶囝囝回父母家食飯, 最多會早點走而已!

我想你要同佢慢慢談, 要他將心比己, 若然他是你, 是否一樣感到很難受! 你要比佢知道, 你的底線在哪裏, 不可以每次都是你讓步, 兩夫妻一定要互相遷就, 否則你會很辛苦.

別墅

我同你先生某一點很相似, 就係當我同佢父母單獨相處時,我係唔多願同佢地傾計架, 我有時只係另願睇電視都唔會同佢地閒話家常。當佢地問我野時, 我只係一句起兩句止。沒有眼神交流。其實我都吾知點解,我會咁對佢地。

我好唔鐘意去佢地屋企食飯架 (樓上樓下), 每當同老公去他們家食飯時,我感覺好有壓迫感。我好多時我只係坐埋一角睇電視, 唔出聲。食飯時, 佢地一家人有傾有講,所以我永遠係最快這一個食完飯。

原來我咁做, 其實傷害左我老公, (就好似你老公傷害左你咁), 因為有一日, 我地兩個都訓唔著,係度一齊傾下計,原來佢覺得我對佢屋企人唔好, 唔以一家人咁。我承認同對他們冇咩好感。我覺得如果少磨擦就係要少見面, 老公覺得, 佢老豆都主動同我傾計, 點解我唔肯分享下我的ge 比佢知,好似問答形式; ..佢問,我答.我都有講比老公聽點解我唔多鐘意去佢地果度食飯,係因為佢地成日好似亞四咁, 日哦夜哦,又話果樣唔好, 又話果樣唔好。另外一個最主要原因係我去佢地果度, 一定係做"亞四", 因為有時放左工, 真係想休息下。

我知道老公成日都係佢父母前幫我講好說話,佢希望我同佢父母相處就好似一家人咁。當然我都覺得咁做係好唔啱架.但我都應承,佢會去改。改變下同佢地傾下計,主動問候下。(我有踏出第一步,但仍然會改進啦)

所以我覺得你應該要同你先生講這個問題,如果你唔講,佢可能吾知道原來佢咁做係會傷到你架!

p.s>我果陣都吾知道我咁做都傷害我先生

翡翠宮

到底娘家有幾遠? 轉3程來回3,4个鐘?
搭的士得嘛?

祇係不滿老公厚始薄彼? 定有心讓父母多見囝囝?
前者,好難改變因你一向遷就開。
後者,索性逢星期六帶囝囝回娘家過夜。

別墅

Some husband you have - really really selfish!!! :;pppp:

If I were you, I would tell him that if he doesn't allow me to go to visit my parents, then I will not go and visit his parents. They should be treated equally! I think it's because you always and have been obeying his command all along and now you have a simple request, he rejects it straight away! If you want me to treat your parents with respect, then you should do the same to mine. Otherwise just don't turn up with your child to any of his parents/relatives reunions or dinners. See how he likes it!

水晶宮

其實睇完樓主你幾個回應,我係好介意你老公咁樣私自delete你父母同囝囝D合照囉!俾我實會噴火!!!幾唔鐘意都好都唔好做到咁絕囉!既然佢自以為自己父母係有知識既人,就應該要知自己要識得尊重人,佢咁樣做只會丟盡佢父母架!

做人老婆係要賢淑,但唔係要去到呢個程度囉!佢做得咁離譜,分明覺得你會唔敢出聲反抗,如果明知做咗呢D野蠻無理既野你會火山爆發會好大鑊,相信佢都唔會咁夠膽咁做去挑戰你極限!

理直氣壯直直接接咁同佢表明囉!嘈交都係咁話,唔講清楚呢D野只會越黎越嚴重同過份,佢幾大男人都會有怕女人既時候,爛佬怕潑婦,呢句好啱架!even我大佬呢D超級大男人,連亞媽都要受我大佬管同鬧,條頸硬過舊鐵,有時我忍無可忍發好大火好強硬好惡咁鬧佢同佢嘈鑊金,個道理只要响我度,我企硬唔再讓步,我大佬都會驚囉!唔會再亂咁黎,even我老公係朋友之中最惡最易發火嗰位,有時我隻佬响我面前發癲發惡,我仲癲過佢惡過佢,佢都會識驚,唔敢再惡囉!

