自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

掛就掛, 做乜要話可能兩個鐘掛, 咁究竟掛還是唔掛, 咁究竟返唔返工好

落波就落波, 幾多就幾多, 乜Q叫明晨較低, 咁即係3還是8, 咁究竟又要返還是唔駛返工

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁都要睇個風向同強弱變化既,
天文台都無可能實牙實齒講架嘛,
只要你當一定要返工,
咁到時要返唔覺失望,
如果仲係8號,咪再休息吓囉。

複式洋房

你禁叻...咪你去做台長囉....你鍾意返咪返..唔返咪唔返囉...

水晶宮

天文台有時都好難預測

頭先9號風球,天文台都諗住稍後掛十號,點知個風又減弱,佢地都估唔到咁多架嘛

男爵府

都是等人早d有預備嘛...

原文章由 jjoe 於 08-8-22 22:03 發表
掛就掛, 做乜要話可能兩個鐘掛, 咁究竟掛還是唔掛, 咁究竟返唔返工好

落波就落波, 幾多就幾多, 乜Q叫明晨較低, 咁即係3還是8, 咁究竟又要返還是唔駛返工 ...

洋房

Do u think the Observatory can control the speed and direction of the hurricane??

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

落波就落波, 幾多就幾多, 乜Q叫明晨較低, 咁即係3還是8, 咁究竟又要返還是唔駛返工 ...

公平一點,天文台今個月2次掛8號波的時間也有顧及市民,即使今天早上,天文台也有表示8時前會掛8號,有了這個肯定,大家又倒頭大睡。

天文台昨晚表示不會掛8號 (清晨),但最後都在早上掛了,事實證明個風至中午已經好強,如堅持下午掛 (這是它們早幾年一貫的做法),我們打工仔已很狼狽。

至於明天,大家都知真係不知明早如何,因為仍距離成10多小時,所以耐心一點等下

3還是8,我想大家都想知,但事實真係可能未知架wor。至於返唔返工,明天就知啦 ! (我也很心急想知, 但這個問題,天文台也不可以好肯定。點解 ? 因為人類似終是人類,個風不會是人類可以控制的範圍,他們只能作出預測)

無疑,天文台曾使我們失望,早年前更抱著 "點都唔掛8號"的宗旨,但今年,明顯有進步 ~~
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

大宅

我覺得天文台今次處理得幾好喎!!
值得讚呀!!

伯爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-22 22:08 發表
只要你當一定要返工,
咁到時要返唔覺失望,

都放左一日啦!訓醒先算,唔通天文台依家就話明早都唔落波咩?到時又比人炳!其實lee2次天文台都好好,通常朝早已經話8号波會掛大部份時間

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-8-22 22:08 發表
只要你當一定要返工,
咁到時要返唔覺失望,

非常同意

別墅

係啦,即係使吾使ar!!!

佢個"較低"
真係好難令人理解

子爵府

原文章由 sandylaw 於 08-8-22 22:13 發表
天文台有時都好難預測

頭先9號風球,天文台都諗住稍後掛十號,點知個風又減弱,佢地都估唔到咁多架嘛

所以我們也要體諒,起碼今天我們放假,他們仍緊守崗位而且更要密切留意個風。

讚下他們也應該的

珍珠宮

鍾意返咪返, 唔返咪唔返就唔好去做台長, 係去做老細.
原文章由 澄澄豬 於 08-8-22 22:12 發表
你禁叻...咪你去做台長囉....你鍾意返咪返..唔返咪唔返囉...

珍珠宮

明天一早起身睇電視啦!!!
原文章由 cody_cody 於 08-8-22 22:16 發表

佢個"較低"
真係好難令人理解

子爵府

原文章由 macca 於 08-8-22 22:17 發表
鍾意返咪返, 唔返咪唔返就唔好去做台長, 係去做老細.

是但啦 ! 鐘意返就返,唔返就唔返啦 !

我幾讚天文台這兩次的處理 ~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

非常同意

原文章由 evergreenj 於 08-8-22 22:15 發表

都放左一日啦!訓醒先算,唔通天文台依家就話明早都唔落波咩?到時又比人炳!其實lee2次天文台都好好,通常朝早已經話8号波會掛大部份時間

大宅

畀面勳章

我都覺得今年天文台做得好好.......兩次打風都會顧及要返工的人.....

唔通天文台的人就可以100%預測天氣咩??

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

講真,個風都登陸左,
聽朝9號點都落啦!
又唔係第一次打風,
邊有試過掛咁耐9號波?!
除左十幾年前有個風番轉頭,
如果唔係實落波,
預左要返工都無走雞。

原文章由 cody_cody 於 08-8-22 22:16 發表

佢個"較低"
真係好難令人理解

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

係囉,真係好難講架,我都想唔洗番工, 但佢地真係好難做,如果而家講定聽日會仲掛既,咁到時個風走左,咁佢話要落波,咪又比人炳,所以呢幾次天文台都做得好好啦, 學吓體諒人,始終佢地都係人

首頁
12345...9

尾頁

跳至