自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

女兒現k3,想幫佢報英文班。之前學過phonics, 不過而家好似唔記得晒。
唔知好唔好再報phonics班,抑或報個 Cambridge pre-starter課程? 大家有咩意見,請賜教。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:女兒現k3,想幫佢報英文班。之前學過phonics

原帖由 evalau825 於 15-12-08 發表
女兒現k3,想幫佢報英文班。之前學過phonics, 不過而家好似唔記得晒。
唔知好唔好再報phonics班,抑或報個 C ...
phonics 好有用 而家小一 靠佢串生字默書 默得超快 如果唔記得最好keep 住學 我見小朋友識得併 升小一時就停左

劍橋由k1 到而家小一都仲學緊 唔會停

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:女兒現k3,想幫佢報英文班。之前學過phonics

原帖由 evalau825 於 15-12-08 發表
Phonics 有用

禁止訪問

男爵府

引用:Phonics+有用牙,+我個小朋友英文進步左好多

原帖由 milkching1992 於 15-12-08 發表
Phonics 有用牙, 我個小朋友英文進步左好多, 佢依家都仲學緊, 係荃灣地鐵站附近, 又平又學到野 ...
可以pm我資料嗎?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Phonics 有用牙, 我個小朋友英文進步左好多

原帖由 milkching1992 於 15-12-08 發表
Phonics 有用牙, 我個小朋友英文進步左好多, 佢依家都仲學緊, 係荃灣地鐵站附近, 又平又學到野 ...
邊間,可以pm我嗎

男爵府

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+evalau825+於+15-12-08+發表

原帖由 momoakira 於 15-12-08 發表
phonics 好有用 而家小一 靠佢串生字默書 默得超快 如果唔記得最好keep 住學 我見小朋友識得併 升小一時就 ...
認同,phonics 好有用,外國小朋友上學都要學phonics 㗎!

大宅

回覆:Phonics vs Cambridge

Phonics好有用,我仔由4歲上到6歲,4個level嘅Letterland,基本上每次英默係十拿九穩,因為一聽就識串,老師發音不好除外

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

留名
報咩課程可以令小朋友從小打好英文底子……
英文差,升上小學好辛苦。

男爵府

回覆:麵包 的帖子

可以pm我邊間嘛? Tks

大宅

其實學phonics可以幫到串字同發音,阿仔學左兩年letterland,佢1-3年級一直都9字頭,高小都keep住85分以上,因為深嘅生字佢自己拼讀到。或者可以報下free writing寫作班,寫得多自然grammar好,conversation就真係要夠膽講,咁就應該冇問題了。

別墅

想問下你小朋友係邊間學丫?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

請問荃灣邊度學?

大宅

引用:想問下你小朋友係邊間學丫? +

原帖由 queenie1209 於 15-12-09 發表
想問下你小朋友係邊間學丫?
是問我嗎

別墅

是丫。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

二選一的話一定會揀phonics

大宅

evalau825 發表於 15-12-8 19:05

PHONICS同CAMBRIDGE 根本完全唔同,無得比較。
想要目前既係CAMBRIDGE,因為即時識N個生字、N個句子。好似好威威。PHONIC 好難即時見效,但學左就以後都可以好容易自學英文,特別記生字同LISTENING,舉一反三唔教都自己讀得出聽得明。
但作為前老師,一定建議PHONIC,因為係英文既最基礎,可以由最初學英文開始擺脫CHINGLISH既發音等。不過PHONIC COURSE好多,慎選。

麵包    發表於 15-12-10 10:15
由隻身到日本至落地生根

首頁

尾頁

跳至