講真,真係要你唔好驚你老公,唔好驚同佢嘈交,總之道理响你嗰樹,你當為咗自己父母同囝囝,一定要據理力爭囉!如果唔係,依家呢係咁怕咗你老公退讓俾佢,你同老公成世流流長要對住,你又忍到讓到幾多次?

一句講哂,男人都係唔可以縱架!!!

水晶宮

同你老公講,如果調番轉你又係咁對你老爺奶奶,又係唔俾個囝單獨對住爺爺嫲嫲,有爺爺嫲嫲同囝囝既合照就delete哂佢,叫你老公問番自己個心,佢係咪可以唔嬲當無事發生由得你???如果佢咁口響話唔會或者反咬你話你父母不是,你即管以彼之道還施彼身俾你隻佬睇,叫定你隻佬到時唔好後悔!

子爵府

樓主~睇完哂之後..我真係覺得你老公好賤呀..你父母都已經70幾喇~佢都可以咁唔俾你地去見佢地..佢地屋企人多咁又點姐..都成日見啦.!!我覺得如果你讓步既話就真係以後咩都唔使講架喇~你老公真係好過份..要兩個老人家山長水遠咁先可以睇到個孫..掉轉返轉頭得唔得先?我係你一定會堅持囉~你老公講到一開始就錯~我一定大返佢...如果係錯就依家完左佢喇.唔使哂大家時間囉~~!依家係佢錯先..如果佢真係咁絕對你既話,呢個老公要唔要都擺喇~!!我爸爸上年走左~我好明白到子欲養而親不在呢個感受..我都好恨我自己咁早嫁~~唔留多o的o係我爸爸身邊...陪佢多o的呀..!!

大宅

樓上講得啱,sat帶仔女返娘家過夜,佢係電話鬧就cut返佢線,呢d咁唔講道理嘅人唔使搭佢咀,講多句都多餘

佢唔理妳感受,妳都唔使對佢咁好啦

子爵府

大家相處貴乎專重....
樓主係比較柔弱又聽老公話0既人。女人溫柔係好事, 但到左某0的位, 都要有番自己0既立場。呢件事黎講, 樓主老公真係過份左, 十分自私。
已所不欲勿施於人0既道理佢都唔明。掉番轉你咁對佢地屋企佢又會有乜感受??
仲有, 未問過人delete人地0既相, 好唔要得0既行為。冇佢外父外母, 都唔會有而家0既老婆, 而家0既仔仔啦.....
仲有, 點解唔比自己帶仔出街?? 你咁大個人帶一個小朋友出街, 作為阿媽都保護到佢啦。你唔見成街都係媽咪帶住bb出街0架啦。
如果怕坐車遠, 最多坐的士。仲有, 乜野"有乜事怨你一世"?? 有點無理取鬧。同番佢講,成日唔比你帶個仔去見父母, 而家就想怨你一世啦.....
真係好唔合理.... 將心比己, 將來阿仔大左, 個老婆係都唔比個孫番去見阿爺阿麻, 佢會有乜感受?? 將來大家都會老.....以老人家角度諗下啦.... 唔好咁自私

侯爵府

好媽媽勳章

來自不同背景的人,很難去認同大家全部想法,但要互相尊重!
好似我老公,佢都不太喜歡我家人,咁你和我結婚,就要學下相處,再者,我家人十分疼錫我和BB,婆婆天天到我家take care BB,只是這份付出,就夠你去欣賞!
[img align=right][/img]

別墅

你老公都幾專制, 我老公都係返shift的, 但星期六日佢上班成日唔會在家o架啦, 我會帶我個b回去比我爸媽看, 我老公就會覺得我辛苦, 佢係到會車我, 但我冇理由等佢, 我得星期六日不用上班, 我媽仲要上班(星期二至星期日), 其實我只係回去比爸抱+ 等媽lunch / dinner回來時可以看個孫, 就算幾辛苦我都要回去o羅, 好在公老都冇咩o野, 有時大節真係撞晒我又好想回我媽到, 我地會分頭行事, 個女唔駛講跟我, 因為我奶奶星期一至五都會來我家看實工人看bb, 所以佢日日見到, 我就必定可以六日帶阿女給爸媽看.
p.s. 我爸是看不到東西的, 所以我要比爸抱抱等佢feel到個孫, 又要等阿女見多爸媽.

首頁

尾頁

跳至