自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 ironmanmama 於 15-12-13 發

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發表
我仔日日都要求strawberry jam sandwich for lunch。
唔夠營養架wor,又未必夠飽。

男爵府

回覆 mandelicious428 的帖子

這個人工收入, 絶對可以做到這樣的生活質素, 因為我嘅生活和你幾似, 我間屋仲無你咁大和咁貴. 以香港而家嘅生活指數, 會好難想像點解呢個人工會有呢個生活.
估唔到香港嘅Greek yogurt 咁貴, 我呢度大概US$1-1.5, 如果係香港, 真係食唔起....食開Greek yogurt, 返唔到轉頭食普通yogurt.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ironmanmama 發表於 15-12-13 00:40
有d外藉朋友家庭都係咁,小朋友午餐係兩塊麵包搽果jam 或花生醤,日日如是,真係見到都唔開胃。

...
我個仔都係食呢d 咋,我個目的係要佢地既生活習慣同外國人一樣,第日學校旅行唔會成個大少咁話唔o岩食就唔食,亦唔想佢響班中太突出而俾人笑甚至歉凌。

講真日日都咁整我都唔開胃,唯有儘量夾唔同饀料。如果係我老公整早午餐,仲寡....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 15-12-12 17:54
再加上如要用返香港嗰來湊仔,係外國係行唔通,一定要粗生粗養。

完全同意。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:ironmanmama 發表於 15-12-13 00:40

原帖由 bosch 於 15-12-13 發表
我個仔都係食呢d 咋,我個目的係要佢地既生活習慣同外國人一樣,第日學校旅行唔會成個大少咁話唔o岩食就唔 ...
我仔女都食呢d, 有時會比d pasta or wrap....

男爵府

引用:Quote:原帖由+54heima+於+15-12-12+發表我

原帖由 20020116 於 15-12-12 發表
唔好話一個湊三個,我用開工人,而家仔女大咗,都仲用工人,事關冇做開家務真係唔想做

...
有做開,但都唔想做,救命!

大宅

回覆:移民回流

因為外國税重,變相尹得唔多,加上英文是2nd language, 始終差D!鬼佬鍾意吹水傾球賽,唔同文化,埋唔到堆!這是我所理解的!

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-12-12+發表慢

原帖由 cffw 於 15-12-12 發表
心態問題,你肯學。佢日日怨,所以好難適應㗎。
難為小朋友

cffw    發表於 15-12-13 05:02
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-12-12+發表心

原帖由 zbpaul 於 15-12-13 發表
我想了解下如果要响當地揾工係要咩程序呢?
Er...我老公之前響澳洲讀書有打工,返左香港之後佢舊老闆搵佢返黎做

如果你有興趣可以去你想去嘅國家搵工呀,照send resume

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

水晶宮

引用:Quote:原帖由+zbpaul+於+15-12-13+發表我想

原帖由 goosema 於 15-12-13 發表
Er...我老公之前響澳洲讀書有打工,返左香港之後佢舊老闆搵佢返黎做

如果你有興趣可以去你想去嘅國家搵工 ...
我fd都係老公自己搵工,攞working visa過來,家人就家屬身份,住半年擺到PR,要看本身果行是否吃香,佢老公係土木工程師,衣家外來人口多,最緊缺是建築業

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表我朋

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-12-13 發表
呢个idea 几好,知唔知個盒边度有賣?

外国人糸咁,weekend shopping 一次,咩都放晒入freezer. 奶都放fre ...
我係反斗城見過,但冇咁大格的。可能係比bb 用的,你可去睇睇。

再唔係用ziploc 袋分開一包包都ok.冇咁呀個freezer 位。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 20020116 於 15-12-12 發表唔

原帖由 54heima 於 15-12-13 發表
其實佢經濟ok,唔想做家務可以請人做⋯⋯我係hk都用慣工人,清潔實在不是強項就請人做,一個星期一次廚房廁 ...
你講啱重點,係外國住,做人唔好有咁高要求,如果用返香港嗰要求,做死人。

vanessamom    發表於 15-12-13 09:19

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我最初黎英國個陣都頂唔順,後尾自己搵D野學,識左好多朋友,又去做兼職,跟住慢慢就習慣左

我得一個女,已經16歲,我有兩間屋,一間有三層4房,一間係apartment(租),我自己一個人做哂所有清潔,絕對無問題,我仲要有返工

我而家已經習慣左所謂既悶,如果天氣好,你叫我自己一個坐係後花園嘆茶我都可以坐大半日

funfun759    發表於 15-12-15 14:37
vanessamom    發表於 15-12-13 09:19

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+goosema+於+15-12-13+發表Er.

原帖由 54heima 於 15-12-13 發表
我fd都係老公自己搵工,攞working visa過來,家人就家屬身份,住半年擺到PR,要看本身果行是否吃香,佢老公 ...
土木工程師素來都係吃香

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

引用:回覆+mandelicious428+的帖子這個人工收入,

原帖由 CarterBB0811 於 15-12-13 發表
回覆 mandelicious428 的帖子

這個人工收入, 絶對可以做到這樣的生活質素, 因為我嘅生活和你幾似, ...
真的!有人知道我並沒有作大!!我之前間屋都係平一半,個最近搬了其他區,所以又貴左d, 但貴極同香港比真係蚊比同牛比。

大宅

引用:請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民

原帖由 ironmanmama 於 15-12-12 發表
請問身邊有無case一家大小為小朋友讀書移民,但唔夠一年就打道回府?咁急回流又點解呢?想知多d移民既利弊參 ...
慣唔慣真係睇人,我個人唔怕悶,係HK都係自己煮飯做家務,所以係澳洲好適應。
我住緊apartment, 但比HK 舒服好多,出入又自已揸車,不能想像返返HK生活

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 15-12-12 發表請問

原帖由 mandelicious428 於 15-12-12 發表
I live in Canada ar , 真係無作大,扣埋稅,應該係得40-45萬港幣,但生活都算係咁,我好知足了,如果係香 ...
原來係扣埋稅後有 4、50萬……

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我最初黎英國個陣都頂唔順,後尾自己搵D野

原帖由 stkyo 於 15-12-13 發表
我最初黎英國個陣都頂唔順,後尾自己搵D野學,識左好多朋友,又去做兼職,跟住慢慢就習慣左

我得一個女, ...
租比人都要自己做清潔

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-12-12+發表

原帖由 mandelicious428 於 15-12-12 發表
yes u are right , my house is 50萬加幣,係香港真係300呎架喳,暫時一家三口45萬年薪,算好ok了,家務又 ...
真好,我住的地方已經要 $80-$90才能買到一間 house,好的校網區更加超過百多萬

男爵府

引用:Quote:原帖由 mandelicious428 於 15-12-12

原帖由 大豬既老婆 於 15-12-12 發表
其實睇下要d咩,如果加拿大唔係貴區,30-40萬加幣已經一間house,同樣價錢香港得350尺。如果好似你咁,鍾意 ...
30-40萬一層house
幾多年前既事?
而家千幾呎townhouse都要70-80萬
又搵唔到錢
其實幾辛苦下

我響加拿大住左20年,唔習慣香港,唔會回流,但c6為現實低頭去左香港同澳門做野
我都好想一家團聚

首頁
34567...13

尾頁

跳至