自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

您好,我都係正唸緊讀書呢個問題,我做咗全職媽媽4年,現在想找工做,但只得中五學歷,會考成績很差,講英文又唔得,普通話又唔得,找工做好無信心,所以想進修吓,我都係唸緊重讀中四,中五好還是讀D文憑課程好,請大家比些意見我.
樓主你都好吖,怎住都KEEP住返工,我係全職媽媽,幾年已無工作,找工做都唔知有無人請呀.

水晶宮

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-26 16:05 發表
仔仔媽咪,

Thanks very much for your comment, it help me a lot. I will discuss with my brother tonight again. It seems plan B is better then plan A.

唔駛客氣,查實我都係煩緊進修問題啫!尤其之前我叫做做過請人見人嗰個,知道依家D老細真係需要D咩,講真,之前有個應徵既,得中五程度(好似未讀完就唔讀出黎做野嗰隻),但佢周身刀,自己出面係咁讀商科之類既野,日文都考到三級(算係咁啦),基本上我地重點唔係太睇佢學历,係睇佢份人係咪勤力有責任心嗰隻,有D真係大學程度又係考咗好多cert番黎架,但佢地番一份工番一年又放自己假一年咁,我地問番佢點解,佢又九唔答八無個合理既解釋,跟住我同我老細都唔鬼理佢,繼續in人咋.查實D老細都好睇個人表現既,唔係淨係interview個表現,淨係睇你張CV,都會略知一二囉.

我依家都係keep住搵工做,啱啱五月我至quit左之前份工,依家又要親自教仔讀書,未必搵全職工做(好矛盾,但亞仔當然緊要過份工啦),依家我趁我唔可以完全地出黎做全職工時,我都係搏命搵D野黎讀下,暫時我都係報咗日文,其他仲睇緊.

ive都好既,不過真係side時間同辛苦D囉!我同你都卅歲人,都無咁多日子可以自力更生,我自己都會考慮呢點,所以都盡量唔諗嗰D一讀至少要讀四年嗰D課程,再係咁讀法,過多幾年我仔都十八歲咯...不過依家報嗰個日文課程如果要讀到一級程度都要七年...睇我係咪真係咁LIKE日文啦...見步行步.

大宅

仔仔媽咪,
oh!原來你個仔咁大個喇, hehe我以為你個仔仔係隻cat tim, because我响攝影特區見你成日post貓貓相.
我問咗ive, but on the waiting list, should be know when October. 咁我borther就話不如報讀d工商文憑課程, 我依家搵緊睇睇讀邊間. 如果大家有好嘅意願請提出, 謝謝!

禁止發言

好媽媽勳章

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

得罪講句,而家成街都大學生,人地唔太會理你係中三定中五,尤其細公司,所以如果有心讀,plan b會實際d,你可以check下,印象中ive秘書課程畢業已經算高學歷過中五
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我公司d祕書姐姐個個都30+,新請都唔請後生既

原文章由 晴B媽 於 08-8-26 17:56 發表
唔好意思.................其實你有無想過30歲還可以做祕書幾多年?

讀完祕書文憑,搵唔搵到工先? 祕書呢行是否傾向請d年青女仔呢? 好似30幾40歲的祕書都唔多覺眼有喎....mouth: ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

原文章由 政軒媽媽 於 08-8-27 11:03 發表
仔仔媽咪,
oh!原來你個仔咁大個喇, hehe我以為你個仔仔係隻cat tim, because我响攝影特區見你成日post貓貓相.
我問咗ive, but on the waiting list, should be know when October. 咁我borther就話不如報讀d工商文 ...

我都係因為個仔勁鐘意貓,所以搞到我呢個肥媽都鐘意埋一份咁咋!我仔仲有個幾月就十歲喇,依家佢讀小學真係非常時期,加上佢本身有學障同過度活躍,我真係要花多D時間落佢度囉!之前份工我番咗年幾,我仔D情況真係急轉直下,所以我至quit咗之前份工(仲有好多原因既).

查實睇你本身對邊行有興趣囉!同埋依家都卅歲,唔係十八廿二,真係無後生嗰D咁多時間去發展事業同行行都試,所以睇你經濟有無問題啦,如果只係一心想打工賺錢養家,咁就要諗番D實際野,好似我以前咁一心想入設計嗰行,但係之前廿幾歲顧住湊仔又屋企無錢要搵錢,結果一路都無讀,到廿七八歲至讀,但一入去讀發現個個都係後生仔女,啱啱出黎做,又知依家呢行勁難做得好,自己讀讀下又覺自己無咁既talent去做呢行,結果都係放棄咗.依家我搵野進修,我大佬都叫我咪搵D'不切實際'既野黎讀,搵到錢最實際,佢都叫我讀番秘書相關既野架...不過我又對秘書文職呢行厭厭地,但又好似以我咁既年紀又無咩工係有興趣得黎我又做到,所以依家都頭痛緊學乜好...

