自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚會或者節日食飯,都唔應該夾份呢?要搵到錢嘅人出晒呢?當然家庭其他成員都唔係基層。好想知道。。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:出錢問題!

平時普通食飯我老公比,但過時過節食幾千蚊一定係幾個仔女夾錢、冇可能要一個人比晒囉!

大宅

平時飲茶食飯,邊個比都冇所謂,如果6299生日果d,就大家一齊夾

trendy007    發表於 15-12-16 18:43

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

咁我諗人地有錢請你一兩次
下次吾請人都應該夾啦

翡翠宮

個家大家都有份,唔應該揾得多就要出晒,應大家一齊夾,揾得多可能負擔也大,揾得少又可能冇負擔!

trendy007    發表於 15-12-16 18:43

子爵府

每個家庭作單位aa制,請埋父母。

別墅

以前我有返工時食飯都係老公比曬,而家食飯,家姐同老公一人一半

我覺得主要睇負擔,負擔到冇所謂

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:MATLOVEWIN 的帖子

我地係一人請一次, 大時大節就夾錢

大宅

會每個家庭出一份

珍珠宮

無所謂,只要大家傾清楚,有共識就OK

可能搵得多果D就夾大份D,搵得少夾細份D
又或者父母出左錢先,私下再同仔女拎返(父母同仔女講收幾多$$),有機會每個仔女都NG同銀碼,但淨係得父母知每人比幾$$,其他子女不知道.我爺爺麻麻係用E種方法夾$$食飯

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚

原帖由 MATLOVEWIN 於 15-12-16 發表
想知道如果家庭裡面搵得最多錢,係咪家庭聚會或者節日食飯,都唔應該夾份呢?要搵到錢嘅人出晒呢?當然家庭 ...
好睇其他家庭成員知唔知醜啦。我娘家果陣就次次幾姐妹一家夾一份。好公平的。

但老公果邊,有個細佬就次次夾,又有個次次唔夾。仲記得有次永遠唔夾果個,佢老婆都話,食飯夾返錢啦!但佢老公扮聽唔到。佢老婆講左3次,佢老公都扮聽唔到。

佢老婆都頂佢唔順講左句。(嘜你咁老土架,食飯唔夾錢)

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:每個家庭作單位aa制,請埋父母。

原帖由 huiwo太太 於 15-12-16 發表
每個家庭作單位aa制,請埋父母。
讚同。
如果有錢果家,主動話請大家食飯,咪佢比囉!
如果無人出聲請,就大家兄弟姐妹按家庭AA 平分!最公平。
好老實,父母大家都有份,有錢果家點解要出多 D先?
吾通窮 D 既人去超市買野可以比少D 錢?!

水晶宮

回覆:MATLOVEWIN 的帖子

家家唔同、我老公係搵多少少、但長期咁請、長輩都算、人地拖男帶女、老實講、好傷、都不滿架、返請一兩次都好啦

男爵府

我媽外家出親去食飯我2個舅父永無夾錢,我老豆一個比晒,我屋企唔係富貴不過我哋3兄妹出晒身,叫做個個都有野做,不過老豆話間唔中先一次由佢,老人家開心就算

有位舅父次次起碼5~6個,如果叫夾錢肯定寧願唔出黎

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

家庭聚餐一定夾,
每個家庭一份,
未結婚都夾一份,
父母唔使俾。

水晶宮

正常, 係一齊夾分.

但有時, 搵得錢多的堅持去食貴野,
又帶埋工人出黎食埋一份
搵得少果d兼且得兩支公果d, 咪唔夾囉.
至多下次去間 cheap o既, 之前冇夾錢果d就出番錢,
唔洗富貴果個夾錢.

珍珠宮

環保接龍勳章

條氣順既,我唔介紹出哂錢。

大家好,我是子悠~~

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:條氣順既,我唔介紹出哂錢。

原帖由 yubiwa310 於 15-12-16 發表
條氣順既,我唔介紹出哂錢。
介意先啱 。

大家好,我是子悠~~

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

同屋企人食飯從來冇計過呢D。

水晶宮

我成日咁講:

俾開唔俾, 罪大惡極.
平時唔俾, 冇理由俾.
時俾時唔俾, 隨緣樂助.

首頁

尾頁

跳至