夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

洋房

我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有時太太那邊有幾個親人週末來我家, 也是我一個人下廚煮十幾個人既野. 太太不需要做任何廚房工作. 開支方面, 我們二人負責不同範圍, 一半供樓, 水電煤, 管理費等是我負責.

我沒有外遇, 也沒有親密的女性朋友, 因為知道這是危險的. 我也不是同性戀. 不過, 最近我很想離開這個家.

太太事無大小都鬧, 係勁鬧. 我或小朋友一做錯事就鬧, 完全是零容忍. 有時煮完一餐十幾個人份量既飯, 個人已經好累, 她從來沒有說一聲多謝, 也沒有任何慰問, 自己與她的家人不停食. 只是間唔中夾塊野過來.

我與她沒有任何傾談, 我引起話題, 她大都是一兩句就完, 時常拿著手機看 Forum. 她是不是工作忙碌呢 ? 可能是, 但現在係香港, 只有極少數既人工作是不忙碌.

太太從來沒有詢問我意見, 每每假期要去做什麼, 她一人決定了之後, 就叫我去, 去的, 不外乎是拿野, 揸車. 唔識路, 揸錯車就大鬧特鬧, 鬧到個小朋友都幫我叫佢收口. 我有時只想在香港休息下, 去食下野, 因為工作實在累. 佢乜都鬧, 買錯野又鬧, 與人講錯野又鬧, 開錯罐頭都鬧.

去旅行, 永遠是趕行程, 要做足晒所有野. 一有出錯就發脾氣.

我忍了十年. 從諒解, 傾談, 約她去出食野, 都沒有用. 情況沒有改善. 回家吃飯, 我不說話, 她可以不說話.

以我所知, 她沒有第三者. 因為表現會睇到 (我讀過一些輔導課程, 所以略知一二)

是的, 我能醫不自醫. 我對著她, 已經是沒有什麼感情. 我想離開, 因為現在每日過著就是驚俾佢鬧既日子. 佢有狂燥 ? 不一定, 因為佢在她的朋友面前, 不知幾有禮貌.

留在這個家, 只是為了小朋友 (今年8歲). 他很乖. 我不想他沒有了父母. 他是樂天小孩, 時常笑. 沒有了我或太太, 他可能會性情大變. 啞忍嗎 ? 但是人生就是如此 ? 如果離婚而小朋友歸她, 我會很不開心. 不過, 如果小朋友願意的話, 我會尊重. 現在香港的探視安排很好. 我可以一星期見小朋友三至四天是完任沒有問題.

我可以怎樣做 ? 我很失落, 很沮喪. 我每天就是對著一個隨時會爆發既冰山. 我要做足晒佢既要求, 我已經迷失了.

老實說, 如果我離開而小朋友住屋有問題的話, 我可以把我和她聯名的樓, 我的一半轉名給了小朋友, 我做他的監護人, 直到他十八歲. 自己就除名搬出去, 一毫子也不要. 當是我給小朋友的產業.

大宅

我都唔知點安慰你好,再同太太好好傾下, 講下你感受, 睇下有無改善吧!

大宅

其實睇你描述我覺得似工人, SORRY可能HURT左你, 試下咩都唔做, 睇下佢咩反應先

子爵府

回覆:我還可以怎樣走下去

一齊見輔導
行唔落去就各行各路
感情無得勉強

未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

唔知點樣可以幫到你
不如就有話直說, 將你打既呢篇野比你老婆睇
話比佢知, 你仍然好愛呢個家, 只是.......有點累吧

洋房

傾到已經無野傾, 因為每次佢都話自己無錯. 我唔想鬧交, 所以到某個位我一定收聲. 事實上, 每次佢大鬧我都是死忍唔出聲, 只是間唔中頂唔順駁佢兩句, 問佢做乜咁燥. 佢當然係唔出聲.

我好憎鬧交, 有乜點解唔平心靜氣講 ? 點解唔可以好聲好氣講 ? 有次我唔記得換自己條毛巾, 因為爛左少少, 佢睇唔過眼幫我換, 之後又大鬧. 問題係, 我唔覺條毛巾爛, 何況那是我自己用的, 我有分寸啊......唉, 呢 d 只係冰山一角.

是否她原生家庭有問題 ? 可能, 但結婚十年情況越來越糟, 可以點 ? 越來越無力.

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 15:17
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有時太太那邊有幾個親人週末來我家, 也是我一個人下廚煮十幾個人既野. ...
您所講盡責係不停做呢 d ? 呢 d 會令您太太無咁辛苦 (佢應感恩您體貼), 但唔會令您同佢更近.

複式洋房

引用:我自問是一個+ok+盡責的丈夫,+星期六,+日買

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...
你們倆發生過何事?
是不是未解決?
太太由相戀到現在也是這樣嗎⋯⋯不會吧
太太是直升機家長的話,會好太壓力,是這樣嗎?

