自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位寫字樓的朋友,

請小心文儀公司.

他們會不停推銷.

你心軟之後.

他們會不停送貨, 不停要你蓋印.

他們的價錢較貴.

他們的產品, 不合用

他們會要你不知情的同事蓋印, 你公司不知就裡就會和他們簽了一份不平等的合約.

原來教協報有講過類似事件,請看看以下連結
http://www.hkptu.org/ptu/director/pubdep/ptunews/537/m01c.htm

其實有朋友話警訊都講過, 可惜我沒有看...

希望大家都小心D啦!

[ 本文章最後由 peterpeter 於 08-8-26 12:07 編輯 ]

珍珠宮

你比o既 link 唔係咩教協報wor
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

別墅

原文章由 webjen 於 08-8-26 12:08 發表
你比o既 link 唔係咩教協報wor

我都發覺我俾錯左, 果條link係我訂左的紙, 貴人兩倍.

我而家改番喇!

大宅

唔駛睇咩警訊同教協報啦~~

呢d咁既文儀公司大大話話生存左幾十年, 佢地依然存在

我地公司係幾年前經常換 receiption, 俾呢d 咁既古惑公司入過貨黎, 攪到新黎既 receiption 驚餐飽, 我幫佢打去鬧佢地囉, 佢好話我一輪咀, 我咪話番佢囉, 係佢地d人一輪咀咁話我同事先, 仲話咩報警, 一定要俾錢咁話, 我睬佢都傻, 我話: 錢我就唔會俾, 你一係搵人收番d垃圾, 一係就唔好搵人上黎收錢, 唔係我就報警。結果佢咪搵人上黎收番d垃圾囉

你地遇到d咁既人同事, 最緊要唔好驚佢地, 佢惡時, 你惡過佢就得架啦

我仲試過有一次係公司留到 7點幾, 接到個靚仔電話, 係咁叫我幫佢要d 文具, 話認左頭先, 到時再唔要都得, 又話佢今日再接唔到單就無左份工, 咁我梗係無理佢, 我仲好白痴咁同佢講, 咁份工都唔啱你啦, 佢恐嚇我, 話知我公司地址, 認得我把聲, 叫我小心d, 咁我話, 好呀, 我會小心d 架啦, 你都係喎, 收線

別墅

我公司都試過,好似係toner.
receptionist幫admin收貨+蓋印,
之後admin同事話我地都冇訂到,
叫番間公司過黎收走去,佢地唔肯,
話我地已蓋印,一定要收,
仲叫我地埋單二仟幾蚊.
我同事話報警,佢地先搵人黎收.
離晒譜!!!
各有前因莫羨人

別墅

你好叻呀! 處理得好好!

我都算不幸中之大幸, 沒有訂墨, 只訂了紙, 但都俾佢呃我要30reams

問過哂消委會, 警方, 壹週刋都話冇計

我知道有好多打工仔, 驚俾老闆鬧, 自己俾左幾萬蚊.

其實仲有一過方法

搵議員, 不過我又唔想, 因為冇一個議員我是鍾意的.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢d文儀公司成日打黎, 我聽到會話唔駛跟住同佢鬥快cup線

大宅

每個星期都問你要唔要toner,我上次訂了3個都未用哂,而且有個仲壞壞地Tim!換完都係咁!冇奶油全部都要check因為全新,最衰就係用用下先至壞。

大宅

原來有o甘多人試過, 早前我都想打出黎問下人有無試過聽到呢d call,之前我同事又係比佢屈左d打印帶, 佢打黎一輪咀講, 叫我同事試, 我同事說好啦, 比一個我試, 點知佢既一個係一盒有成幾十個, 成2千蚊, 我幫佢手打去cut左去唔要, 佢竟然扮第二個人, 又話唔關佢事, pass左去咩物流, 係o甘鬧我同事; 我再打, 佢又扮晒野話無左份工點點點...如事姐, 我試過幾次OT時間(條友尊hou 6:00後才打) 我認得佢, 又係一輪咀比返咩discount我, 我同佢講, 我都無要你d野,因佢講完一堆野就說打咩單比我, 我說唔洗, 你之前打過黎...佢又笑笑口講一堆廢話, 佢講野十足十果d旺角臨時鋪果d sales,仲好似 Jim sir 在男人之虎扮的果種sales! 我好唔明點解有人會做呢d工, 完全係屈人為生, 比人 duk 爆都好lor姐, o甘返工我情願死!

