自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

橫掂佢成日都唔喺屋企, 襯佢唔喺度時, 換哂屋企d鎖

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-8-27 23:04 發表

你的資料好有用, 如果樓主睇到一定可以解決到而家佢的問題, 咁樓主可唔可以而家就自行換左屋企 d 鎖唔比佢 c6 入屋呢?

其實樓主自己想唔想咁做,樓主之前話對c6仲有感情.佢會唔會做得咁決呢.
而且佢c6會唔會搵人開鎖呢,始終佢都係業主,開鎖都唔犯法.
我覺得最主要係有分居證明同共樓證明先,其他都唔係太重要.
(喱d證明係要證明長期都係你共,唔係一兩個月.)

男爵府

小朋友永遠係俾自己最大既一個原動力,為左2個女同自己,唔好放棄。

我老公係大陸人,我們結左婚10年,個仔係3年半前出世,出世個年我老公都未落到黎香港,個仔未出世個陣都話會陪我坐月,最後到我穿羊水都係自己去醫院,到bb出世第三日先話做到個「雙程證」落黎。
個仔出世幾個月,我老公同我提出離婚,我喊到癲左,我朋友知道都驚我會出事,但後來我想通,我個仔係我既原動力,係因為個仔我先變得堅強,我同c6講「多謝!!!多謝你俾左個仔我」

別墅

最緊要要有一直共樓既證據.如果是我偷偷回家換鎖.
請明共同業權可唔可以單方面租樓俾其他人, 如果可以我會換鎖搵friend扮租客叫佢走

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主~
層樓係你供0既~咪搵日返去換曬d門鎖.唔好比佢返黎囉.
做咩咁蠢自己走左去姐.
依家最緊要拎返層樓先.佢話要同你爭女,咪由佢爭囉.你問佢有冇養過d女同老婆.爭爭爭~佢依家佢就爭人周身賭債啦~叫佢攪掂自己d.so周屎先好黎爭!
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

男爵府

唔開心嘅時候一定c有,但要去做吓其他嘢,搵人吹吓水,我有2個case同你分享吓,一個係我呀哥,一個係我由中一到現在嘅朋友。
我呀哥嗰單:有一個女人做二,三線model,當時跟緊一個所謂xx大佬,我哥係xx大佬嘅豬朋狗友,話說xx大佬周時冇日係佢d朋友前打佢條女,我哥懶有同情心去阻止,(可能已經對佢有feel),...就咁兩玀相遇,為咗個女人,我哥得罪個大佬,於是搵咗個xx叔父幫手...最後個女人跟咗我a哥,(係味好似d電影橋段呢,不過係真嘅)
我哥比佢迷到溫溫鄧,就算冇錢佢都借大耳o,比佢買鑽戒同d名牌,佢仲同我哥生咗兩個女,事發後十年,佢話要搵嘢做,做做吓仲搵埋第二個男人tim,我哥嬲到打佢,佢搬開咗住,冇幾耐收到律師信,話已幫佢哋攪掂d離婚手續,兩個女仲要歸晒個女人,
我哥發晒巔,要跳樓,(好最後交低身後事時搵咗我家姐出嚟傾,話對我家姐唔住,原來佢除咗借大耳o,仲問我家姐借過,當時我家姐話”物”你咁蠢簽字離婚,佢話佢冇簽過,可能係一次飲到啤啤fu嗰時,記得佢唔知叫佢簽物東東,咁就簽咗,個女人仲靜雞雞攞走晒d女嘅証件,依家女人冇,d女又冇,仲要周身債,d大耳o好兇,爭街數80幾万,你話我亞哥唔死有物用。

男爵府

case二,我個舊同學,話說佢老公於中學時認識,拍咗好耐拖,同居,離離合合,終於結咗婚,佢以為佢老公會收心養性,點知又係得個吉,我同學氕傻到幫佢生,希望留住佢,係初時都幾好,但冇幾耐當屋企係酒店咁,我記得佢同我講,有次落雨落到狗c咁,個仔發高燒,叫佢一齊帶個仔睇醫生,佢唔理,照瞓到隻豬咁,我同學謂有自己咩住個細路,担遮叫的士。
呢單到算,我同學發覺佢老公爭咭數,仲幫手佢還,之後又好d,
後來唔見咗一排,返來話會改過,原來又爭咭數,仲叫我同學再按層樓,揘比佢還咭數,最後梗係又消失咗,人間蒸發,可憐我個同學仲希望佢為咗對仔女會迷途知返,我同學聽成日打探佢d消息,但都係白費,後來佢有個良心發現嘅朋友同佢講,叫亞嫂唔使再搵,佢有第二頭家,好似仲有個女tim,...

我比你聽呢兩件事,目的希望你唔會去自殺,可憐,淒慘嘅都仲有,你要堅強d,當為咗兩個女,慢慢守,希望兩個女會明白,唔開心要同人傾吓。

複式洋房

原文章由 szeyee1999 於 08-8-27 22:27 發表
其實你可以去灣仔家事法庭單方面申請離婚,唔需要好多錢,大概千兩蚊左右.但需要提共分居證明,證明你哋已經分居一年(基本上你自己講已經一年.佢哋都會信.)一年之後就可以判到你哋離婚.至於層樓你要提共係你一直共樓既 ...

