自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

前幾日去家計會做定期檢查, 醫生發現我子宮有一個細小的瘤, 立即幫我拆下送去瑪麗醫院化驗, 而且她發覺我子宮size不正常, 叫我去照超聲波. 今日醫生照時發覺我里面還有一個5cm大的瘤, 雖然不像是惡瘤, 但因size太大, 還是做手術會比較好, 不過她說她只是X光方面的醫生, 還是有待家計會醫生收齊哂報告再解釋給我聽......

當我想起一把刀要在我子宮切下去時, 我真的很害怕, 我還未生bb, 如果手術出錯, 我以後便沒有希望了
應當一無掛慮, 只要凡事藉著禱告祈求和感謝, 將你們所要的 告訴神. 神所賜出人意外的平安, 必在基督耶穌裏保守你們的 心懷意念. (腓立比書四章6-7節) :-D

男爵府

原文章由 韓國妹 於 08-8-26 21:26 發表
前幾日去家計會做定期檢查, 醫生發現我子宮有一個細小的瘤, 立即幫我拆下送去瑪麗醫院化驗, 而且她發覺我子宮size不正常, 叫我去照超聲波. 今日醫生照時發覺我里面還有一個5cm大的瘤, 雖然不像是惡瘤, 但因size太大, ...

你唔好咁擔心,醫生都話唔係惡廇,你不如等醫生解釋多點比你聽,快點去做OPERATION,我相信只係好簡單的手術,唔好諗咁多
有捨必有得 有得必有失

洋房

聽埋醫生講先, 唔好比自己太大壓力

子爵府

係 law, 多數係小手術 0者
好番咪可以生 bb law
god bless u

伯爵府

唔好咁擔心啦!無事既,祝你手術成功,身體健康!

伯爵府

未必一定要割左子宮, 我有 2個客又係同樣情況, 1個係因為個瘤太大, 因為係血瘤所以要成副割晒,
1個就剩係割左個瘤就 OK, 所以真係未必一定到全部割晒, 問清楚醫生要點做先.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 育兒性格勳章

Hi 韓國妹,
唔好亂諗野先,其實只係一個小手術,相對起開刀生bb既媽媽都係要面對差唔多咁既情況…加上現今醫學咁先進,如果咁都驚咁第日要生BB咪仲驚…

你要加油呀,要對醫生有信心,咁大家先會順利,因為至少你自已要身心預先準備好,咁先會成功嫁。

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

可唔可以去私家造微創手術,疤细好多,未來老公唔會以為你生過仔.

大宅

睛靈勳章

樓主,

吾洗擔心,我有個朋友都係前年做左手術,係私家醫院做,開刀攞左個瘤出黎,size 大約牛丸咁大,有2粒,無做微創,因為好貴,你有無買到保險?claim到嗎,如果有,去私家做啦,搵多個婦科睇,比下意見,小手術黎,吾會無得生,2件事黎既,最多吾可以咁快有bb姐 !話比男朋友知,等佢同你分擔下,吾洗咁吾開心架!
Get well soon !

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開刀生 bb 的都可再懷孕, 不要想太多.

將你們所要的告訴神. 神所賜出人意外的平安, 必在基督耶穌裏保守你們的心懷意念.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個朋友05年割咗2個BB拳頭咁大嘅纖維瘤
07年生咗BB
不過真係要放鬆D
瘤嘅嘢
壓力大反而仲易谷咗出嚟

子爵府

唔洗咁擔心既..D報告都未齊等埋D報告先啦
有無男朋友同老公..
同佢地傾下..
分擔下有人支持下會好好多

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

to get one more doctor's advice.

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

唔好太擔心~~而家好多女性都會有,例如朱古力瘤,水瘤~~好多都係良性既,睇左報告先啦,希望在明天~~最緊要有個健康既身體,take care~~~ 調理返好身體再唸生bb都唔遲啦

大宅

原文章由 韓國妹 於 08-8-26 21:26 發表
前幾日去家計會做定期檢查, 醫生發現我子宮有一個細小的瘤, 立即幫我拆下送去瑪麗醫院化驗, 而且她發覺我子宮size不正常, 叫我去照超聲波. 今日醫生照時發覺我里面還有一個5cm大的瘤, 雖然不像是惡瘤, 但因size太大, ...

唔使咁擔心, 而家做切瘤手術未必要開刀ga, 用微創, 傷口好細好細. 應該唔使成個子宮切.
加油!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唔駛擔心喎, 我都係04年割完瘤, 06年生阿仔, 我個瘤成13cm大 (好似一個新奇士橙咁大), 不過你最好揾多個私家醫生睇下

大宅

唔好咁擔心啦, 真係未必要cut成個子宮..
我都有個6cm朱古力瘤, 今年3月做完微創手術, 只係cut咗個瘤, 以家要keep住成避孕藥, 因為可以令到M來少d, 復發機會細d, 政府醫院以家都有微創手術做架啦, 交俾醫生去處理啦!

首頁

尾頁

跳至