依家我都係隨住我既興趣黎學住野先咋!影相我又有興趣,語文我又有興趣,依家我都係周圍八卦下有咩我係有興趣又有機會試下做甚至創業,講真,學D野番黎都係自己既,學多D無壞.

水晶宮

原文章由 eeb 於 08-8-27 11:33 發表
我公司d祕書姐姐個個都30+,新請都唔請後生既

係囉,我之前間公司佔咗過半數都係30+喎...基本上秘書唔係請後生多,睇都係睇經驗同做唔做到野囉!我嗰陣做嗰間公司,有個老細請個秘書都好老,好似外省人咁,我地嗰陣都話,分分鐘連公司個清潔亞姐都後生過呢個老秘書,但佢人老啫,但我見佢做野都唔差,至少佢嗰個咁惡哽既老板娘,佢都可以服侍得幾好,至少唔會日日搞到佢老細BI LI BA LA咁啦!

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 平安 於 08-8-26 17:04 發表
樓主~~其實我覺得 2個 plan 都唔多好, plan a 比較浪費時間, plan b 的話, ive 真係收你, 你都要一星期花好多晚上堂 (起碼 3晚 wow, 我老公幾年前讀過 一星期要返 4晚), 你要湊 2個小朋友喎, 一個 9歲, 一個 3歲, 都 ...

SARA BEATTIE 係要求最小中五學歷架, 我前年讀過
不過樓主你要想清楚
如果你只係但求一cert傍身去搵工定真係想學到嘢囉
因為sara beattie我讀過, 學費好貴, $2,500一個course讀3個月多啲, 一星期一堂, 賣點係外籍老師教, 不過佢地教得好簡單, 派既notes又全係pt form, 老試又係short question, 上寫作班只係教你死背一兩種開頭同結尾既寫法!所以唔算好用囉!

如果學英文倒不如去british council......
好好過每一天......

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-27 12:18 發表

係囉,我之前間公司佔咗過半數都係30+喎...基本上秘書唔係請後生多,睇都係睇經驗同做唔做到野囉!我嗰陣做嗰間公司,有個老細請個秘書都好老,好似外省人咁,我地嗰陣都話,分分鐘連公司個清潔亞姐都後生過呢個老秘書,但 ...

中小型公司就會睇經驗多啲, 但大公司果啲就一定要有大學畢業証書.......未interview前又要test 中英文, 真係要過五關斬六將先入到去interview

伯爵府

Depends on what do you want to be?

I think you need a long-term plan. If you want to have a university degree and to change work field later (because there are so many different courses in university, accounting, marketing, etc.), then you may consider plan A.

But if you just want to be more practical & be a secretary for the next 10 years, then plan B.

Or you may choose some 'interesting' courses, e.g. make-up, skin care, chinese medicine etc. These courses can help people and can earn money. What I emphasis is that these courses are still professional and you still need to study hard (not just play).

You are now 30, so you better think carefully what you want to be for your next 10-20 years. It's still not so late but you need a right choice (you can't afford to waste any more time).

Anyway, I think study more is no harm to you, esp. when your kids see that you are so hard working, it also motivates them. This is what I've seen from my aunty.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

想提吓, 如果真係想考會考就要快, 今年既中四將會係尾班車響2009/2010年度考中學會考(2011都會有, 比人重讀); 之後, 就唔會再有中學會考. 今年既中三將會做白老鼠, 讀新高中課程, 然後響2011/2012 中六時考新既中學文憑試.

夜中學呢樣野, 相信都會隨住新3-3-4學制而要執笠. 新高中課程又通識又校本評核, 夜中學做唔到.

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-27 14:05 發表

中小型公司就會睇經驗多啲, 但大公司果啲就一定要有大學畢業証書.......未interview前又要test 中英文, 真係要過五關斬六將先入到去interview

都唔係架!我以往打工做嗰D都係大公司,基本上我中五程度仲要得嗰四分,佢地都請,同埋佢地真係唔多睇我學历,係睇我D工作經驗同面談既表現咋!大唔大學都係睇你係咪啱啱出黎做野同埋係咪做D高職位之類囉,實情,有好多大公司都一樣唔睇學历架!除非佢見你係fresh grad.啱啱出黎做野,否則唔會咁着重大學呢兩個字囉.

