自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:raintingbow 的帖子

我都係,可介紹中醫嗎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

洋房

我都有主婦手呀, 4隻手指也有, 幾年了, 而家睇左LI 個醫生, 好有心機, 教左我好多知識, 而家好好多了 (希望不要再發...)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我都係一個資深「濕疹」患者。 試過好多方

原帖由 cffw 於 15-12-18 發表
我都係一個資深「濕疹」患者。
試過好多方法,最後係改生活習慣,飲食習慣,轉所有skin care body care 再 ...
請問你可否pm我,咩食物點介法?

及選用咩lotion? 因小女(中學生)濕疹已困擾十多年,我不想她一世皮膚也是如此,現像荔枝皮。

萬謝!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

琥珀宮

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

miffyumiffy 發表於 15-12-18 15:51
我濕疹都十幾年, 飲藥方依家斷咗尾, 我曾經都長期抗爭

條方好簡單, 去藥店執, 只是十幾蚊。

1. 昆布、海草、大生地、夏枯草各一兩
2. 野菊花五錢 (分開包)

昆布海草好多沙, 我用水浸幾分鐘, 再用sau箕沖洗, 沖走d沙, 跟住用一個大煲, 煲滾水, 放(1)煲1小時後, 加野菊花煲多半小時, 加片糖調味。

煲好隔走渣, 放涼, 等d沙沈底, 容易d隔清d沙, 我用黎當水飲, 飲一兩天, 濕疹明顯收水, 飲了4天左右, suffer了幾個月的濕疹, 開始結痂痊癒。

Thanks!

侯爵府

痕到訓唔到一晚都覺辛苦,可想像長期係甘真係好折磨人

希望有呢個病的人快D好番

子爵府

健康真係好重要!
祝身體健康

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:見到新聞有人因濕疹自殺,好想分享一下

侯爵府

祝願樓主, 早日康復....

大宅

我有朋友d濕疹嚴重到夜晚訓教都出水,搞到要換床單和一浸臭味,要起身沖涼先可以再訓,而且試過夜晚無小便,致下半身腫脹,要半夜入急症留醫3日才能出院,另外試過同她聚會吃飯,她都像控制不住自己不停全身抓痕,可能因為太痕要不停縮頸縮膊頭好似抽筋咁,最大問題她因為抓痕之後啲皮屑藏滿於指甲縫中,,跟著看到她不斷將指甲縫的皮屑挑彈出來,我真係好怕「中招」,但當時人好像已經習以為上不當什麼一回事,但她説醫生叫她不須戒口,但我覺得這個我朋友睇佢有成10年的皮膚專科醫生係害她

子爵府

伯爵府

引用:Quote:原帖由 cffw 於 15-12-18 發表我都係

原帖由 wawaliluk 於 15-12-23 發表
請問你可否pm我,咩食物點介法?

及選用咩lotion? 因小女(中學生)濕疹已困擾十多年,我不想她一世皮膚也 ...
可以的話,送個女去空氣好國家讀書。

阿仔有頗嚴重濕疹,今年9月到英國讀中學,聖誕節回港,皮膚改善了很多,在當地毋須戒口,但在唐人街吃唐餐,都有些少痕,可能重味精!

公爵府

引用:Quote:原帖由 wawaliluk 於 15-12-23 發表

原帖由 db7mu23 於 15-12-24 發表
可以的話,送個女去空氣好國家讀書。

阿仔有頗嚴重濕疹,今年9月到英國讀中學,聖誕節回港,皮膚改善了很 ...
但一世不回香港嗎?

不能從其他方面改善皮膚狀況?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

引用:成個家族都有濕疹 , 手好返就到腳有 , 腳

原帖由 simple430 於 15-12-18 發表
成個家族都有濕疹 , 手好返就到腳有 , 腳好返就走返去手度 , 總之會搵個地方出現 , 但就未試過全身有 ...
我認同唔r濕疹就是好左一半,但大人易忍,子女唔肯忍。

珍珠宮

豆腐都唔得? 真係唔知

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Typing 發表於 15-12-24 17:17
24歲果個男仔果單新聞 ! 我知濕疹係好辛苦 , 樓主好返喺到分享都幫助到有呢個問題既JM , 希望各位身體健康 ...

我未好返,只能說好轉中,條路仲好漫 長. 最慘係我 女一向無,但這兩周突然出哂一粒粒,佢勁痕,我勁心痛, 慘過自己痕.

首頁

尾頁

跳至