在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

d

伯爵府

I don't think you are 忌人憂天, I think all your points are valid. Please think thrice before you take action quitting your job.

Let me share my case. I have quitted my job 1 year ago. I have no children but will be delivering one in Oct. During these few mths (before pregnancy and delivering), I feel very bored at home. I have a BB niece who is 1 yo 4mths, I always visit her and sometimes she comes to my home to play with me. However, babies are very 'mar farn', you cannot leave her unattended, not even a few seconds because they are all energetic and hyper. Very recently, I really want to work again!

I have hired a maid to take care of my BB. I cannot rely on her because she's new. However, when I feel confident with her, I may setup my own small business because I don't want to just stay at home all the times, also want to dress up nicely again like what I was when I was working in Central.

I don't mind earning less or even make minor losses, just that I want to do something out of home, because staying at home 24 hrs x7 is even more tedious than working.

I also agreed to your point 4:
4.話時話,雖然我老公現在對我好好,但有時d野好難講,我到時無曬經濟能力,想反抗都難!所以我成日都覺得自己揾到$,講野都可以大聲d吖!

After I quitted my job, I cannot buy expensive gifts for myself and hubby always. Before that, I can spend 70k on a bag without thinking.

Btw, can you share what business you are doing?

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-8-25 17:46 編輯 ]

男爵府

d

別墅

錢真係其次 當然有錢可以有好既生活 比bb最好 但係bb最珍貴既時間 你會冇左 你感受唔到 你會唔知道個過程係咁有趣 所以要錢要好生活定要親子 就由自己取決喇

伯爵府

原文章由 akj 於 08-8-25 17:02 發表
好多謝你咁有心機回應我!
其實我同你都一樣,我怕我自已不能24hrs X7days at home!開頭可能得嘅!
又唔可以亂買野(嘻!我又係勁中意買名牌袋),到時就算老公買比我,都唔好意c啦!
唉!我有諗過等仔仔讀書番學,我都未過30yr ...

Can you ask your mother or 99 to take care of BB? Or any relative who can help run your shop for 1-2 years and you work part-time in your shop ah. It will be very 'hor sik' if you close down your shop. Or maybe you can try shortening your shop's opening hours and see if the profit can cover the expenses. Try out everything first before closing down lah!

I bought all 名牌袋 myself. Yesterday 老公 and I walked pass Chanel. He said will I be very happy if he buys me one. I said no no because 我唔好意c. He already gives me pocket money every year.

After I gave birth and maid can take care of BB, I am sure I will do something. Before I quitted my job, I never thought abt working again, but now, I guess I will, but definitely not 'dar gung' (be an employee), as don't want to see long face of bosses, although most of my ex-bosses treated me very good, esp. the last one.

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-8-25 17:47 編輯 ]

洋房

我既情況同你好似呀,我都諗咗好耐,不過我最近已決定咗唔做野做全職mom啦,但我唔知自己可以做到幾時.最大原因係我女女今年第一年返幼稚園,我好想陪佢,因為哩段時間好珍貴,而且佢啱啱接觸好多陌生人,我好想可以同佢分享,仲可以教佢價值觀,因為係哩段階段哩D係好緊要,過咗佢就好難再聽我教.之後佢定咗,我都會出返黎做野,因為我唔想同外界脫節,而且我唔想靠我老公養,好唔實在好冇安全感呀~

複式洋房

回覆 #6 akj 的文章

講真如果可以當然頭2-3年做全職mama啦, 因為小朋友轉變太快喇, 我剛剛生完bb嘅時候我都好想做嘢, 但諗深一陣老公又唔係負擔唔到, 點解唔自己湊大bb呢, 到咗bb返幼稚園, 時間就自然多番, 到時搵pt定ft 咪到時再算囉, 而你個鋪唔使close啦, 不過你就要放手一兩年, 請個人返嚟做, 到你bb返幼稚園or 你老公有時放假咁你咪可以返鋪頭睇吓囉... 如果你close咗, 之後你想搵個好鋪又未必搵到, 而家情況又唔係去到咁差, 何必close去呢?
真心一句, bb頭2-3年可以陪住佢過, 睇住佢大好難得嫁, 我有好多fd想做全職mama都唔得, 因為經濟問題, 所以如果可以就做全職mama啦!! 仲有呀, 難得而家可以無時無刻都可以攬住個bb,想錫佢就錫佢, 第時佢大咗, 你想隨時攬佢錫佢都幾難呀, 珍惜可以做全職mama嘅機會啦...heehe

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我岩岩做ft mami果陣,覺得好悶...覺得好晒,點解唔出去做野,搵多個錢...但而家做落,我覺得個感覺幾好呀...睇住bb一日一日咁大,佢而家9個月,好多表情....我係佢7個月果陣試過去做pt,但真係好miss個女,咁全家都支持我唔好做,佢地話又唔係冇得食,賺到黎都係買手袋,咁不如買少d野,抽多d時間黎陪bb,因為返工真係好忙,我冇工人,要自己整定d baby food,幫bb沖涼and etc...
其實如果有人幫下,我覺得返pt幾好..一黎錢可以鬆動好多,2黎個人冇咁脫節,3黎唔洗成日對住亞b,訓練下佢唔好痴住mami.....