同埋,基本上人過咗廿八九,都可以入番大學讀書,因為大學既理據係話,滿廿八九歲人士,已是'成熟的人'(唔記得佢嗰句添...大致係咁既意思),even學历得中五,都可以報讀架...嗰陣我都有考理大設計系,不過畫得屎,最後我都係唔夠班後生爭,無位入,但就可以做後備生囉,有位至俾我入.mouth: mouth: mouth: 唔知中三程度收唔收呢?樓主你可以打去問下.差唔多時候架喇!上年我去考,都係依家咁上下時候報名,十一至十二月尾咁上下開始接受申請(唔太記得添),睇係咩系囉,有D一月頭就有第一round interview,之後隔幾個月又有second interview咁...依家好睇實D大學網喇!

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-27 14:03 發表

SARA BEATTIE 係要求最小中五學歷架, 我前年讀過
不過樓主你要想清楚
如果你只係但求一cert傍身去搵工定真係想學到嘢囉
因為sara beattie我讀過, 學費好貴, $2,500一個course讀3個月多啲, 一星期一堂, 賣點係外籍 ...

呢間係勁出名既秘書學校黎(無記錯的話),好似教埋人點化妝同儀容之類架,我以前有幾個朋友都讀呢間,係出名勁貴囉!我未讀過.

如果學英文,而樓主你又負擔得到學費,去english town讀啦,呢間我有好多朋友都話教得好好,不過全HK最貴又係佢,係咁2讀完都要幾皮野...但個個朋友都對呢間讚口不絕囉.相反英國文化協會,,,聽口碑似乎for 小朋友嗰D就好得囉,但for成人嗰D唔知點解好多人都話完全唔掂,叫我唔好報(之前我係一心想報呢間架!)...你可以參考多D意見,選擇下囉.

男爵府

回覆 #16 平安 的文章

HKMA OR SARA BEATTIE or OPEN UNIVERSITY

我想知e 兩個中文係咩?

珍珠宮

原文章由 119823620 於 08-8-27 23:45 發表
HKMA OR SARA BEATTIE or OPEN UNIVERSITY

我想知e 兩個中文係咩?

HKMA 香港管理專業協會
http://www.hkma.org.hk/front.asp

Sara Beattie College
http://www.sarabeattie.com/

Open University of Hong Kong 香港公開大學
http://www.ouhk.edu.hk/WCM/?FUELAP_TEMPLATENAME=tcSingPage&lang=eng

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-27 20:11 發表
都唔係架!我以往打工做嗰D都係大公司,基本上我中五程度仲要得嗰四分,佢地都請,同埋佢地真係唔多睇我學历,係睇我D工作經驗同面談既表現咋!大唔大學都係睇你係咪啱啱出黎做野同埋係咪做D高職位之類囉,實情,有好多大公司都一樣唔睇學历架!除非佢見你係fresh grad.啱啱出黎做野,否則唔會咁着重大學呢兩個字囉.

最弊我家陣搵果啲工, 有啲衰到不單要有大學學位, 重要ce英文有"C'先肯請呢!

水晶宮

原文章由 jacquesau 於 08-8-28 15:57 發表

最弊我家陣搵果啲工, 有啲衰到不單要有大學學位, 重要ce英文有"C'先肯請呢!

咁驚?我一直認為,學历唔係一個主要因素去令人去請自己架!事關我以往既經驗真係証實左好多次嘛!基本上interview同CV呢家野都係要黎俾自己响人地公司面前hardsell自己,令人有信心亦有個興趣有意去請你做野,所以我至講,讀到去中幾或者係咪大學GRAD.唔重要,呢D只係幫到你頭嗰兩三份工而已,人地都係睇你表現同埋你識幾多野,有無料到,如果淨係大學GRAD,但之後乜叉都唔再進修去學去攞其他cert.,三份工以後既工,真係未必有人會so你架!因為你既知識永遠停留你剛啱大學畢業既年代,無upgrade到囉!人地公司都係睇你幫唔幫到佢地賺錢,而唔會睇你讀中國文學有幾叻囉!咁出到黎做野來來去去都只係計加減數多(文職計),應該唔會要人成日x+y=Z, 做錯野俾老細XYZ就有~~

或者你又試下豁出去,得閒無事出去周圍去見D下下要大學grad仲要係個要求自己係無既工,睇下D公司會唔會請你,我有時都係咁,當攞個經驗囉!萬一俾我in到一份自己又啱心水既工,我都會考慮轉工架!

珍珠宮

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-8-28 21:43 發表

咁驚?我一直認為,學历唔係一個主要因素去令人去請自己架!事關我以往既經驗真係証實左好多次嘛!基本上interview同CV呢家野都係要黎俾自己响人地公司面前hardsell自己,令人有信心亦有個興趣有意去請你做野,所 ...

咁我其實有大學學位既, 但ce英文無"c", 但我試過apply 要大學學位+ce英文要"C"既工, 真係連入職試都無資格考呀!

而家個巿好靜, 我最近不斷咁send cv都無工見, 昨天先有一份咋!

首頁

尾頁

跳至