懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

妳地有無子宮肌瘤問題?

有左之後, 個肚成日抽住痛, 初時以為係子宮澎漲影響. 今日去照結構, 醫生話照到有個子宮肌瘤, 佢話好多孕婦都有...

大宅

有子宮肌瘤問題?

2003年有了BB之後就不停出血,醫生發現我有子宮肌瘤雖然醫生說不會引致出血,但休息了3個月才無出血。

大宅

我都有,唔係好大,都冇2CM,位置都對小B冇影响...
唔食燕窝就OK.

大宅

我都有, 由知道有時6cm左右到依家有成8cm
不過bb在肚已近36周; 仲"迫"左個瘤去一邊; BB的頭仔Size又過左個瘤; 我應該係可以順產的了....
都係唔好食燕窩囉...

複式洋房

我都有呀, 20 週時仲痛到入左1個禮拜醫院, 諗番都想死

大宅

有, 1厘米度大小, 但我不太覺得子宮有痛~

大宅

BK Milk勳章

我都有2厘米倒, 但我不知道點分係粒瘤痛囉!!
同埋真係唔食得燕窩咩!點解呢!

複式洋房

我當時係勁肚/子宮痛(好似M痛咁), 所以入左醫院, 痛到食止痛藥都止唔到痛呀!

複式洋房

我都有子宮肌廇呀, 在知道有1個多月的時候發現的,但醫生話好近出口,所以可能要開刀生....有時都會幾擔心架....

大宅

原文章由 happyjoyjoy 於 08-8-26 23:23 發表
我都有2厘米倒, 但我不知道點分係粒瘤痛囉!!
同埋真係唔食得燕窩咩!點解呢!

燕窩係高蛋白質,會養大你個瘤...
同埋飲食均衡就唔需要食呢d野,要咁補做咩...得個肥字...就算b瘦,食肉食旦瞓多d,咁都好夠.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

徐了燕窩,雞,養蝦,都唔好食,因含有激素,如果要食雞,只可以食嘉美雞.

伯爵府

我都係有bb 時發現有個瘤..但就無點痛過..只係試過7-8 weeks 時出血..但都唔知關唔關個瘤事..
跟住開刀生阿囡時順便割埋..

大宅

原來真係咁多人都有.
我都係照u/s先知子宮入面有個水瘤, 大約2cm.
醫生話個水瘤唔長大就無問題.
但我就唔敢食燕窩同雪蛤膏.

水晶宮

I have also
but not in 子宮, is 卵巢

大宅

BK Milk勳章

明白啦!!!sunggie....唔該你!!!

別墅

我宜家有左3個月, 初時成日痛以為子宮澎漲影響, 呢幾日仲摸到肚左邊有"舊野", 尋日去超結構話係子宮肌瘤黎.

我間中就會好似M痛咁抽住, 流晒汗, 好辛苦, 但我唔敢食止痛藥.

好擔心個瘤會影響到BB...

[ 本文章最後由 janicewongly 於 08-8-27 18:44 編輯 ]

別墅

原文章由 chachalai 於 08-8-26 22:38 發表
我都有呀, 20 週時仲痛到入左1個禮拜醫院, 諗番都想死

妳入醫院1個禮拜醫生俾d咩治療妳? 妳宜家生左未?

大宅

fishyvette,

在懷孕期間有沒有特別找較好的西醫或中醫? 咁妳最後是否都能順產呀?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 CLK-MB 於 08-8-27 10:30 發表
我都係有bb 時發現有個瘤..但就無點痛過..只係試過7-8 weeks 時出血..但都唔知關唔關個瘤事..
跟住開刀生阿囡時順便割埋..

我都差唔多, 不過唔同係我完全唔知, 平時照u/s時又冇發覺, 到開刀時醫生話你有個瘤喎, 不如順便割埋吖. 我話好呀, 唔該晒. 跟住覺得好彩唔覺意開咗刀.

複式洋房

I have many about 6-7. The largest one about 6.5cm and 好近出口,所以可能要開刀生....都會幾擔心架....Me too!
I'll have ultrasound examination after a few days. Hope to find that it is not getter bigger la.

首頁

尾頁

跳至