烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Panasonic電磁爐2800 平3000w 成$1200,但2800夠力嗎?

珍珠宮

大廚勳章

fairyfloss 發表於 15-12-9 18:59
Panasonic電磁爐2800 平3000w 成$1200,但2800夠力嗎?
2800 "1"邊 用哂就梗係夠有突啦 .....問題係 "兩" 邊爐頭一齊開 , 2800 就有機會唔夠 分 嘞 !!!!

所以 , 畀多 $1200 揀 3000W 都啱嘅 ....

by the way , 要預備 廚房 "牆身"嘅獨立 電插座 嚟安裝 .
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

複式洋房

小弟本身用緊2800,兩邊一齊開既話每邊最多到六級火 (火力最高係九級)
一般煎炒煮炸我覺得已經夠用…

再者你可以參考下官方既說明書,E同C既差別只係係個最高火力九級火果度

一個3000W一個2800W,其餘火力段數“一模一樣”

千二蚊換200W,仲要專登用15A插頭… 我個人就覺得唔值囉

男爵府

Thanks

男爵府

我用左3年幾, 其實我好少兩邊一齊開到咁大, 所以2800我覺得無問題

"千二蚊換200W,仲要專登用15A插頭… 我個人就覺得唔值囉" x 2

利申: 我用鑄鐵煲大部份時間只需用中火以下(5度或以下既火), 只有用水煲時先用最大火

珍珠宮

大廚勳章

大部份嘅 gas 爐頭嘅用氣量, 1邊 單頭都 起碼都有 6kW !!!!
gas 爐嘅 熱效率 起碼有 40% , 咁即係開盡最大火 , 隻鑊係接收咗 2400W 起碼 ...

要在 Pan 記雙頭爐 , set 到有 gas 爐 開盡最大火 的效果 .....
Pan 記 雙頭爐 就算 set 到 第8度火 , 都只係 2000W 左右 , 唔夠 2400W .....咁係未一定要 set 到最高 第9度火呢 ? 未必 !!! 電磁爐 嘅火力 , 始終都係 太集中 , set 到 較低嘅 第8度火 都差不多 同 gas 爐 開盡最大火 嘅效果 ~
剩低嘅 Watt 數 供另一邊爐頭用。

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

首頁

尾頁

跳至