自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

啱啱上火車,見到有個男人一個位擺袋,一個位自己坐,架車已經爆,仲要霸2個位,我真係好討厭呢種行為,唔知何來既勇氣,我竟然行去佢身邊拍一拍佢,示意我要坐,佢指住對面倒頭位,要我坐果度,我就話我坐倒頭車會頭暈,佢極度不滿咁拎開自己個袋,我坐低,跟手佢就調位。
比著以前,我就算無得坐都唔敢出聲,只會企係到望住,但今日唔知發咩神經咁勇

一朵雲    發表於 15-12-21 18:12
ivytam:)    發表於 15-12-21 17:47
小虎與點點    發表於 15-12-21 17:24
tsung    發表於 15-12-21 16:01
jmb    發表於 15-12-21 14:25
wcpcelia    發表於 15-12-21 14:08
小肥楊    發表於 15-12-21 11:19
333s    發表於 15-12-21 09:00

子爵府

環保接龍勳章

回覆:我真係變左了

對面就算有位,都唔等於佢可以擺個袋霸住,你做得好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係呀, 有次我都主動問大肚婆駛唔駛坐, 諗住要就叫o靚仔讓座, 不過佢話唔駛

放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

拍人做咩呢?你示意要坐,講聲唔該,佢會舒服啲

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珊瑚宮

引用:啱啱上火車,見到有個男人一個位擺袋,一個位

原帖由 卡卡公主^^ 於 15-12-21 發表
啱啱上火車,見到有個男人一個位擺袋,一個位自己坐,架車已經爆,仲要霸2個位,我真係好討厭呢種行為,唔知何來 ...
Good for you and good for all

大宅

比個good你

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

我都會咁做!
私家車咩!

侯爵府

引用:拍人做咩呢?你示意要坐,講聲唔該,佢會舒

原帖由 andyman 於 15-12-21 發表
因為佢當時閉目養神,我一下就拍佢,下次我會唔該左先,多謝提點

珍珠宮

做得好有啲人明知班車會爆硬要將佢個袋當人看待,到其他人要求佢個袋讓坐,佢就黑面,如果佢一早放個袋喺腳上就唔洗發脾氣黑面啦,自找麻煩。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

侯爵府

如果我講俾我c6知,佢肯定話我

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

好勇呀

侯爵府

見義勇為

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

侯爵府

引用:Quote:原帖由 andyman 於 15-12-21 發表拍

因為佢當時閉目養神,我一下就拍佢,下次我會唔該左先,多謝提點
叻女

男爵府

想生BB熱投

回覆:卡卡公主^^ 的帖子

我琴日都開口話大陸朋友,係車係咁逼,唔顧人,極度無禮貌

男爵府

畀面勳章

你做得啱,早上繁忙時間仲咁做,成個箱金架,要霸個位!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

andyman 發表於 15-12-21 07:24
咁又未必,我上次見到同一情況,係個男人(A)講咗好多聲唔該,而另一個男人(B)完全冇反應,之後A唯有拍一拍個椅背,之後B就話"你咪坐對面囉",A亦都係講佢自己唔坐得對頭車,之後B仲話咁多位你梗係唔坐,但其實真係冇乜位囉,之後發脾氣咁將自己個袋拋去對面個位,A仲好好禮貌咁講唔該晒,而B就勁黑面咁坐埋對面。
而實情呢個阿B我成日都見到佢係一個人霸三個位,因為佢會將對腳放埋上對面張櫈度,就算有火車職員見到都唔出聲,所以我都費事做厚多士
疫情期間,JM們加油

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

卡卡公主^^ 發表於 15-12-21 08:11
是可以更有禮貌地請人行個方便。有時見人打尖,我都會禮貌請佢地排返後面,好多人會唔該我提佢隊尾係邊。

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:啱啱上火車,見到有個男人一個位擺袋,一個位

啱啱上火車,見到有個男人一個位擺袋,一個位自己坐,架車已經爆,仲要霸2個位,我真係好討厭呢種行為,唔知何來 ...

另外:
如果遇著一個堅持要你坐對面,就話自己坐倒頭車會隨時嘔,你唔係想我嘔落你身上呀?

首頁

尾頁

跳至