洋房

多謝你們的意見.

見輔導是雙方面, 佢一向都不覺得自己有問題.

打俾佢睇 ? 只有又鬧一獲. 因為凡話佢有問題既, 佢一定鬧, 或是話你唔對.

如何令我同佢更近 ? 約出去食飯, 行街, 買禮物等等已經做齊. 如果連那些都不做, 佢可以叫工人做, 或者又鬧你點解唔做.

我唔想佢成日鬧, 特別係小朋友面前鬧, 所以乜都做, 照足吩咐, 等佢無乜藉口出聲, 但係咁既生活實在好累好累. 我有時完全唔知佢想點.

如果咁都唔叫盡責, 我好像見識一下盡責既丈夫既盡責清單應該有乜......或者我可能連呻都不應該吧.

大宅

有啲女人唔係想要個識做家務嘅老公, 如果真係咁的話你就發錯左力

洋房

XCARX 發表於 15-12-23 15:56
你們倆發生過何事?
是不是未解決?
太太由相戀到現在也是這樣嗎⋯⋯不會吧
應該沒有什麼大問題, 鬧大交都沒有試過.

是的, 一直都是如此. 未結婚, 我已經幫佢還讀書既錢, 幾萬蚊. 我一毫子都沒有問佢拿返, 亦從來無提過, 因為無得計, 唔可以計.

佢不是直升機家長, 可以肯定.

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:00
如果咁都唔叫盡責, 我好像見識一下盡責既丈夫既盡責清單應該有乜......或者我可能連呻都不應該吧.

其實無話您唔盡責, 您都無講其他 ( 約出去食飯, 行街, 買禮物) 所以了解下姐. 又唔使講到連呻都不應該咁悔氣.

洋房

fungfungdrm 發表於 15-12-23 16:01
有啲女人唔係想要個識做家務嘅老公, 如果真係咁的話你就發錯左力
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.

我很討厭猜猜度度配偶諗乜. 有乜就開心見誠講. 如果連咁基本既野都做唔到, 都坦誠唔到, 咁一齊來做甚麼 ?

可能是人夾人, 或者情己逝, 樣樣都唔順眼.

伯爵府

marktanghk123 發表於 15-12-23 15:48
傾到已經無野傾, 因為每次佢都話自己無錯. 我唔想鬧交, 所以到某個位我一定收聲. 事實上, 每次佢大鬧我都是 ...
好體會到你的感受,是她不懂惜福。
其實,在拍拖時她性格不是這樣的嗎?
當時她完全收藏起負面性格?

男爵府

marktanghk123 發表於 15-12-23 15:48
傾到已經無野傾, 因為每次佢都話自己無錯. 我唔想鬧交, 所以到某個位我一定收聲. 事實上, 每次佢大鬧我都是 ...
我都身同感受,我C6都係鬧鬧鬧鬧鬧鬧鬧。。。我覺得佢係有狂躁症,我已經冇理佢,由佢發脾氣,佢覺得自己冇問題,唔會做錯,錯只會係人地。初初我會氹下佢,但發現佢只會更加厲害,所以我唔會同佢嘈,亦唔會發火爆佢。。。我會冇反應,冇回應。。唔理佢。。佢冇引就收皮。我知佢有第三者,我準備離開中,如果冇第三者,我都會離開佢。

大宅

如果你咩都做晒都係咁都無辦法嘞, 相信感情已淡吧, 問下佢係米想分開囉, 已經唔係唔愛你, 佢似乎已經係去到討厭你嘅地步,

大宅

回覆:我還可以怎樣走下去

我明白你,因為我媽都係咁ge人,一做錯,唔岩佢心意就鬧,心情唔好又攞我地出氣,有時真係唔想返屋企,我啊爸本身都忍,忍忍下都會反返佢,但對d外人又好好好nice,我媽唔覺自己有咩問嫁喎,不過諗返層係因為我媽身體唔好,成日都唔舒服,所以先脾氣咁差。或者了解下你太太先。

子爵府

回覆:marktanghk123 的帖子

都可以用情而逝去形容
好似你自己
由當初心甘情願付出十分愛到今日還淨番多少
一個人唔愛另一個人可以無原無因
只可以話緣盡

未經本人同意,請勿轉載內容!

男爵府

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:00
多謝你們的意見.

見輔導是雙方面, 佢一向都不覺得自己有問題.
因為凡話佢有問題既, 佢一定鬧, 或是話你唔對.

一模一樣

瑪瑙宮

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:07
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.

我有個朋友同您差唔多, 有做家務比足家用有陪/氹老婆, 但佢老婆脾氣大, 多年如是, 佢已 warn 過佢叫佢收歛下.

我朋友 case, 都唔係要搵輔導, 係另一半唔識欣賞/唔感恩/當老馮.

首頁
12345...9

尾頁

跳至