自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:小雄維尼 的帖子

珍珠宮

greenpea 發表於 15-12-12 16:39
就算唔趕客,玩咗咁多年都玩厭啦

我上海同事,38歲,過去十年最少來過香港6-8次。如今在上海去日本大阪和去香港的機票也差不多價,酒店也不多價。比你會選擇去日本定香港旅行呢?

msms0117    發表於 15-12-13 14:33

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:經濟前境不樂觀,豈祗旅業吹淡風.........

慳啲啦,日本幾多餐廳大字招牌寫明不招呼大陸遊客,除咗大陸人自己覺得全世界都歡迎佢之外,冇人認同囉

msms0117    發表於 15-12-13 14:33
sweetheartb    發表於 15-12-13 00:17

水晶宮

力哥唔好咁憂愁.凡事向好方面諗

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:莎莎莉莉+發表於+15-12-12+16:26+講

原帖由 小雄維尼 於 15-12-12 發表
既然商品都可以搞甘多花臣, 好心d野食都比返些少心機 , 去得呢d地方都預左要洗錢, 不過野食都係個問題:quie ...
Op燒味飯

水晶宮

局長剛話大陸客須小咗但多咗外國同高質嘅過夜客.可能情況慢慢會好轉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:局長剛話大陸客須小咗但多咗外國同高質嘅過

原帖由 幸福花 於 15-12-12 發表
局長剛話大陸客須小咗但多咗外國同高質嘅過夜客.可能情況慢慢會好轉 ...
安慰市民~

幸福花    發表於 15-12-12 17:34
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

宜家2個樂園仲是多人呀。

珍珠宮

引用:局長剛話大陸客須小咗但多咗外國同高質嘅過

原帖由 幸福花 於 15-12-12 發表
局長剛話大陸客須小咗但多咗外國同高質嘅過夜客.可能情況慢慢會好轉 ...
如果多返高質素既遊客就好啦

我真係見粥唔少周街mou 周圍痾既大陸遊客

珍珠宮

而家俾人趕果班人點同初期開放時黎果班高消費。真正旅遊消費果班黎得都8899同吾少次,當然去下第二道玩。其實香港人初期好多人都係去東南亞玩,而家玩厭咗兼經濟能力好咗,好多人都轉去歐美各地玩。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:老老實實, 主題樂園入場費, 交通費, 仲有..

原帖由 小雄維尼 於 15-12-12 發表
老老實實, 主題樂園入場費, 交通費, 仲有..........入面d野貴得黎超勁非常難食, 我試過因為做義工夠時數可 ...
但我呢2個月常入迪士尼,
1次海洋公園,
都見人肯花錢,食,玩,買。

多番外國人嚟左。

禁止訪問

珍珠宮

choco_soup 發表於 15-12-12 16:07
旅遊業被稱為快樂產業,旅遊是為了休閒,為了放鬆,為了消費,誰願意花錢買難受,甚至被侮辱及追打呢?

見 ...

大陸冇賭業發展,去日本亦主要去購物為主。為何沒有解讀為何澳門和香港同一命運,少了很多豪客去玩?話橫琴水上世界吸去好多原本想去香港海洋公園的客,但按理橫琴就在澳門旁邊,去到橫琴應該也會去澳門,應該對澳門有利才對。為何澳門遊客不升反跌呢?

msms0117    發表於 15-12-13 14:38

翡翠宮

引用:旅遊業被稱為快樂產業,旅遊是為了休閒,為

原帖由 choco_soup 於 15-12-12 發表
旅遊業被稱為快樂產業,旅遊是為了休閒,為了放鬆,為了消費,誰願意花錢買難受,甚至被侮辱及追打呢?

見 ...
方向報係咁架! 好錫亞爺!

侯爵府

而家大陸黎香港果D 係三四線城市, 根本好多野都消費不起, 已往高消費行開廣東道班豪客, 都俾人鬧走晒啦 ~

大宅

我反而認為係貨幣對換率既問題,人民幣跌兌港紙,大陸人會少左錢,加上日元跌,大陸人梗係去日本,我地都係咁揀啦。 如果,人民幣升番又唔同講法,情況又唔完全係報道講既咁囉。

msms0117    發表於 15-12-13 14:38

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

呢份報紙同佢嘅姊妹報日日唔係話樓市跌到死死下,經濟衰過幾時點點點,一係提捉國泰依樣果樣,我最後連佢個apps 都delete埋,次次講d 野都負面到死,一係比埋晒 d 好個別嘅例子當做反映全部嘅例子,晒鬼氣,唔睇佢。。

sean60    發表於 15-12-12 22:18
PandaRabbitttt    發表於 15-12-12 19:55

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:choco_soup+發表於+15-12-12+16:07+

原帖由 Alex123 於 15-12-12 發表
大陸冇賭業發展,去日本亦主要去購物為主。為何沒有解讀為何澳門和香港同一命運,少了很多豪客去玩?話橫 ...
澳門咁聽話,點解仲慘過香港?大陸客的錢如果用食物來比喻,就是高熱量易入口的垃圾食物,好食嘅野通常都無益,當然,現在的生意人都是食慣呢D,食完一定肥過肥仔,不過副作用大,要轉食健康食物,過程會相當痛苦。

jolo    發表於 15-12-13 11:58
emmiedustie    發表於 15-12-13 11:08
豬b老公    發表於 15-12-13 01:16

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

大力今次樓巿會跌得慘情過沙屎嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子大力今次樓巿會跌得慘

原帖由 dndoomostt 於 15-12-12 發表
回覆 大力大力 的帖子

大力今次樓巿會跌得慘情過沙屎嗎?
因為明年按息都係低,應該無甘嚴重,還要看明/後年,中港經濟~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁
12345...11

尾頁

跳至