嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb三個幾月大, 常食手指, 可以點做

我的囡囡而家三個幾月大, 之前每到黃昏或食奶就喊,
最近發現她常食手指, 如果扯開她的手指, 她便會喊. 問過醫生, 醫生話食手指耐會今到d手指唔係咁好, 叫我比佢戴手套, 但又怕會影響她手指的發展.
大家有冇好方法?

複式洋房

Re: bb三個幾月大, 常食手指, 可以點做

三個月開始bb會踏入'口腔期', 佢哋咩都會放入口, 但因為始終仲細(得3個月), 所以就會食手指......

我囡囡之前都有咁, 我對佢嘅方法都幾殘忍架, 仲要好忍心添,就係'彈佢隻手手'喇!!! 哩個方法真係好work架, 但你唔好諗住彈一次就得喎.....at least要彈佢5次以上先得架! 仲有, 彈完佢話番俾佢知: '食手指就會俾媽媽彈, 下次唔好喇!'
唔好諗全佢咁細唔會明你講咩, 其實依家d亞b們好叻架, 教多一兩次就識架喇......俾d耐性啦!!

子爵府

我會給她奶咀.他日戒奶咀一定容易過戒食手指.

我個女14個月自動戒了食奶咀.我小時候都有食手指的習慣,好難戒的.我記得我當年要讀高班才戒掉.

大宅

我囝囝又係三個月大, 又成日食手, 我見到佢食就慢慢拎開佢隻手, 然後捉住佢隻手同佢講唔好食.

冇辦法, 慢慢教, 奶咀佢又唔係好食...

我個仔好得意架

子爵府

我囝囝又係三個月大, 都係咁, 滿月o個時係食雞脾位 (手指公對落), 跟住依家開始將 d 手指塞入口度食喇....哎...我已經由佢開始食手o既時候移開佢手架喇, 開頭都 ok, 但依家就慘喇, 一移開就喊, 比佢食就無問題....我諗我都係要試下彈佢喇....其實我都有比奶咀佢食架, 但係我又唔想佢食日都含住個奶咀, 我依家只係o係我唔得閒理佢o既時候先比佢食...唔知應該點做好...

大宅

我囝囝得兩個月大, 肚餓未有奶食時都係食手指公, 拎開佢隻手就會大叫, 我想比奶咀佢食, 但唔知咁細個食奶咀得唔得呢?
至於戒手指方面, 我記得我細個嘅時候又係成日食手指訓, 我亞媽會搽少少萬金油落我隻手指度, 一食度去就.......有陣薄荷味, 之後就唔再食啦 (係我亞媽憶述比我知道嘅), 唔知今時今日仲work唔work呢?

大宅

手指水有沒有side effect?

別墅

我會制止及用其他玩具引開注意力,唔贊成用奶嘴,對BB出牙不好。

首頁

尾頁

跳至