自由講場

跳至

首頁
23456...21

尾頁

侯爵府

引用:兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部

原帖由 ope 於 15-12-08 發表
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
我嗰時一次過煮2餐wor

子爵府

引用:兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部

原帖由 ope 於 15-12-08 發表
兩個工人, 在家的BB 只有2 個, 其餘的全部返全日. 一個BB食粥, 另一個食糊 (唔駛煮, 用水開)

我今天中午回 ...
初初我都要求工人逐餐逐餐煮,點知有次星期日自己煮,先發現如果煮一餐bb份量真係好少,想放舊瘦肉,水都蓋唔過。由個時開始我就叫工人一次過煲分兩餐,但一定要佢放涼後立刻放雪櫃,下餐返熱一定要煲返滾,唔准叮返熱!

可態你呢排工作壓力大先咩都唔順眼,放鬆d啦!

侯爵府

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎

是的,我煲飯或粥仔都係一煲兩餐,用電飯煲,第二餐整返熱佢,唔會無營養,都係大半日。我媽咪湊孫都係一樣。
樓主的工人姐姐可煲“潔”D,咁就無咁容易水飯分離

珍珠宮

引用:我兩個bb,兩個姐姐,都係一次過煮兩餐,但我

原帖由 kathau 於 15-12-08 發表
我兩個bb,兩個姐姐,都係一次過煮兩餐,但我那個飯煲係專煲bb粥,煲完擺成日都唔會粥水分離,仲非常杰撻撻,或者 ...
有專for bb粥的煲咁pro?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:工人一餐煲埋兩餐粥比BB食, 可以接受嗎?

媽咪,放鬆啲。我都係全職媽,可以話你知,煲一餐,食2餐其實都好正常。唔使擔心。

大宅

回覆:jzzz1102 的帖子

樓主好似有幾個小朋友,有2個工人有乜奇!!

男爵府

我都係一次煲多啲,分2-3日食,每次一餐,唔覺有問題

大宅

我係分2次煲㗎,我鐘意分2次煲

大宅

回覆:浸雞翼先 的帖子

分2次煲唔難㗎!我都係咁!

珊瑚宮

以前是用傳統瓦罅仔煲粥仔
玩具萬歲!

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 kathau 於 15-12-08 發表我兩

原帖由 milau 於 15-12-08 發表
有專for bb粥的煲咁pro?
唔pro呀,好多媽媽都特登買個飯煲仔嚟煲粥仔比bb

唔會牙住個飯煲煲唔到飯嘛

大宅

回覆:浸雞翼先 的帖子

同埋樓主請工人,樓主有權話事點做!

子爵府

引用:樓主好似有幾個小朋友,有2個工人有乜奇!

原帖由 Wuta 於 15-12-08 發表
樓主好似有幾個小朋友,有2個工人有乜奇!!
我幾時有話奇!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

我以前做ftm有時我都會咁做, 有乜問題? 湊bb已經夠辛苦, 你工人湊緊嗰個仲要唔係佢親生的, 唔好咁高要求, 隻眼開隻眼閉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

relax 先!

我好明白壓力係好大

你係有權要求工人每餐煲既!!但一餐煲兩餐亦可

珍珠宮

回覆:ope 的帖子

在你角度
你有兩個工人
煲一餐食一次係冇問題
比我都會
不過又唔使哭
其實好少事
叫工人以後咁做咪得囉
至於巴唔巴閉?其實都巴閉㗎!咁又點!你請得起!

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都係一煲兩餐...

伯爵府

我ftm,女食一碗,次次都新鮮煮...放鬆啲啦...加油

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:ope 的帖子

我家姐以前幫我凑小朋友,都係一餐煲埋2餐。不過d粥好香,唔會水還水,渣還渣。我姪仔當時讀小學,都話要食。

不如你教佢點煲好d粥仲好啦。如果你覺得一定要餐餐清,都可以嘅。同佢講咪得,唔洗勞氣。

首頁
23456...21

尾頁

跳至