自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

引用:我識個去左半年,話冇工人一湊三頂唔住,決

原帖由 54heima 於 15-12-12 發表
我識個去左半年,話冇工人一湊三頂唔住,決定返港
唔好話一個湊三個,我用開工人,而家仔女大咗,都仲用工人,事關冇做開家務真係唔想做

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-12-12 發表我住

原帖由 fatchu@home 於 15-12-12 發表
8年都適應唔到?
印尼好難溶入……

伯爵府

回覆:移民回流

我系toronto住過5年。係悶d好以退休咁,但又未至於唔慣。

翡翠宮

比人踢走?公司改派其他地方?住唔慣要生要死?
唔係未試過有移民做咗衰野比人剔咗個premanent residency,好似有人殺狗、係公園祝鵝殺鵝、恐怖組織人士

伯爵府

心態好重要,我係美國快十年,期間香港美國兩邊住下,已經去到處處是我家嘅睇法,去到學下當地的語言,尊重當地文化,識多D朋友,慢慢就適應,每個地方都有好有壞,放鬆D就ok,不過有小朋友就穩定D好

helenchanz    發表於 15-12-17 14:45
funfun759    發表於 15-12-15 14:19
cn1019    發表於 15-12-15 07:25
carey1999    發表於 15-12-14 06:16
mamacy    發表於 15-12-12 17:22

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+啫喱黃+於+15-12-12+發表我住

原帖由 fatchu@home 於 15-12-12 發表
8年都適應唔到?
因為太悶了

子爵府

醒目開學勳章

親友第二代, 回流香港唔願返去, 佢話除咗間屋細, 樣樣都好, 返來兩個月搵了份工。打算長住。

伯爵府

引用:請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民

原帖由 ironmanmama 於 15-12-12 發表
請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民,但唔夠一年就打道回府?咁急回流又點解呢?想知多d移民既利弊參 ...
可能未去以為係天堂, 去到覺得落左地獄

子爵府

引用:Quote:原帖由 ironmanmama 於 15-12-12 發

原帖由 88muimui 於 15-12-12 發表
可能未去以為係天堂, 去到覺得落左地獄
都好有可能

伯爵府

casscassy 發表於 15-12-12 14:18
心態好重要,我係美國快十年,期間香港美國兩邊住下,已經去到處處是我家嘅睇法,去到學下當地的語言,尊重 ...
我覺得移果時既年紀好重要,我 20 頭就移左,變相好多野會易左 PICK UP,我見一般 30 歲後先新鮮搬黎既普遍比較難適應/配合新國家既文化

joechan5201    發表於 15-12-12 19:14
優悠在澳洲

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+KAKAMAMAKAKA+於+15-12-12+發

我就係覺得太輕率,半年之嘛,小朋友返學都係剛剛習慣,咁就太悶走人?!
如小朋友小學以上,除非係小朋友返學有問題完全不能適應為小朋友回流,否則大人咁短時間改變,對小朋友實在不好!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

心態好重要!

自己未試過出國,點知有左大女之後老公響澳洲有offer,跟著就過左黎喇,移民最重要放底香果套,重新開始就會易接受d,呢度咩都要靠自己,如果經常回望過去咁對自己重新適應新環境生活無幫助

funfun759    發表於 15-12-15 14:20
carey1999    發表於 15-12-14 06:17
靚靚巧兒    發表於 15-12-13 06:54
Fancyelf    發表於 15-12-12 19:54
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我走左差不多一年,好enjoy,

反而在香港時仲辛苦,同個女困獸鬥

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

子爵府

引用:Quote:原帖由 ironmanmama 於 15-12-12 發

原帖由 木土土 於 15-12-12 發表
如小朋友小學以上,除非係小朋友返學有問題完全不能適應為小朋友回流,否則大人咁短時間改變,對小朋友實在 ...
小朋友已經小五n小二,本來香港都讀得幾好,後尾返來插唔番本應間小學,入咗間一般般間(非常多南亞裔)小學。我覺得好勞民傷財。真係要三思而後行。

子爵府

引用:比人踢走?公司改派其他地方?住唔慣要生要

原帖由 Dwmn 於 15-12-12 發表
比人踢走?公司改派其他地方?住唔慣要生要死?
唔係未試過有移民做咗衰野比人剔咗個premanent residency, ...
個媽媽話悶,所以回流。經濟幾好既。

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+Dwmn+於+15-12-12+發表比人踢

個媽媽話悶,所以回流。經濟幾好既。
如果經濟好,預咗小朋友早d去外國留學,就算而家香港間學校麻麻,都ok既!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 15-12-12 10:34 其

原帖由 YY1101 於 15-12-12 發表
叫佢地自己去即你吾去?
老婆當然唔會自已去~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

悶到嘔

又 hea, 死下死下 ,

每日悶到生菇菌,,

小朋友無哂逆境求生的能力,,,,,

去就要三思

子爵府

我淨係對住間幾千呎大屋已經好開心好滿足,閒時就係自己個dream kitchen 整甜品鑽研菜式俾兩父子,老公3點半放工4點就翻到屋企,兩仔爺係前後花園玩,一有時間就去逛下家品店,去搜購特色家居擺設,花心思係家居設計,我好滿足咁嘅生活 lol

我家務有每日執下屋抹下塵洗碗煮兩餐,當每日都整齊乾淨,其實就真係唔係好多嘢搞,洗衫掠衫就每個星期一次老公做,我今年27, even in hk 我都唔鐘意每日都要出街食味精嘢,行街消費又貴,做左媽媽就真係更鐘意外國,空間大空氣好,周圍都大草地,買鬼佬牌正版玩具平香港一半,行超市宜家都可以消磨半日,因為好大好多款多選擇,我地其實唔係富貴人家,年薪應該真係得40萬港幣,係香港點可以有大屋,有全英語外國教育,食外國貨,我同老公翻香港,見到平時食開嘅Greek yogurt , 我地15蚊港元,香港賣60蚊,我老公細細聲同我講,話原來自己一路食緊貴價貨 lol

我同佢仲可以每年帶埋小朋友去旅行,意大利,日本等等,如果係香港,我地只能夠住350呎單位,我每次翻香港去到玩具反斗城亦唔捨得買玩具俾仔仔,價錢貴double >< 教育空氣空間樣樣都無咁好,我係外國養小孩真心唔覺悶,有動物園,水上樂園,香港除左兩個主題樂園外,就得個動植物公園,要睇多d都要出國又或者上大陸,咁我覺得我係呢邊自己揸車去就仲方便。

cn1019    發表於 15-12-15 07:29
goosema    發表於 15-12-14 05:25
Fancyelf    發表於 15-12-13 12:42
靚靚巧兒    發表於 15-12-13 06:57
bettylovingbb    發表於 15-12-12 22:53
TakMei    發表於 15-12-12 20:42
joechan5201    發表於 15-12-12 19:16
sinfat    發表於 15-12-12 17:24

公爵府

引用:請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民

請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民,但唔夠一年就打道回府?咁急回流又點解呢?想知多d移民既利弊參 ...
我囡有同學四年班畢業後一家移民去美國,一年後搬返香港再同我囡做六年班同學。

其實我地都係美國回流返黎,不過我地係果邊住左好多年先返黎。

首頁
12345...13

尾頁

跳至