珍珠宮

畀面勳章

我以前都做過訂文具
佢地好鬼古惑, 有一次call黎, 扮晒friend咁
sales: hello, XXX, 剛到左批色帶, 好搶手架, 第一時間通知你.......
我: 好cool咁答佢, 你係邊位?
sales: 我咪xxx公司yyy
我: 我做左5年都唔識你既
sales: 而家咪識lor, 幫幫忙啦, 買滿$$$送西餅咭, 送百x禮券
我: 我地有固定supplier, 唔會同其他公司要貨, 88

[ 本文章最後由 dincat 於 08-8-26 13:38 編輯 ]

別墅

紙點都會有用,
間公司夾硬送黎既toner,唔啱我地用架.
仲有呀,N年前有sales,sale我地買toner,
平市價1/3,買左兩個試下,但好快就要換,
跟手打電話去問番點解,之後個sales冇再打黎.
我懷疑佢地回收舊toner,加炭粉再賣,
不過,佢地既包裝同HP係一樣架.
所以,toner一定要同有信譽既公司訂.

原文章由 peterpeter 於 08-8-26 12:56 發表
你好叻呀! 處理得好好!

我都算不幸中之大幸, 沒有訂墨, 只訂了紙, 但都俾佢呃我要30reams

問過哂消委會, 警方, 壹週刋都話冇計

我知道有好多打工仔, 驚俾老闆鬧, 自己俾左幾萬蚊.

其實仲有一過方法

搵議員, 不 ...
各有前因莫羨人

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 thomas02 於 08-8-26 01:09 PM 發表
每個星期都問你要唔要toner,我上次訂了3個都未用哂,而且有個仲壞壞地Tim!換完都係咁!冇奶油全部都要check因為全新,最衰就係用用下先至壞。

係呀... 我會話唔使啦唔該..... 就 cut 線.

侯爵府

原文章由 塵大聞 於 08-8-26 13:00 發表
呢d文儀公司成日打黎, 我聽到會話唔駛跟住同佢鬥快cup線

係呀,我一接到呢d電話,話搵文具部同事,我次次都話"冇呢d同事"
就cup佢線,你一應佢,佢就係咁要你買野,又話要個釘書機都ok架喇,可以月結,傻傻地

大宅

各位可否pm 呢d 呃人公司名俾我, 我公司係生產商, 專門批發俾全港好多文具公司, 等我知道邊個做埋d 咁嘅衰嘢知道邊個係衰人都好, thank you!

珍珠宮

原文章由 平安 於 08-8-26 12:31 發表
唔駛睇咩警訊同教協報啦~~

呢d咁既文儀公司大大話話生存左幾十年 ...

我都想話,十幾年前初出黎做野都中過招,果間"俊咩公司"到依家都應該仲係到呃人
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

真係呢d咁既文儀公司生存左好多年,但係到依家都仲有~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

dd公司我做過la 我做左幾日都忍唔住良心之後冇做lu... 做左真係陰公架!!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

又見到這類主題的出現, 我十多年前剛出來做事時已接到這些xx文儀/文具公司的推廣/購物送贈品等等的推銷電話, 他們現在仍是生存, 大家唯有小心行事, 不過我最不明白的是為什麼有人會在這些奇怪的機構工作!!
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

我都試過咁嘅情形呀! 又係cold-call, 最後我話訂一盒針機printer用嗰啲ribbon cartridge, 點知過幾日送咗3個嚟, 之後個sales就話同事出貨出錯咗, 一盒應該有6個, 我諗住6個都算啦, 總用得到. 點知隔幾日送多3個嚟時, 又再打嚟話一盒應該有12個, 嬲到我死! 我咪同佢理論囉, 佢又發晒脾氣鬧返我轉頭, 最後我見同佢講都o徒氣, 咪打咗封信俾消委會投訴, 要對方承諾唔再騷擾我! 過多一個月左右, 就收到消委會回信, 話對方應承咗. 之後個sales都有打過嚟扮可憐, 但我同佢講, 你公司負責人應承咗唔再打嚟, 如果你再打嚟我就報警, 佢就即刻 cut 我線, 以後都冇再出現過 :;pppp:

嗰段時間成日都有人打嚟office唔出聲, 我估都係嗰個sales玩嘢

原文章由 swkmc 於 08-8-26 13:13 發表
原來有o甘多人試過, 早前我都想打出黎問下人有無試過聽到呢d call,之前我同事又係比佢屈左d打印帶, 佢打黎一輪咀講, 叫我同事試, 我同事說好啦, 比一個我試, 點知佢既一個係一盒有成幾十個, 成2千蚊, 我幫佢手打去cu ...
Our anniversary[br]

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 peterpeter 於 08-8-26 12:20 發表

我都發覺我俾錯左, 果條link係我訂左的紙, 貴人兩倍.

我而家改番喇!

我朋友都中左招
好貴呀
4xx蚊
得一箱a4紙
好似2500張咋
仲貴過係超市買幾倍

首頁

尾頁

跳至