複式洋房

做不做全職媽媽有好多因素!
1)經濟:
如果同老公傾完有結果就OK! 我自己就由阿仔4個月傾到2YRS&4先至有得唔打工!因為佢都會有壓力!
2)時機:
因為我的舊公司是有分花紅的,但要四月才有,我就攞埋先!我是五月RESIGN的!加上阿仔今年9月上N班!打算陪他上學!(我有問過朋友,他們說做多幾年,等小朋友入小學才全職湊,因為上小學好多回條,功課要FOLLOW UP)
3)照顧者:
如果你的工人(其他照顧者)表現不好,就係時候想一想!我就因為我奶奶無時間!我唯有自己睇BB!
4)心理預備:
我由6月中到現在做了2個月全職媽媽,暫時我都未習慣,都辛苦過番工!無得STOP,家務同阿仔玩佔你大部份時間,阿仔睡了才是你的私人時間!
5)親子關係無價寶
全職是值得的!因為你與小朋友的相處是沒有人可以REPLACE!我同阿仔都有好多開心的時刻!同佢去圖書館,公園玩都好開心!
少少分享希望對你有D參考!不論你的決定怎樣!加油!

男爵府

d

男爵府

d

複式洋房

我都做咗全職MAMI四個月, 睇住個女大真係都好開心, 但係另一方面, 又怕自己脫節. 如果等個女返幼稚園先出嚟做嘢, 怕到時會冇人請, 之後就要一世做家庭主婦, 好似鄉下婆咁...... 真矛盾......

男爵府

原文章由 psypro_bo 於 08-8-28 01:02 發表
我都做咗全職MAMI四個月, 睇住個女大真係都好開心, 但係另一方面, 又怕自己脫節. 如果等個女返幼稚園先出嚟做嘢, 怕到時會冇人請, 之後就要一世做家庭主婦, 好似鄉下婆咁...... 真矛盾...... ...

係呀!真係好矛盾!

複式洋房

原文章由 akj 於 08-8-28 02:40 發表

係呀!真係好矛盾!

都係!我們的上一代D媽媽真的很強,生好多小朋友都OK!3-4個好普遍,5-7都唔少!
akj, 唔知你的SHOP是什麼類型?但我行街時見到D鋪都會帶埋小朋友一齊,將來仲可以幫下手!D小朋友好快大!
我的BB是"奶奶"湊的,她幫人看鋪,後來湊孫,到左阿仔9個月左右,老爺都退休湊阿B,於是奶奶又出來做工幫人看鋪!而家我見阿仔2YRS幾,9月份入學,未辭了份工自己湊!
奶奶都有叫我開番間鋪,但我以往都係幫人打工,自己做全職媽媽2個幾月都覺得辛苦,何況仲要睇鋪,我怕自己攪唔掂!!!

複式洋房

係呀, 我自己湊個女, 得1個之麻, 都好似冇哂D時間咁, 連做家務既時間都冇咁, 要等到阿女瞓咗覺先可以做... 有時諗吓, 出去工作仲好.
我老公都叫我做生意, 但係諗吓就好, 湊掟個女先算.

複式洋房

原文章由 psypro_bo 於 08-8-28 14:31 發表
係呀, 我自己湊個女, 得1個之麻, 都好似冇哂D時間咁, 連做家務既時間都冇咁, 要等到阿女瞓咗覺先可以做... 有時諗吓, 出去工作仲好.
我老公都叫我做生意, 但係諗吓就好, 湊掟個女先算. ...

如果做生意,都不知做邊種好?開鋪的話,D商場比領X收番開到D鋪好細間!

男爵府

我只可以講,做生意同湊bb一樣,要全心全意先會做得好!加上而家嘅市道,真係要花更多時間
and心機!

男爵府

原文章由 psypro_bo 於 08-8-28 01:02 發表
我都做咗全職MAMI四個月, 睇住個女大真係都好開心, 但係另一方面, 又怕自己脫節. 如果等個女返幼稚園先出嚟做嘢, 怕到時會冇人請, 之後就要一世做家庭主婦, 好似鄉下婆咁...... 真矛盾...... ...

psypro_bo & all,
我都做咗全職媽咪成兩個月喇...同 psypro_bo有一樣諗法...睇住兩個小朋友大真係好開心..事事亦可親力親為..不過..自從做咗全職媽咪...我發覺好似仲忙過以前..阿仔乜野都要你陪..變得好"chi"身..自己又覺得幾困身...而另一方面..就係驚自己會脫節..又驚第二時想做野冇人請...總之就好矛盾啦...

個時有工返..又覺得好辛苦..成日諗住唔做、唔做..但到而家唔駛返工..又唔知點咁....做人真係好矛盾...

大宅

畀面勳章

我唔係全職媽媽,但係好想做全職媽媽,所以今日心血來潮走來呢度了解一下。

我愈睇大家d points,我愈來愈對做在職媽媽無留戀。我見大家15/16的地方,主要係:

1) 無得自己買貴野。咁我本身就已經係一個孤寒鬼,唔買名牌袋,咁呢點對我唔多大影響。

2) 驚同社會脫節。我唔覺得做野又有幾update咯。反而差d連睇新聞的時間都無。所以都唔成立。

3) 很多位年輕媽媽怕悶。呢樣又唔關我事,因為我不再年輕,唔做仲好。

4) 肉痛老公辛苦。即係咁,我就覺得,我做唔做野,老公都係全情投入佢的business,叫佢唔做佢都唔制啦! 就算無左我同阿仔,佢都係咁做啦,所以我做野都無減輕到佢的"辛苦"喎! 反而我唔做野,回到家少d發脾氣,可能佢仲歡迎。

大家覺得我係咪好多怪論哩...因為返工太悶啦!

c啦,愈數愈想明天就唔做工tim!

複式洋房

唉, 我都做左全職媽媽一個月啦, 真係幾悶, 其實有時真係好驚幾年後冇人請, 因為我唔會一世唔返工架嗎.... 所以都諗緊不如出返黎做野, 不過一定要揾五日工, 咁都仲有時間照顧BB!

首頁

尾頁

跳至