自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

quit左份左好多年既工,好有感情,
但人工每年都加得少,於是搵個入高d人工既工。

以前,同同事既關係簡單,大家都好有感情,

畢竟都相處差不多十年。

雖然人工真係無咩大加幅,又無咩福利,但人事真係簡單。

咁有決心quit,因為我無人幫手湊細路,我唔會旨意非親人。所以,由我自己決定湊。

點之,原來我發覺做ftm好辛苦,辛苦在於我畀好大壓力小朋友,親子關係好差,好差。

我又決定搵過份新工,人工高d,福利好d,但工作完全兩樣,我唔熟手。

可能無咩安全感,個人好想返去舊公司。
但,我居然做左幾日就想走,好似好低能。

大家畀意見我。謝~

做一個c9唔係易事.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔熟手。as time goes by, u ll get used to it, just try for some more time la! Add oil!
There is a light at the end of the tunnel!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

繼續做下先, 做熟左就ok啦

funfun759    發表於 15-12-8 17:46
fatpanda    發表於 15-12-8 12:58

男爵府

回覆:轉左新工,人工高過以前,但。。。

新工都要時間適應,加油

la_source    發表於 15-12-16 17:50
wcpcelia    發表於 15-12-8 13:59

子爵府

諗住搵多個錢比小朋友,慢慢就習慣新公司。 初初唔上手都正常,比d 時間自己。

大宅

係因為太習慣左之前既工作模式,返新工真係需要多小小時間去適應,加油

大宅

我而家都係咁,做左一個月,完全第二行,一啲都唔熟手,有時候會諗如果係返舊公司可能仲好,因為我同以前同事都好好。但而家再諗以前都無用,想逃避只係因為唔識,唔識就學到識為止!加油啊!

男爵府

引用:我而家都係咁,做左一個月,完全第二行,一

原帖由 Bigfatsheep 於 15-12-08 發表
我而家都係咁,做左一個月,完全第二行,一啲都唔熟手,有時候會諗如果係返舊公司可能仲好,因為我同以前同 ...
well said!
多謝大家鼓勵!

真係完全兩樣,又怕成日問教我野果位,會耽誤人。

做一個c9唔係易事.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

唔習慣唧,我都曾經試過。多點跟新公司同事們溝通,好快你又覺得新好過舊啦

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你會鼓勵自己小朋友同樣遇到困難就放棄走回頭路嗎?

如果你可以容許你的小朋友這麼做,那你也可以這麼做,但如果相反小朋友不可以,那請你也 walk your talk

大宅

引用:Quote:原帖由+Bigfatsheep+於+15-12-08+發

原帖由 nicolwong 於 15-12-08 發表
well said!
多謝大家鼓勵!
你都好d有人問下,我d同事全部唔係office做野,得我同一個admin同事係office,佢又唔識我做既野,想問都無得問

瑪瑙宮

引用:quit左份左好多年既工,好有感情,但人工每

咁舊公司仲請唔請你個位

珊瑚宮

人會變,如果純粹只為人而留低,就太唔明智了

男爵府

引用:Quote:原帖由 nicolwong 於 15-12-08 發表q

原帖由 tkop 於 15-12-08 發表
咁舊公司仲請唔請你個位
佢地直情叫我某個月返去,希望再見

你明嗎?我有後路,就咁先易退。。

做一個c9唔係易事.

男爵府

引用:quit左份左好多年既工,好有感情,但人工每

人望高處呀

大宅

反舊公司都好,人工再叫高D, 新公司文化要時間滲入,加油

子爵府

過左probation 都適應吾到至考慮quit吧

翡翠宮

要時間習慣姐,當考驗自己適應力啦

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:nicolwong 的帖子

咁易放棄,點做一個好榜樣比小朋友?!

你對小朋友期望高,也要一樣咁對自己,加油!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 tkop 於 15-12-08 發表咁舊公

佢地直情叫我某個月返去,希望再見

你明嗎?我有後路,就咁先易退。。
人工和新工差幾多?

首頁

尾頁

跳至