論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

工人姐姐已幫我工作3年半,過往工作表現都OK,好好就說不上。今年諗住給她$1000作bouns,請問會唔會少左d呢?

大家可以分享一下,你們會給工人姐姐幾錢bouns呢?

大宅

回覆:給工人姐姐bonus

$1000 好好啦,係菲律賓打工的一個月工資,我果個如果做得好我唔介意比,不過佢玩野借財仔,等緊同佢say bye bye

子爵府

$1000真系好多啦

水晶宮

我用工人12年,(第一個工人用了8年), 從來沒給 bonus, 因為我覺得一般辦工室果套HR 是不能完全套用在家傭上。

我只在工人生日、聖誕節及農曆新年封利是給工人. 和平分手, 我会額外比多少少, 視乎工人工作表現而定

TiffChan    發表於 15-12-28 00:28

珍珠宮

減齡達人勳章

如果你覺得姐姐做得好,1千都ok! 我姐姐就黎6年,我年年都有花紅,因佢真係好好,全自動波,煮飯又好食,又𡃶我對女,重要係我比最低工資,我係stay home mum.

子爵府

無比花紅姐姐但一直跟政府調整佢底薪亦給予食物津貼。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:工人姐姐已幫我工作3年半,過往工作表現都O

原帖由 baby.hung 於 15-12-26 發表
工人姐姐已幫我工作3年半,過往工作表現都OK,好好就說不上。今年諗住給她$1000作bouns,請問會唔會少左d呢 ...
你打算以後每年都比嗎? 如否, 請勿這樣做。 這個套用在任何打工仔身上, 對公司/老闆會有祈望, 到時無就會話你衰/刻薄。

子爵府

3b 發表於 15-12-27 14:17
你打算以後每年都比嗎? 如否, 請勿這樣做。 這個套用在任何打工仔身上, 對公司/老闆會有祈望, 到時無就 ...
試問那個打工仔對老板無期望?老板認為員工表現ok比花紅獎勵,表現差就唔比有乜問題?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:3b 發表於 15-12-27 14:17 你打算以

原帖由 tuenmunoasia 於 15-12-27 發表
試問那個打工仔對老板無期望?老板認為員工表現ok比花紅獎勵,表現差就唔比有乜問題?
...
無問題, 我只是提醒樓主開左頭, 就預左以後要做, 否則有面色睇時就唔好呻, 明未?

大宅

引用:Quote:3b 發表於 15-12-27 14:17 你打算以

原帖由 tuenmunoasia 於 15-12-27 發表
...
但姐姐佢哋文化唔同, 教育唔同, 心態亦唔同, 佢哋唔會諗自己做得唔好而冇花紅, 佢哋只會諗點解之前有, 今次會冇。

子爵府

僱主大可聲明係因應員工表現好才獎勵佢,變差就停止,如果咁都唔明白那是姐姐的問題,唔關花紅制度問題,當然還有其他方法獎勵姐姐,如買禮物或食物,我自己就加姐姐底薪但同佢講明表現差會隨時停。

水晶宮

...
家傭不同其他工種。家傭與僱主住埋一齊, 冇得跟同事呻老闆的不是, 又冇得避老闆。而且佢地諗会諗点解上年有、今年冇;上年一千, 点解今年只得8佰。要知道家傭是幫忙打理一頭家, 而不是一門生意,家裡是不会有盈利派花紅給家傭的。所以我説一般的hr 是不能完全套用在家傭體制上。

子爵府

birdbird 發表於 15-12-27 19:33
家傭不同其他工種。家傭與僱主住埋一齊, 冇得跟同事呻老闆的不是, 又冇得避老闆。而且佢地諗会諗点解上年有 ...

無須把事情想得太複雜化亦無須把所有姐姐劃分為某一類人一定會有何想法,正如你到酒家食飯食物和服務都滿意我給予小費是正常不過的事情,是否值得給予額外報酬僱主本身最清楚不過,今年政府調整外傭人工我通知姐姐跟政府10月調整佢人工,姐姐同我講佢已經很滿意無須再調整了(因去年佢上工個多月我就跟政府調整了一次),你話佢講客氣話好乜都好,同一工種怎可能只得一類人?可能又有人話我是agent或是作故事,是否遇上好姐姐個人際遇吧,我從來唔喜歡把姐姐劃分為某一類人。

翡翠宮

我姐姐very good
我比 double pay 佢

公爵府

引用:僱主大可聲明係因應員工表現好才獎勵佢,變

僱主大可聲明係因應員工表現好才獎勵佢,變差就停止,如果咁都唔明白那是姐姐的問題,唔關花紅制度問題,當 ...
我諗你唔熟法例
底薪未經員工同意
係唔可以無故調低

公爵府

引用:Quote:原帖由+tuenmunoasia+於+15-12-27+發

原帖由 Smileso10 於 15-12-27 發表
但姐姐佢哋文化唔同, 教育唔同, 心態亦唔同, 佢哋唔會諗自己做得唔好而冇花紅, 佢哋只會諗點解之前有, 今次 ...
贊同 我買宵夜 都係有時有預佢有時無預
唔好下下當老奉

大宅

回覆:baby.hung 的帖子

點解大家諗得咁複雜?姐姐都是打工仔,做得好僱主獎勵好正常
獎勵不外乎三種(錢方面)- 1. 加人工 2. 出bonus 3. 生日/聖誕/新年獎勵
如果不想恆常/加重負擔,就是 #2 或是 #3
大家試想想, 自己如果做工做得好, 都不希望老細只是給最低工資吧?!

大宅

回覆:baby.hung 的帖子

所以我贊成$1000 bonus! 除開每月只是$800+, 其實不算很多

子爵府

Ol0314 發表於 15-12-27 23:05
我諗你唔熟法例
底薪未經員工同意
係唔可以無故調低

我知你好熟法例你建議別人即炒工人唔使賠一個月那位嗎?你看清楚內容沒有?我同姐姐合約是底薪,我每月另外再給予額外薪金並無任何協議亦講明表現差不再給予,就算我停止發放額外薪金仍至少支付合約最低薪金咁都唔得?正如有人今年比花紅姐姐明年不再給予一樣,我已多次提醒閣下看清留言才回應,為何每次都這樣?

公爵府

引用:+本帖最後由+tuenmunoasia+於+15-12-28+08:

原帖由 tuenmunoasia 於 15-12-28 發表
我眼花定你眼花 ?
你自己講「我自己就加姐姐底薪但同佢講明表現差會隨時停。」
底薪係唔可以任意加減。唔係你話停就停

另外 請勿斷章取義
我講係工人犯法 如做外快 偷竊
及 嚴重違紀
僱主係「絕對有權」唔賠一個月通知金即抄
如個個僱主聽你講
做外快唔理 嚴重違紀唔理 咁要法律做乜?

首頁

尾頁

跳至