自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+15-12-12+發表其實

原帖由 力神 於 15-12-12 發表
請問點解係外國湊仔要粗生粗養既?
好多野要佢地學識自理,邊有時間幫佢地做咁多野,冇工人,正常家務都做唔停手,I\'m working mum.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+1mocha+於+15-12-12+發表請問

原帖由 mandelicious428 於 15-12-12 發表
I live in Canada ar , 真係無作大,扣埋稅,應該係得40-45萬港幣,但生活都算係咁,我好知足了,如果係香 ...
其實睇下要d咩,如果加拿大唔係貴區,30-40萬加幣已經一間house,同樣價錢香港得350尺。如果好似你咁,鍾意係屋企煮野食,去大自然,的確外國係好d。

我係美國住左10年,現在返左香港都4-5年。覺得如果計事業上既機會發展,係香港好d,如果講享受就美國好d,香港生活壓力比較大,小朋友又多競爭。

子爵府

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+15-12-12

原帖由 大豬既老婆 於 15-12-12 發表
其實睇下要d咩,如果加拿大唔係貴區,30-40萬加幣已經一間house,同樣價錢香港得350尺。如果好似你咁,鍾意 ...
yes u are right , my house is 50萬加幣,係香港真係300呎架喳,暫時一家三口45萬年薪,算好ok了,家務又唔係好多嘢做,主要係湊仔煮飯,唱k BBQ party全部可以係屋企做晒,都幾happy 。

水晶宮

回覆樓主:

我識得大把啦好多人成日以為外國月亮圓啲, 查實在外國, 中國人係二等公民, 高學歷嘅鬼佬都大把, 機會幾時到中國人?在外國無發圍, 只求兩餐溫飽, 要大展拳腳, 讀完書都係返黎香港

好多人冇返黎, 一來面子問題, 二來為細路讀書

Lucky@128    發表於 15-12-13 00:33

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:移民回流

唔慣回流返香港冇問題。唔慣咪唔慣。迫自己習慣也不見得好。

有人去完外國唔慣,有人喺香港唔慣去移民。人口可以流動,試過之後更了解自己更清楚自己要乜

伯爵府

力神 發表於 15-12-12 20:45
請問點解係外國湊仔要粗生粗養既?

我見佢地比小朋友食好朮其,小朋友返學LUNCH就星期日做定晒5份三文治,放係FREEZER, 毎天早上取一份出來,到中午剛好解晒凍可入口食, 自問我食唔落, 我估香港唔會有媽媽比小朋友食呢D.

晚餐又係係FREEZER取WEEKEND煮定一盒盒唔知乜,返熱就食, 老實講,我覺得似隔夜餸,我都係食唔落.連PASTA都一次過煮定5餐.

未返學嗰D,重誇,轉頭再POST.

佢地話佢地冇時間喎.

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我老公家姐當年移民溫哥華摞到國籍就回流 香港了,話唔慣果邊生活,可能太大個了,中學畢業

伯爵府

我朋友個小朋友日日叮一粒餸, 加一包飯做午餐同晚餐。

我見呢到d姊妹, 個工人早上煲一次食二餐,都覺唔新鮮 , 覺得心痛。 咁所以我覺得呢到的小朋友係比較粗生粗養。

呢個小朋友個爸已經係做醫生, 阿媽係重要做搵得多個佢老公既i bank。

搵到錢都係咁養, 我唔知搵唔到錢個d係點過。

201331    發表於 15-12-18 00:09
Juho    發表於 15-12-15 16:52

大宅

引用:心態好重要!自己未試過出國,點知有左大女

原帖由 goosema 於 15-12-12 發表
心態好重要!

自己未試過出國,點知有左大女之後老公響澳洲有offer,跟著就過左黎喇,移民最重要放底香果 ...
我想了解下如果要响當地揾工係要咩程序呢?

子爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-12-12+發表

原帖由 mandelicious428 於 15-12-12 發表
yes u are right , my house is 50萬加幣,係香港真係300呎架喳,暫時一家三口45萬年薪,算好ok了,家務又 ...
稅後45萬年薪,biweekly有近Cad$3k take home,又唔使諗屋,保險,daycare,讀書,睇醫生,應該好鬆動。

大宅

一家人齊齊整整,在港或移民都無所謂的。

子爵府

引用:Quote:力神 發表於 15-12-12 20:45 請問點

原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表
有d外藉朋友家庭都係咁,小朋友午餐係兩塊麵包搽果jam 或花生醤,日日如是,真係見到都唔開胃。

公爵府

引用:我朋友個小朋友日日叮一粒餸, 加一包飯做

我見呢到d姊妹, 個工人早上煲一次食二餐,都覺唔 ...
呢个idea 几好,知唔知個盒边度有賣?

外国人糸咁,weekend shopping 一次,咩都放晒入freezer. 奶都放freezer.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表本帖

原帖由 ironmanmama 於 15-12-13 發表
有d外藉朋友家庭都係咁,小朋友午餐係兩塊麵包搽果jam 或花生醤,日日如是,真係見到都唔開胃。

...
我仔日日都要求strawberry jam sandwich for lunch。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

我回流澳洲就快三年了,不知幾開心,一生人最開心就係而家。

mandelicious428    發表於 15-12-13 02:38
我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

子爵府

引用:Quote:原帖由 ironmanmama 於 15-12-13 發

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發表
我仔日日都要求strawberry jam sandwich for lunch。
都唔緊要啦!d鬼仔一樣牛高馬大,我反而幾欣賞佢地較隨和

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-12-12 發表我住

原帖由 fatchu@home 於 15-12-12 發表
8年都適應唔到?
我係外國就過我第12個聖誕,如果我無小朋友,我一定返香港。

子爵府

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+15-12-12

原帖由 AJW2010 於 15-12-13 發表
稅後45萬年薪,biweekly有近Cad$3k take home,又唔使諗屋,保險,daycare,讀書,睇醫生,應該好鬆動。

...
其實屋都要供的,不過您講得好啱,真係 no need to think about daycare , education , medical and insurance , so 現階段生活真係不錯,算係過得去^_^

水晶宮

引用:Quote:原帖由+54heima+於+15-12-12+發表我

原帖由 20020116 於 15-12-12 發表
唔好話一個湊三個,我用開工人,而家仔女大咗,都仲用工人,事關冇做開家務真係唔想做

...
其實佢經濟ok,唔想做家務可以請人做⋯⋯我係hk都用慣工人,清潔實在不是強項就請人做,一個星期一次廚房廁所大清潔加全屋吸塵都夠了,平時自己就冼衫執下濕碎嘢,煮完飯執廚房,一日開一次洗碗機⋯⋯garden都交俾人打理,兩個星期剪一次草,半年一次樹木大修剪,平時自己係指定格仔地玩下種菜種花⋯⋯費用低過hk請工人,但始終地方大,家務除淸潔外仲有太多濕碎嘢,要求高的話一定要逼自己做好時間管理,先可以令間屋企理整齊舒服,小朋友就一定自己湊了,好在我兩個全部返全日,又好啲,日頭仲有時間去gym約朋友食飯,以前住hk係購物狂,衣家住鄉下地方一年買唔夠十件衫,老公最開心我戒甩左購物癮尋晚上網搵以前着開牌子衫網購,300美元全球免郵費,諗諗下都係算數唔買,居然冇左呢個心癮,唔買衫真係慳唔少⋯⋯

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我朋友個小朋友日日叮一粒餸, 加一包飯做

我見呢到d姊妹, 個工人早上煲一次食二餐,都覺唔 ...
我地係搵唔到錢果d,除左bb粥,我地係餐餐煮,食物盡量新鮮

首頁
23456...13

尾頁

跳至