自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

早上看報紙見到呢單新聞,感覺很難受. 我自己亦患有濕疹多年,這病真的很折磨人. 我初時只是主婦手,乜都試勻都医唔如好,後來去埋塊面,之後全身同手腳都有,痕、腫、醜非一般人可明白. 最慘是晚上痕到不能眠,對手不停搽cream都一d用都無. 睇過數個中醫都未見効,自然療法亦試過四次,用咗我唔少積蓄,但都唔得好無助. 直至近其我又試另一個自然療法, 感謝主,略見起色,雖然未好晒,但至少已可瞓到覺,D手指有番哂指紋,連我朋友見到我都問:做咗乜突然好咗.

雖然未好哂,但都想分享一下,与飽受此病的 人互勉:
1. 類固醇一停, 換來的是發到全身都係,請盡早遠離.
2. 我新睇這自然療法同我以往所看的,介口種類很 同,必必必介的有: 全部發酵發霉過的,即 全都豉油,豆鼓,油,醋,芝士,酒........你唸到比較深 色的調味料都 唔得.
3. 奶類全唔得
4. 所有甜食唔得.
5. 所有 水果同果汁. 係所有 唔得.
6. 所 有菇菌類一定要介.包括雪耳,云耳,靈芝, 蟲草...........
7. 西餅蛋糕中西麵包都唔得...
8. 所有豆類及發酵製品唔得. eg 豆腐,腰果,粟子,豆辦醬.......

仲有好多好難講晒, 所以講吓食乜.
所有菜可任色.
牛羊豬雞海鮮刺身蛋都可,但切記不 可有豉油醬汁麻油茄汁等調味.
飯,米粉,麵,河粉ok. 忌食粉絲烏冬
茶:綠茶,香片,水仙ok. 普洱/烏龍不可

願所有患濕疹的大人小朋友,盡早找到適合的治療,盡早康復

Typing    發表於 15-12-24 17:11
PCMW    發表於 15-12-18 13:24
tsung    發表於 15-12-18 12:21
la_source    發表於 15-12-18 12:01
edhepp    發表於 15-12-18 11:58
kittychung122    發表於 15-12-18 11:45

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:見到新聞有人因濕疹自殺,好想分享一下

請分享咩方法

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

加油樓主, 早日康復
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Jolin_Yuen 發表於 15-12-18 11:35
加油樓主, 早日康復

thanks

大宅

我都好深明皮膚病既痛苦,我有慢性蕁痳疹(即出風癩)幾年,嚴重起上黎係抖唔到氣,出入急症打針N甘多次,全身發痕起上黎我都試過有跳樓念頭,最後諗起個女唔捨得.........最後都係靠中醫調理,依家算係可以穩定左,但稍有鬆懈又會一發不可收拾!!!!!!痛苦!
i'm 雨婷寶

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

推....

睇到呢單新聞, 好難過....

樓主加油

公爵府

2024年龍年勳章

珍珠宮

BK Milk勳章

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

樓主加油!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

我都有睇新聞,好難過,我自己近年都無端端有皮膚病

男爵府

其實我仲未太識分汗斑同濕趁
係咪就痕同唔痕?

伯爵府

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我都曾受濕疹困擾, 好明白一開始只係小小紅點痕, 後來臉, 耳, 手, 腳, 連個胸都有....
果陣既滋味真係好難受, 果陣得20歲, 未結婚, 未生BB, 咩都未做, 但D皮膚已經差到咁...臉有濕疹, 連女人第二張連, 個胸都有..
真係灰到一個極點...
不過我比較好彩, 真係多謝上天眷顧, 試左幾個中醫後就搵到一個岩自己的, 睇左幾個月臉部分已經好左, 再睇一年整體都好返. 雖然有時都係會有D復發, 但已經唔係大面積大部位的復發, 只係可能隻手又出D咁, 再睇中醫一兩個月左右已經冇事..
類固醇真係害人不淺, 一開始用係work, 但一停用就又黎過, 仲發得更勁...講真濕疹後我真係唔點相信西醫...而家好多時有咩事都係睇中醫...
p.s. 但我冇乜戒口, 就算有都係戒下海鮮同牛...冇樓主你戒得咁清.
你一定好辛苦, 加油!!

大宅

我個女同老公都有濕診,但醫生話要介食牛,羊同海鮮喎,你會照食?

男爵府

我之前兩年都發得好犀利, 成條頸紅曬, 手, 腳都紅曬, 睇西醫唔得, 睇中醫差唔多一年都唔得..............之後, 無睇醫生, 係咁搵適合既潤膚膏搽, 跟住食多D菜, 食少D飯, 日日午餐或早餐食蕃薯, 之後慢慢有好轉, 而家好返有8成多!! 皮膚病真係好難受, 個陣沖涼都痛到好辛苦.........

水晶宮

好媽媽勳章

被病折磨,有時重要受人地d眼光呢

睇中醫前面個男仔生到全身都係濕疹(連我都識分別,知唔會傳染)男仔睇完個ec好驚咁攞支火酒消毒晒佢掂過d野,可想而知,剩係咁都好慘

我生暗瘡係面就感受到(我唔算嚴重),有d人當你怪物架

公爵府

我都有濕疹 , 相比起未算好嚴重,
多數時間身體好多地方一撻撻/損,
抓損左好返都有印...

我都明白㾗到瞓唔到
或突然醒來發現自己抓緊痕的滋味...

皮膚病的確是折磨, 願加油, 送上祝福給各位!

大宅

祝願 所有患者早日康復

伯爵府

我大女都系有濕疹, 一出世就有, , bb時, 人地話咩好咩好都試, 包括上山採藥(同婆婆), 中西醫一定唔會少, 有試驗血, 只系話少食2種食物(剛擇介), 就連拜神都試麻. 好彩衣家好番好多, 15歲了. 樓主加油, 心情好d病都離開你, 要保持渣cream.

大宅

can try shea butter oil.. it is very good!
& keep to see 中醫.

首頁

尾頁

跳至