親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

我前後共跟了東x遊往日本旅行4次,每次皆覺得他們的領隊帶得不錯,但今次於8月18日跟他們到北海道玩,結果被一個不負責任的領隊導致不太開心,希望各位不要像我一樣遇到一個不負責任的領隊。

大宅

點不負責任, 可以詳細啲講黎聽嗎?

伯爵府

BK Milk勳章

我上次去馬來西亞,把鬼:;pppp:

大宅

原文章由 Venusmelody 於 08-8-28 20:50 發表
我前後共跟了東x遊往日本旅行4次,每次皆覺得他們的領隊帶得不錯,但今次於8月18日跟他們到北海道玩,結果被一個不負責任的領隊導致不太開心,希望各位不要像我一樣遇到一個不負責任的領隊。 ...

又係東記,我都中過招呀!果時全團22人,返Hk後有12個人投訴!當中有兩位出律師信tim!我都寫信去旅遊議協會,攪左好耐投訴12人全部退回小費!:;pppp:

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

that serious?!

tell us what happened

民房

咁大鑊.
我8月20日都跟佢地團去北海道. 個導遊+領隊好ok bor.

大宅

其實每間公司都有害群之馬,真係要睇好唔好彩,會唔會比自己遇到.

大宅

回覆 #4 twins312 的文章

可唔可以講點差??

別墅

係la, 講吓點差...
我呢幾年去旅行,都係跟東記,只係今年去韓國時,差d唔成團,但個領隊又幾好wow

原文章由 ricky_wk 於 08-8-29 13:12 發表
可唔可以講點差??

大宅

原文章由 ricky_wk 於 08-8-29 13:12 發表
可唔可以講點差??

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1186611

男爵府

我之前去5次日本都係跟東記,導遊都ok,第6次去就係自由人喇~~一來聽多了大家對東記的投訴,二來的確在旺季會多咗d唔係東記正統訓練出來ge導遊,可能係parttime都唔定,咁質素就唔好啦,三來報團始終要冒唔成團ge風險,所以我都係做自由人安全d。

洋房

我們那團共25人,每次去到一個景點都唔會點介紹有什麼值得團友留意或景點背景,這樣都算了,每次一落車就同大家講集合時間及集合地點,之後就手指指話:各位,前面一路直行,見到xxx轉左,就係yyy,各位有30分鐘可以自己行下,之後你們沿路行返上車就得了。有團友問多次怕迷路,他就大大聲話:好容易架
wo,都話向前行,之後轉左,咁易認,你地唔洗驚會蕩失路架
wo。另一次在登別其中一間酒店,好早返酒店,因他話日本舖頭好早關門,北海道係鄉下地方無舖頭,不如大家早D 返酒店仲可以浸多2次溫泉。結果後來有團友撞到另一團不知是永安還是星晨的團,他們的領隊告訴他們在酒店有一條路行大約5-10分鐘有條手信街好多嘢賣的,結果我們不知情的惟有在酒店早早休息。仲有我們的領隊兼導遊先生在旅遊車上的提供的資料有時是錯的,有團友作出澄清他就話,我都話係大多數情況。仲在死撐。最離譜係我們同日另有2團東X遊的團去北海道的,有幾次他們的領隊都見到我們的領隊放低我們在餐館後就走咗去,另外一團領隊返為仲問我們有無其他需要,那個領隊我們:J 呢?(J是我們那個領隊) 最後終於有團友忍不住口話:佢每次一擺低我們就走的了,我地都唔知佢去咗邊架!總而言之,我未試過跟東X遊跟得咁差,如果唔後都唔會跟他們4次咁多。仲要每人比$1500小費真比得不情願。

大宅

原文章由 Venusmelody 於 08-8-31 07:40 發表
我們那團共25人,每次去到一個景點都唔會點介紹有什麼值得團友留意或景點背景,這樣都算了,每次一落車就同大家講集合時間及集合地點,之後就手指指話:各位,前面一路直行,見到xxx轉左,就係yyy,各位有30分鐘可以自己行下,之後你們沿 ...

你個導遊男定女呀?

洋房

Sorry因太忙無時間上網,個導遊是男的,英文名是James。
原文章由 twins312 於 08-8-31 23:18 發表

你個導遊男定女呀?

伯爵府

BK Milk勳章

their tour leaders are not as good as before

大宅

原文章由 moyan 於 08-9-7 00:40 發表
their tour leaders are not as good as before

$1500 小費??
不是每人每日$100

水晶宮

$1500 for 1個人
敢貴咩,
原文章由 Venusmelody 於 08-8-31 07:40 發表
我們那團共25人,每次去到一個景點都唔會點介紹有什麼值得團友留意或景點背景,這樣都算了,每次一落車就同大家講集合時間及集合地點,之後就手指指話:各位,前面一路直行,見到xxx轉左,就係yyy,各位有30分鐘可以自己行下,之後你們沿 ...

男爵府

原文章由 Venusmelody 於 08-8-28 20:50 發表
我前後共跟了東x遊往日本旅行4次,每次皆覺得他們的領隊帶得不錯,但今次於8月18日跟他們到北海道玩,結果被一個不負責任的領隊導致不太開心,希望各位不要像我一樣遇到一個不負責任的領隊。 ...

我今次去沖繩都係跟東x遊個導遊叫james真的麻麻地唔知係唔同一個人呢?

大宅

原文章由 lamsuetwai 於 08-9-9 15:32 發表
$1500 小費??
不是每人每日$100

I think she means $1500 for 3 person.
Tips to Japan should be $100 per day per person.

大宅

我早兩日在e記落訂報左團tim!!! 衣家好驚呀.....希望我個領隊好人啦!

首頁

尾頁

跳至