自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

三年前上幼稚園我勁擔心,好唔放心
終於囡囡一日都冇喊過,仲好開心好叻咁過左三年
而家我三年前既感覺又返黎啦,下星期開學,
有一個星期適應,到後星期要全日啦,放3:20
雖然而家囡囡已經學識照顧自己,我亦同佢實習過
但我依然好擔心,怕洗手間dirty,怕大大後清潔得唔乾淨
怕同同學相處佢唔出聲,怕lunch食飯會好論儘,咩都驚
又要係囡囡面前扮冇事,唔比佢知我咁擔心,
老公話囡囡都好輕鬆,好快就會適應,只係得我驚,
仲笑我囡囡升小學仲反而要安撫我,
好似係我要學去適應多D
我都明白,不過真係唔知點解心好 " lawlaw亂 "
日又諗夜又諗,坐又諗訓又諗...唉

侯爵府

好媽媽勳章

原文章由 小木偶媽咪 於 08-8-27 01:21 發表
但我依然好擔 ...

我仔仔雖然出年先讀小学
但我已經担心呢样个样喇
而家担心緊揾边间小学喇
煩到我死添呀
自问自己係一个超級緊張既媽咪
真係好煩同好担心呢?

大宅

但我依然好擔 ...

我個感覺都同你差唔多,個女初初返幼稚園未喊過好快適應
仲有一個星期要返小一我個心又係擔心呢樣果樣
好怕整親.......點樣衝破呢個擔憂?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我只係怕佢跟唔上學習,而去厕所,佢4齡以要佢學,依到無問題~~~

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

洋房

小朋友是需要長大的

當大人不在身旁時, 小朋友的能力是遠超過你所想像的, 相信你的小朋友吧!

我們小時候時, 都是這樣長大的, 何況現在的小朋友比我們更聰明

但我依然好擔 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我都有少少擔心
我個囝係好痴身嫁

不過我覺得佢會應付同適應到
小朋友o既能力係我地想像唔到嫁

有時家長真係要學下放手喇

伯爵府

原文章由 開開心心 於 08-8-27 02:03 發表
小朋友是需要長大的

當大人不在身旁時, 小朋友的能力是遠超過你所想像的, 相信你的小朋友吧!

我們小時候時, 都是這樣長大的, 何況現在的小朋友比我們更聰明

...

無錯呀!佢地適應能力好強,我女女個時都係,我好擔心佢食飯,上洗手間問題,但你多多鼓勵佢,唔好比佢知你好worry

珍珠宮

畀面勳章

我囡係比較獨立既,所以我唔太擔心,始終要學識放手,雖然我得一個囡,但係如果樣樣都太緊張,我怕我會精神衰弱

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 開開心心 於 08-8-27 02:03 發表
小朋友是需要長大的

...

係架! 我仔個同學仔, 食飯超慢, 當初佢mami不知幾擔心.

上左小一只係幾個月咋, 佢mami話佢食飯不知食得幾快喇, 因為食完飯有其他activities, 當個個都三扒兩撥, 佢都唔會"衰"比人睇, 所以peer "pressure"真係有效架.

等待驗證會員

我唔會話你痴線, 因為我都曾經經歷過, 但真係要學識放手, 特別如果阿女正式開學之後, 番屋企講阿老師點點點, 阿同學點點點, 你千祈唔好咁緊張添呀, 你的反應會直接影響阿女的學校生活同人際關係架, 所以唔好咁緊張, 小朋友有自己的適應的方式架, 放心la

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最擔心就係囝囝要好早起身, 校車7:15am就到, 要6點幾起身, 呢間學校比人地早返, 因為要d小朋友返去做早操喎.

至於食飯, 我囝囝都好'now攪', 預左套校服要日日洗, 不過聽講小一會有人幫d小朋友, 我唔係太擔心.

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Teresa 於 08-8-27 10:34 發表

係架! 我仔個同學仔, 食飯超慢, 當初佢mami不知幾擔心.

上左小一只係幾個月咋, 佢mami話佢食飯不知食得幾快喇, 因為食完飯有其他activities, 當個個都三扒兩撥, 佢都唔會"衰"比人睇, 所以peer "pressure"真係有 ...

Yes, agree..."peer" pressure is very workable

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

但我依然好擔 ...

我同你一樣, 囡囡都係下星期返小一 , 食飯我唔擔心, 最擔心反而係toilet 問題 , 怕 toilet 污糟 , 唔抺就坐上去 , 又怕佢大大後抺得唔乾淨 (因為而家囡囡抺得唔乾淨, 有tissue 痴左係pat pat 度) ,又驚佢比人蝦 , 係咪我緊張得滯呢

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 LeeAnnMama 於 08-8-27 04:10 發表

其實我同你正正係一樣~
3年前我又係好擔心,不過阿女同樣係一日都冇喊過.
佢仲真係過得好開心添~
到左今年我又係好擔心,擔心學校洗手間唔乾淨(須然
我已經買左大量o既消毒濕紙巾比佢坐上去廁板前抹
下先),不過我仍 ...

我都諗過買消毒紙巾比亞囡去toilet 抺乾淨先坐 , 但老公話唔好買 , 仲話 "你買咁多野要佢拎 , 佢到時都未必做到咁多啦 , 咪盞佢論論盡盡, 得架啦 , 你唔好睇少佢啦, 要學下放手 , 唔駛咁緊張"

老公唔擔心 , 因為佢話囡囡實得 , 叫我放心 ....

比上不足 ,比下有餘           願我們身體健康 ,闔家平安

禁止訪問

大宅

我囡囡09年先上小一...但我都樣樣檐心..又其去大小便~~比人蝦...唉

伯爵府

好媽媽勳章

我都有小小擔心, 係怕時間長左佢唔習慣啊, 不過深信佢可以慢慢適應, 俾多d信心佢地吧

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你呢種心情我呢幾日都經歷緊,不過我仔仔只係讀K1,我驚佢唔識自己痾尿,驚佢會喊,驚佢唔肯坐定,總之乜都驚好擔心! 但尋日佢返學時學校安排家長上禮堂(本來陪緊佢上堂),離開佢20分鐘,係禮堂有個大屏幕睇佢係課室嘅情形,當鏡頭一影到佢時,我好想喊呀! 原來佢已經大個仔,佢不但無喊,仲好叻咁係到砌lego,今日開始唔使我陪啦!真正自己上堂,我又唔捨得佢長大得咁快!我諗我都係痴痴哋!
我要記得幸福......

子爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 一仔媽咪520 於 08-8-27 01:40 發表

我仔仔雖然出年先讀小学
但我已經担心呢样个样喇
而家担心緊揾边间小学喇
煩到我死添呀
自问自己係一个超級緊張既媽咪
真係好煩同好担心呢? ...

me too , 我囡囡都係出年先讀小學, 但我都係已經担心找學校啦, 又擔心佢唔識照顧自己啦, 我諗做左媽咪係會咁架啦!!!!!!

首頁

尾頁

跳至