點樣證明?
用我的戶口供,算唔算證明?
不過我都係出糧在我戶口拎錢放入供樓戶口,
咁會唔會有問題?

分居又點證明?

仲有一樣問題,
好似話要爭野一定要搵律師?係唔係的?
我要拎2個女撫養權,算唔算爭?
係的話我都打算申請法緩的了!

另有一樣,
最慘係我媽係公屋,
我住太耐,
會唔會影響她份租約?

[ 本文章最後由 不開心的女人 於 08-8-28 09:15 編輯 ]

複式洋房

kkwwpig,let_itbeeee,

多謝你們的分享!

放心,我唔會自殺!

要死, 我生完大囡坐月時就跳左樓,

當時真的很無助,

我都撐到,

現在我識行識走,

身體又無咩,

又有份好工作,

一定唔會自殺咁益他,

點知他會點對我2個女!

複式洋房

原文章由 szeyee1999 於 08-8-27 23:55 發表

其實樓主自己想唔想咁做,樓主之前話對c6仲有感情.佢會唔會做得咁決呢.
而且佢c6會唔會搵人開鎖呢,始終佢都係業主,開鎖都唔犯法.
我覺得最主要係有分居證明同共樓證明先,其他都唔係太重要.
(喱d證明係要證明長期都係 ...

是的, 如果係咁我收返層樓都無用,
就算他唔搵人開鎖,
在門口嘈我都唔得他死,
他第時唔住遮,我仲要見人!

另外我都怕嚇親2個女,
就算換鎖我都唔敢帶女返去住!

現在我仲要防他搶左個女唔比返我!
始終都未有判令係俾左我,
他係爸爸有權帶女走,
所以我唔敢反面得太勁!

男爵府

mouth:

複式洋房

如果他係那些c6,
包2奶一走了之仲好,
他又咩都要爭.
他對2個女真係唔太差,
見面時都會陪她們玩的,
係衰爛賭!

但剩係這樣野都夠死啦!係咪?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 不開心的女人 於 08-8-28 09:12 發表

點樣證明?
用我的戶口供,算唔算證明?
不過我都係出糧在我戶口拎錢放入供樓戶口,
咁會唔會有問題?

分居又點證明?

仲有一樣問題,
好似話要爭野一定要搵律師?係唔係的?
我要拎2個女撫養權,算唔算爭?
係的話我都打算申請法 ...

放心wor~~你有固定職業,2個小朋友一定係判俾你,佢根本無得爭,至於層樓,如果係你戶口供的就無問題啦,你重可以反告話佢無供過層樓都得啦,只要有証明佢無錢入過你戶口咪得lor......

複式洋房

原文章由 rebecca0113 於 08-8-28 09:24 發表

放心wor~~你有固定職業,2個小朋友一定係判俾你,佢根本無得爭,至於層樓,如果係你戶口供的就無問題啦,你重可以反告話佢無供過層樓都得啦,只要有証明佢無錢入過你戶口咪得lor...... ...

點證明他無錢入我戶口?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 不開心的女人 於 08-8-28 09:26 發表

點證明他無錢入我戶口?

咁佢係咪無試過入錢去你銀行戶口先?係咪得lor.我以前個律師話佢証明唔到有出過錢供樓同養你們就muk都可以win...
同埋看來佢都係無正式工作啦....
重偷過錢
這些都對你很有利的
你唔好再諗啦
快的行動啦.......

男爵府

叻女!

原文章由 不開心的女人 於 08-8-28 09:17 發表
kkwwpig,let_itbeeee,

多謝你們的分享!

放心,我唔會自殺!

要死, 我生完大囡坐月時就跳左樓,

當時真的很無助,

我都撐到,

現在我識行識走,

身體又無咩,

又有份好工作,

一定唔會自殺咁益他,

點知他會點對我2個 ...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

原文章由 szeyee1999 於 08-8-27 22:27 發表
其實你可以去灣仔家事法庭單方面申請離婚,唔需要好多錢,大概千兩蚊左右.但需要提共分居證明,證明你哋已經分居一年(基本上你自己講已經一年.佢哋都會信.)一年之後就可以判到你哋離婚.至於層樓你要提共係你一直共樓既 ...

不過樓主好似話層樓係上年先買
仲係 2 個人名喎
好似唔係好講得通分居咗一年?

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 KCKmom 於 08-8-28 10:11 AM 發表

不過樓主好似話層樓係上年先買
仲係 2 個人名喎
好似唔係好講得通分居咗一年?

咁就要睇下係上年咩時間買啦... 如果係年頭或年中就得....

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

不開心的人不應該是你, 應該是他....
因為 ~他已經失敗地輸了頭家, 而你應該開心先岩, 因為 ~你已經重新, 可以再計劃你以後既美好人生~
加油呀, 為咗2個女同自己, 堅決D放棄對自己唔好既嘢, 努力GO ON撐住呀~

男爵府

樓主...佢呢D人唔死都唔駛恨架!你離開佢仲有D歡笑呀!一陣D人追起數上黎,嚇親兩個小朋友呀!走啦...

首頁

尾頁

跳至