自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我識得個媽咪,佢女次次測驗考試英文科都唔合格,最近佢話有間專補呢間學校嘅學生,只操卷成績一定掂,因為學校多數出返之前嘅past paper。有用咩?

水晶宮

回覆:小學操原校 past paper 會提高成績嗎?

內容一定會變,形式大致相同

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但很多小學係考試卷唔會流出,測驗卷就可能有派給家長睇。

miumiu98765    發表於 15-12-19 10:51
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

咁不如欏pass paper黎做好過,洗乜去補習!
全部唔合格,真係要諗計打好個底,操卷都冇用!

水晶宮

miumiu98765 發表於 15-12-19 10:07
我識得個媽咪,佢女次次測驗考試英文科都唔合格,最近佢話有間專補呢間學校嘅學生,只操卷成績一定掂,因為 ...
我仔女小學會出番,有時係一毛一樣,所以我會比家姐份卷弟弟做,真/係會執到分架!就算唔完全一樣,形式,字眼都差不多,有着'數

而家中學,老師都比 p a s t p a p e r 學生温習,即係有用啦!

wcpcelia    發表於 15-12-21 14:59

子爵府

有,小學不是考公開試,想試卷成績好,操原校卷有用。

但你話佢不及格,我覺得未到操卷呢步。要打返好個底先,本身要考既知識都未掌握得好,操卷無意思。我覺得操卷要本身已經7788,操然後操卷熟習題型,操速度,咁先有用。

但自己學校卷唔洗去補習社,搭校車時多口問多句都有啦!補習社操人地卷就差唔多,但小學無必要咁顛。

miumiu98765    發表於 15-12-19 10:50

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔覺得

伯爵府

2024年龍年勳章

操卷非長遠嘅學習方法,老老實實從底補起先係正道

伯爵府

好媽媽勳章

要操卷,首先要有一定底子。操卷係用黎熟習考試模式,學習考試技巧。係有用的。

但如果本身程度不足,最好先由根本著手,重新學習。

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

伯爵府

引用:要操卷,首先要有一定底子。操卷係用黎熟習

原帖由 See 於 15-12-20 發表
要操卷,首先要有一定底子。操卷係用黎熟習考試模式,學習考試技巧。係有用的。

但如果本身程度不足,最好 ...
係,我都係先溫好哂習,熟哂書,再比passpaper個女做,咁就事半功倍,洗鬼比錢補習社攢。

男爵府

我有咁做, 不過唔成功, 因為一年深過一年

珊瑚宮

成績未必高,因老師都唔係儍的
但習慣咗個形式,小朋友臨場表現可以穩定d

琥珀宮

畀面勳章

梗有幫助啦

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我知我仔有唔少同學有操,

對成績我相信有幫助,

但對知識方面無幫助。

水晶宮

好媽媽勳章

我女有做3年前哥哥嘅卷,測驗考試前做一份,平時無其他。我都唔知有幾大幫助,但至少佢會熟習個模式,個心無咁怯。
舊年p3 全級第2.

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

首先要溫好書操卷才有用,唔係對住份卷都唔識填,點操呀?!

珍珠宮

引用:我識得個媽咪,佢女次次測驗考試英文科都唔

原帖由 miumiu98765 於 15-12-19 發表
我識得個媽咪,佢女次次測驗考試英文科都唔合格,最近佢話有間專補呢間學校嘅學生,只操卷成績一定掂,因為 ...
中文和英文, 除左課文填充, 操卷係冇用。。語文係沈返嚟。。尤其英文d pronoun, preposition, 如睇得書多, 一讀條題目已知放邊個字會順口。

男爵府

我以前都有做大我兩年既哥哥舊考試卷ok喎

水晶宮

會, 但我唔recommend, 我仔初小時有人比past paper我, 但到小三四, 我已經無要past paper, 因為如果太依賴past paper, 讀書就不夠全面, 到呈分試時無past paper就死路一條, 呈分試先最緊要

首頁

尾頁

跳至