自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我現在30, 中三畢業, 在現時公司(trading)已經做了12多年了, 秘書, receptionist, admin於一身. 但是什麼文憑都沒有, 現打算讀返書, 有以下計劃, 請給意見, thanks.

Plan A
讀成人夜校, 重讀F4 & F5.
這條出路可能比較清晰for搵任何工作, 但好怕如果會考得唔好, cert就唔見得人. 請問以我年齡, 又要返工, 又要照顧2個小朋友(3and 9, 朝早我媽揍, 夜晚自己揍) Mon-Fri only. 唔知會考應唔應付得到呢?

Plan B
Ive(基礎文憑), 跟住報秘書課程.

Please feel free to advise your comments or suggestions, thanks.

子爵府

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-26 15:22 發表
我現在30歲, 中三畢業, 在現時公司(trading)已經做了12多年了, 秘書, receptionist, admin於一身. 但是什麼文憑都沒有, 現打算讀返書, 有以下計劃, 請給意見, thanks.

Plan A
這條出路可 ...

似乎 plan B 會比較適合你, 亦都實際 d. 話晒你都有十幾年社會經驗, 讀完加埋張 cert 都重有競爭力.

plan A 實在太辛苦喇, 你重有 2 個小朋友要 take care, 怕應付唔黎...

子爵府

AGREE.............

原文章由 LokB 於 08-8-26 15:32 發表

似乎 plan B 會比較適合你, 亦都實際 d. 話晒你都有十幾年社會經驗, 讀完加埋張 cert 都重有競爭力.

plan A 實在太辛苦喇, 你重有 2 個小朋友要 take care, 怕應付唔黎... ...

民房

Agree on Plan B!!

大宅

醒目開學勳章

咁你讀完F.5之後會唔會繼續讀上去?如果會就plan a 
不過我認為plan b 會實際啲, 適合你多啲.

男爵府

畀面勳章

原文章由 LokB 於 08-8-26 15:32 發表

plan A 實在太辛苦喇, 你重有 2 個小朋友要 take care, 怕應付唔黎... ...

同意,似乎plan b更適合你既需要,而且相對上亦較為輕鬆
平平安安  快快樂樂  健健康康

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

2012年開始無會考, 到時既form 6考既試叫做香港中學文憑.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

感覺上讀F4F5好似好GENERAL,讀完唔見得好幫到你搵好工,你都係要繼續去讀其他文憑/證書。。。

除非你諗住轉行,如果唔係好似讀D專業D既COURSE或者考下專業試有效D。。。

大宅

Thanks all. 但如果我第時搵工, only Ive cert, 機會是否小d呢? Or same as F5 cert? Becuase most of jobs must be F5 level.

水晶宮

原文章由 candiceLingLing 於 08-8-26 15:42 發表
感覺上讀F4F5好似好GENERAL,讀完唔見得好幫到你搵好工,你都係要繼續去讀其他文憑/證書。。。

除非你諗住轉行,如果唔係好似讀D專業D既COURSE或者考下專業試有效D。。。 ...

我都覺得係...基本上中學會考成績都係對頭嗰兩三份工有用,之後你有工作經驗,D公司實情都唔會再睇你成績,會主要睇你有咩工作經驗同識D咩技能囉!至少嗰陣我幫我老細請秘書都係睇工作經驗同技能呢兩項多...坦白講,讀到咩學历,我同老細都唔睇.

依家中大持續進修又開始接受報名,勁多course,你可以上網八卦下,再唔係你諗下你想做咩行業囉,隨住呢個方向去諗讀咩黎幫助你做呢個行業咁.實際好多.

水晶宮

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-26 15:45 發表
Thanks all. 但如果我第時搵工, only Ive cert, 機會是否小d呢? Or same as F5 cert? Becuase most of jobs must be F5 level.

基本上依家唔駛理F5程度呢個要求架喇!你依家都卅歲又咁多實際工作經驗,基本上人地登廣告緊係發哂夢咁寫哂佢地最想請到係咩料既人啦!但佢地都係主要睇見你同你張CV嗰下之嘛!比着我當時見嗰D黎見工(我老細請秘書)既人,我完全無理佢係咩學历,只會睇佢工作經驗有幾多同埋學過D咩專業技能同埋睇埋個應徵者既表現等...就算我以前自己去見工,我本身係中五程度既,但我唔會理佢地要求咩中七程度咁,見工之嘛!咪入去見下囉!咁佢地打黎約我見工都係收到睇到我份CV至打黎約我啫,如果佢地D公司係真係咁介意中五中七程度既話,都唔鬼打俾我啦!咁多人黎應徵仲要後生過我又真係個個去哂大學畢業程度.

大宅

plan b 好d
讀Ive(基礎文憑) part time 係兩年制
一星期返三至四日,視乎你既程度,如果你無會考,可以用年長生身份申請

大宅

仔仔媽咪,

Thanks very much for your comment, it help me a lot. I will discuss with my brother tonight again. It seems plan B is better then plan A.

大宅

100% Plan B. Plan A wasting your time.

大宅

選 plan b 好 d. 我覺得唔洗由頭讀起囉, 只要你攞到張cert, 咁就可以搵份好d工, 更可以再讀上去.
讀書好呀, 而家d人個個都有張cert, 如果冇, 好似冇安全感咁. 我而家都讀書呀. 努力, 加油!

大宅

樓主~~其實我覺得 2個 plan 都唔多好, plan a 比較浪費時間, plan b 的話, ive 真係收你, 你都要一星期花好多晚上堂 (起碼 3晚 wow, 我老公幾年前讀過 一星期要返 4晚), 你要湊 2個小朋友喎, 一個 9歲, 一個 3歲, 都係需要時間去幫佢地睇功課 & 照顧, 我怕你開左個頭, 埋唔到尾, 到時白辛苦一場

其實你年紀都唔算細, 你工作左咁多年, 英文應該唔會好差, 你可以試下搵 HKMA OR SARA BEATTIE or OPEN UNIVERSITY, 佢地收生唔一定要 F.5, 如果你應付到, 得出黎既結果(文憑)會比你既 PLAN A & B 高

你可以考慮下 (你要對自己有信心呀)

伯爵府

我覺得 plan A 太花時間喇
plan B 我以前都讀過 ive 秘書, 一星期返三晚, 功課多, 好困身
若然你只係想單純拎文憑的話, 你不如出去讀 hkma d 文憑課程, 其間可以再自己去報 lcc , pitman 咪仲好

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

If u have 2 kids and like being a sec/assistant, plan b is better.

If u want to change to another field, plan a is better but I don't think u have the time with 2 kids. Also much much harder work.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔好意思.................其實你有無想過30歲還可以做祕書幾多年?

讀完祕書文憑,搵唔搵到工先? 祕書呢行是否傾向請d年青女仔呢? 好似30幾40歲的祕書都唔多覺眼有喎....mouth:

男爵府

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-26 15:22 發表
我現在30歲, 中三畢業, 在現時公司(trading)已經做了12多年了, 秘書, receptionist, admin於一身. 但是什麼文憑都沒有, 現打算讀返書, 有以下計劃, 請給意見, thanks.

Plan A
這條出路可 ...

Plan B讀文憑會好D.

首頁

尾頁

跳至