跳至
[2004年或之前] 返小學啦!

首頁

尾頁

別墅

哈哈!咁又識咗六年有多啦!班小魔怪都返小學啦,各位心情點呀?
歡迎大家Click去睇Celia&Amelia's Blog ******************************************************* :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o

大宅

心情好平靜,覺得自己好似又老左
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

男爵府

覺得時間過得好快.
以前 Cervina 是一個肥妹, 現在己是手腳長長, 小學生的模樣了

原文章由 macaw 於 08-8-27 09:41 PM 發表
哈哈!咁又識咗六年有多啦!班小魔怪都返小學啦,各位心情點呀?

別墅

上星期一Celia開學,佢好利害,早上四點幾就起咗身啦!

歡迎大家Click去睇Celia&Amelia's Blog ******************************************************* :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o

男爵府

咁早???!!!

原文章由 macaw 於 08-8-31 10:58 PM 發表
上星期一Celia開學,佢好利害,早上四點幾就起咗身啦!

別墅

佢每次有特別事都好早起身!

大宅

好媽媽勳章

咁大家開始換門牙未呀? "一姐" 係中秋節換了兩隻,依家個樣真係好攪笑,有時講野會噴口水,我想問下需要特別照顧甩了牙的地方嗎?
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

好媽媽勳章

"一姐"返學都算習慣,唯一最唔喜歡的科目是普通話,佢話唔知老師講乜?第一次同佢溫書,叫佢寫中文科詞語預備他日要默書時,唔駛臨急抱佛脚,佢為了寫"甚麼" + "問"2個詞語,喊佐2個鐘,我都有同班主任傾,佢話比d可時間適應,可 能幼稚園時完全冇試過溫書,所以.....唉

不過,佢最鐘意係數學科,有次佢去佐個朋友仔屋企玩,見到人地有補充練習做,叫人地媽咪送本俾佢做,佢e家做得好開心,不過,當佢唔識做時,佢又發自己脾氣,我就同佢講,唔咳!停呀!
就算全個世界 亦都失去 他也在這裡 全場突然寂靜 他都給我衷心的讚許 就算誰愛過我 又給收去他熾熱不退 旁人視為負累 他偏不覺苦 靜心等我歸去 如何大成大敗 他的寵愛中 亦都只有一歲 共誰玩 共誰做伴侶 進步到 某一點 熱情就會退 共同進退唯獨是父母這一對

大宅

話都冇o甘快, 瑤瑤都返o左4個星期學o刺, 佢適應得都o吾錯, 係投訴過d飯盒難食law(肥妹仔最緊張食野)mouth: , 其他就冇咩o刺, 佢學校都係比較"hea", 所以仲係好輕鬆.

大宅

開學未足一個月,丸丸學校都開始進入作戰狀態,等閒都有6-7樣功課,好在有過哥哥經驗(當年刻骨銘心既惡夢mouth: ),早於上年暑假已經開始畀丸丸上公文,所以先至"操"到佢而家功課快靚正咋

男爵府

大家好~~好耐都無見大家啦~~!

先講我自己先~~
真係唔覺唔覺,咁就六年啦!識你地時我仲要返工,阿仔歲半我就離開工作湊仔去,一年後發現阿仔有發展障礙,好不容易依家話升小學,每次諗番呢幾年,好自然又有d眼濕濕.......不過,大家有路邊社消息o既,就知道......我又返番工啦~!又係做番老本行.

至於承少,佢適應得非常之好,而且我搵同學仔媽咪幫我接佢放學,睇佢做功課,所以佢都唔使我勞氣,例必嚮我放工返到屋企之前已經做好晒功課.課外活動非常繁忙,逢星期一及三放學後學煲冬瓜,星期二及四就英文小組,另外逢星期二晚學琴,星期日操單車,我仲要搵時間出嚟同佢睇圖書,真係要跟足時間表做人.

男爵府

Cervina finally 換 her first 牙 which is the lower 門牙, not bad!

原文章由 cacalam 於 08-9-24 03:08 PM 發表
咁大家開始換門牙未呀? "一姐" 係中秋節換了兩隻,依家個樣真係好攪笑,有時講野會噴口水,我想問下需要特別照顧甩了牙的地方嗎?

男爵府

承媽,

"我搵同學仔媽咪幫我接佢放學,睇佢做功課,所以佢都唔使我勞氣,例必嚮我放工返到屋企之前已經做好晒功課.課外活動非常繁忙,逢星期一及三放學後學煲冬瓜,星期二及四就英文小組,另外逢星期二晚學琴,星期日操單車,我仲要搵時間出嚟同佢睇圖書......"

that is good! i wanna have someone help my girl to finish her homework, too!

大宅

嘩, 好耐冇login, 差d 連password 都唔記得 :-P

cacalam,
果時大仔都係冇左2隻門牙, 9到講野會噴口水+咬唔爛d嘢食, 所以佢食飯要出動scissor.
果2隻門牙我足足等左1年先出呀!

大宅

等我又講下星仔小一既生活先~~

星仔學校中文係用普通話教, 但佢似乎未明白中文老師講mug, 我唸都需要d時間去適應. 學校功課都唔算多, 每日2-3樣. 佢都好喜歡返學.
課外活動都好多, 游水和非洲鼓係佢至愛呢!

大宅

好媽媽勳章

冇錯勁噴口水! 仲有隻牙, 甩同唔甩之間,佢地就話痛, 所以, 就成日用口刨蘋果, 早d甩....

原文章由 tin_tin 於 08-10-12 17:00 發表
嘩, 好耐冇login, 差d 連password 都唔記得 :-P

cacalam,
果時大仔都係冇左2隻門牙, 9到講野會噴口水+咬唔爛d嘢食, 所以佢食飯要出動scissor.
果2隻門牙我足足等左1年先出呀! ...

大宅

好媽媽勳章

第一次中文評估(Test), 50分滿分, " 一姐"38分回來, 因重組句子錯晒...

明天第一堂小提琴, 阿女話好心急, 好緊張, 好興 wow......

[ 本文章最後由 cacalam 於 08-10-14 23:39 編輯 ]

大宅

原文章由 cacalam 於 08-10-14 23:37 發表
第一次中文評估(Test), 50分滿分, " 一姐"38分回來, 因重組句子錯晒...

明天第一堂小提琴, 阿女話好心急, 好緊張, 好興 wow......

第一次test有38分都唔錯啊~~

重組句子錯晒係因為唔識果d中文語法. 可以+強訓練下, 我大仔果時做過一本唔記得x思/思x ge "重組句子"練習. 都幾好.

小提琴....我至怕果d "gur"雞聲 mouth: 希望一姐"gur"得開心

大宅

原文章由 cacalam 於 08-10-14 23:37 發表

駛駛要d補充練習看下門口呀?
我有本中文重組句子練習幾好,岩洗就隨便出聲啦

男爵府

好開心呀~~!阿仔依家開始有出恆齒o既跡象啦~~!

不過佢下顎最中間o個兩隻都只係鬆,仲未甩......
唔知應唔應該帶佢去脫呢~~?

至於補充練習......承仔都係一個禮拜得一至兩日有時間做吓......
但係d新詩形式o既閱讀理解就出事......聯想唔到,要畫公仔畫出腸.

你地阿仔阿女學校有無用d網上學習平臺呀?
唔知點解,我覺得好鬼難登入,個web page要load好耐,有時仲會load唔到!load到呢......有d又深到c!!!!!

首頁

尾頁

跳至