論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人現欠入境處最後手續便可來港,是不是最初來港的三個月是不用發公眾假期的薪金呢。那麼,如她10月中來,到時聖誕節和新年的假期便可不用發錢給她。
這樣對嗎???

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

原文章由 貓姐 於 08-8-27 16:43 發表
佢地唔係放公眾假傢, 佢地係放勞工假既.
冇easter, 冇12月26... 仲有d既, 我唔記得左
仲知, 頭3個月既勞工假, 要放比佢地, 但可以no pay leave

貓姐:
我新工人後日到了,如果工人要求要$唔要假,咁我應該點做呢,有無休息日同勞工假既假期簽收紙sample呀?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原文章由 貓姐 於 08-8-27 17:16 發表
其實都有辦法既, 但唔知你講唔講得明比你姐姐聽囉

例如:
10月1日係勞工假, 姐姐唔放照開工, 通知佢會後補假比佢
10月5日係星期日, 姐姐既休息日, 叫佢開工, 會補錢比佢
同一時間, 10月5日叫佢補返10月1日既勞工假, ...

我想問吓姐姐唔放星期日, 我哋補錢比佢應該點計, 係咪$3480/30就得架啦
http://hk.myblog.yahoo.com/aranliu/

首頁

尾頁

跳至