母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢2日流鼻水好辛苦,湊住b自己好累但休息不到,之前大肚時醫生開過收鼻水藥,現在食會不會影響bb食嘅奶?本想死頂的,但流鼻水流到眼都睜唔大

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 tsebobo 的帖子

如果唔想吃藥,又想快D好,我會勁飲暖水,或加檸檬,再吃奇異果/橙。

少肉多菜,多休息,盡量唔用樽,要埋身餵,咁便可以自己順便休息一下。

P.S.
怕傳染比BB,一定要戴口罩及勤洗手
參考下
:
http://www.breastfeeding.org.hk/faq

Q24. 媽媽生病時可否吃藥?

媽媽生病時最好找對母乳有認識及支持母乳餵哺的醫生診治,並告知醫生妳正在餵哺母乳,以確保所服用的藥物(即使是抗生素)對寶寶是安全的。其實大多數常用的藥物,服用後只有極微量藥物會進入母乳。但請注意,孕婦可服用的藥物,哺乳媽媽未必可以服用。如有疑問,媽媽可向母嬰健康院或衞生署母乳餵哺熱線 2961 8868 查詢。

男爵府

回覆:hello_rabbit 的帖子

Thanks

子爵府

回覆:餵人奶食藥問題

睇醫生,一陣惹埋比bb仲慘呀,食收鼻水藥一定要飲番多啲水,否則會少啲奶架

男爵府

引用:呢2日流鼻水好辛苦,湊住b自己好累但休息不

原帖由 tsebobo 於 15-12-18 發表
呢2日流鼻水好辛苦,湊住b自己好累但休息不到,之前大肚時醫生開過收鼻水藥,現在食會不會影響bb食嘅奶?本 ...
睇醫生啦

男爵府

回覆:Maygo 的帖子

多謝各位

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