論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

昨天和工人解約, 她給我resign letter, 巳簽收所有文件, 但她問可否給她 release letter 及 settlement既附本給教會用, 讓她可以stay在教會

請教左大家, 解約後工人需要現金收據附本嗎???

複式洋房

你問 agency 穩陣 d 喎!

公爵府

好媽媽勳章

係佢簽嘅文件, 佢有權攞副本. 所以settlement簽收你比佢冇問題.

Release letter唔係attention比佢, 係比immigration, 但你可在信週末註明c.c.副本比工人.

大宅

解約副本她是有權取回.
簽收現金/機票等就無須給她副本.

男爵府

agents 話settlement簽收係僱主keep的, 無需要比工人, 因為怕佢用來告僱主喎 mouth: 真的嗎?

原文章由 ellawyc 於 08-8-21 12:24 發表
係佢簽嘅文件, 佢有權攞副本. 所以settlement簽收你比佢冇問題.

Release letter唔係attention比佢, 係比immigration, 但你可在信週末註明c.c.副本比工人.

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 mymelody2003 於 08-8-21 14:59 發表
agents 話settlement簽收係僱主keep的, 無需要比工人, 因為怕佢用來告僱主喎 mouth: 真的嗎?

僱員(工人)收咗僱主d 乜, 簽名做証明收咗, 當然由僱主keep, 唔係大家「話」就算?但工人自己簽收過d 乜, 工人都有權keep 番copy做紀錄喎!同佢告唔告僱主, 完全係兩回事, 除非個僱主俾工人簽嘅嘢係違法!
你個agent咁講好有問題!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 SandraLo 於 08-8-21 22:55 發表

僱員(工人)收咗僱主d 乜, 簽名做証明收咗, 當然由僱主keep, 唔係大家「話」就算?但工人自己簽收過d 乜, 工人都有權keep 番copy做紀錄喎!同佢告唔告僱主, 完全係兩回事, 除非個僱主俾工人簽嘅嘢係違法!
你個agent咁講 ...

同意, 個agent有d問題喎~ 只要你份settlement係清晰而又冇違法嘅, 比佢又有乜好擔心呢?
掉轉頭如果你係打工嘅, 你簽咗份野, 問老闆攞番份copy, 佢唔比, 你覺得係咪唔對路?
只要係佢有份簽, 佢都有權要求副本.

首頁

尾頁

跳至