自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

夜媽媽問煮餸希望有人問啦我仔童軍去露營要比賽煮食,佢話比賽其中一款指定菜式是味噌湯,但味噌要自製唔可以買現成。我真係唔識味噌可以自製喎,上網找,雖可以自製但好複雜,有的要發酵一年,有的都早一日要預先好,我覺得無可能童軍仔去露營會整D咁複雜嘅餸囉。唔知我啱唔啱呢?

珍珠宮

親子王國15週年勳章

可能係指用味噌開湯.自己加料.唔可以買已煮好加咗料嘅味噌湯.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:急!味噌湯(麵豉湯)的味噌可以自製嗎?

應該係指唔可以買現成一包包有晒材料即沖黎飲個d~ 要自己準備定一盒味噌(紅/白)/昆布e等材料,到時先煮!

wcpcelia    發表於 15-12-21 15:03

侯爵府

引用:可能係指用味噌開湯.自己加料.唔可以買已煮

原帖由 yumui61 於 15-12-21 發表
可能係指用味噌開湯.自己加料.唔可以買已煮好加咗料嘅味噌湯.
唔該哂!

侯爵府

引用:應該係指唔可以買現成一包包有晒材料即沖黎

原帖由 Jvanvan 於 15-12-21 發表
應該係指唔可以買現成一包包有晒材料即沖黎飲個d~ 要自己準備定一盒味噌(紅/白)/昆布e等材料,到時先煮!

...
唔該

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

買盒白味噌或赤味噌,買包鏗魚片/碎同昆布,可以買埋紫菜,豆腐,葱等。到時齊水落鏗魚片同昆布,水滾後慢火煮多一陣,熄火焗下,撈起鏗魚片昆布,加紫菜豆腐等煮熟,熄火落味噌,加到夠味就得,灑上葱花,飲得,好易整。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

引用:買盒白味噌或赤味噌,買包鏗魚片/碎同昆布

原帖由 rose-mag 於 15-12-21 發表
買盒白味噌或赤味噌,買包鏗魚片/碎同昆布,可以買埋紫菜,豆腐,葱等。到時齊水落鏗魚片同昆布,水滾後慢 ...
多謝你呀,好清楚。其實我唔識煮餸,只試過759買那些細細包獨立包裝的白色味噌煮過嘢食,都唔知有分紅、白味噌……

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fion_Chan 發表於 15-12-20 17:41
多謝你呀,好清楚。其實我唔識煮餸,只試過759買那些細細包獨立包裝的白色味噌煮過嘢食,都唔知有分紅、白 ...
盒上有寫白味噌或赤味噌,口味兩種人人各有所好,我覺得係白味噌淡味D,兩溝最好,只要唔好一次過落太多,最多唔夠味再落就OK。唔落豆腐、紫菜都冇問題,有時冇昆布我都冇落,淨係鏗魚片淆完湯加味噌就算,通常用嚟做麵或米粉湯底。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至